Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom de economische vooruitzichten er somber uitzien

Waarom de economische vooruitzichten er somber uitzien

  • 18/08/2022

Een zware terugval van de activiteit in de Duitse industrie lijkt onvermijdelijk, en dat is ook voor onze economie slecht nieuws.

In het tweede kwartaal pakte de Europese economie uit met een verrassend sterke groei (+0,7% in vergelijking met het eerste kwartaal), vooral dankzij sterke prestaties van Spanje, Italië, Frankrijk en Zweden. Maar dat is geen reden om euforisch te worden, de vooruitzichten voor de komende maanden blijven opmerkelijk somber.

Zo zakte het Europese consumentenvertrouwen in juli naar het laagste niveau sinds deze indicator midden jaren 80 opgestart werd. Heel wat grondstoffenprijzen zijn aan het zakken in reactie op de toenemende recessierisico’s, maar de Europese gasprijs staat vandaag dubbel zo hoog als het gemiddelde van het tweede kwartaal.

Dieptepunten

Vooral de vooruitzichten voor de Duitse economie, veruit de belangrijkste in Europa, zijn verontrustend. In juli vielen de verwachtingen van de Duitse ondernemers terug naar de dieptepunten van eind 2008.

En sindsdien klom de gasprijs verder en zadelt de lage waterstand van de Rijn de Duitse industrie met bijkomende problemen op. Een zware terugval van de activiteit in de Duitse industrie lijkt onvermijdelijk in de komende maanden.

Problemen in Duitsland impliceren ook problemen voor ons.

Bart Van Craeynest, hoofdeconoom Voka
Duitse economie

Tegen die achtergrond zijn ook de vooruitzichten voor de Belgische economie weinig rooskleurig. Problemen in Duitsland impliceren ook problemen voor ons. Ook de voorlopende indicatoren voor de Belgische economie wijzen op een verzwakkende economische activiteit.

Meeste faillissementen sinds 2014

Zo is het ondernemersvertrouwen aan het afbrokkelen (en suggereren de Duitse cijfers dat op dat vlak meer slecht nieuws op komst is) en is ook de uitzendactiviteit aan het afnemen. De vraagvooruitzichten in de bouw zijn al teruggevallen naar recessieniveaus.

In de eerste jaarhelft werden de meeste faillissementen opgetekend sinds 2014. Dat is allicht gedeeltelijk een inhaalbeweging na de pauze in faillissementen tijdens de pandemie, maar die beweging is duidelijk aan het versnellen en kan makkelijk uitgroeien tot iets ergers.

Zeker gezien de bedrijven geconfronteerd worden met spectaculaire loonstijgingen. Zo zit er volgens de jongste ramingen voor bedrijven die jaarlijks in januari indexeren begin volgend jaar een loonstijging van minstens 8% aan te komen. In een verslechterend conjunctuurklimaat wordt dat voor veel bedrijven een zware dobber. 

Veel vraagtekens

En dan zijn er uiteraard ook nog verschillende risico’s die vandaag moeilijk in te schatten zijn, maar allicht niet positief zullen uitvallen. Krijgen we vanaf de herfst nieuwe coronagolven, met nieuwe verstoringen van de internationale aanvoerlijnen? Blijft de energievoorziening in Europa tijdens de wintermaanden overeind, en aan welke prijzen? In welke richting gaan de geopolitieke spanningen? Hoe groot wordt de impact van de ommekeer in het monetaire beleid? De komende kwartalen worden op economisch vlak moeilijk.   
 

Contactpersoon

Bart Van Craeynest

Hoofdeconoom

imu - vzw - dieteren