Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom? Daarom!: "Waarover moet er nog onderhandeld worden nu de Britten officieel uit de EU zijn gestapt?”

Waarom? Daarom!: "Waarover moet er nog onderhandeld worden nu de Britten officieel uit de EU zijn gestapt?”

  • 10/02/2020

Vrijdag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken over actualiteitszaken die onze regio aanbelangen. Deze week gaan we dieper in op de vraag: “Op vrijdag 31 januari hebben de Britten de Europese Unie verlaten. Maar waarover moet er nog onderhandeld worden nu de Britten officieel uit de EU zijn gestapt?”

Waarom? Daarom!

Marianne (53): “Op vrijdag 31 januari hebben de Britten de Europese Unie verlaten. Maar waarover moet er nog onderhandeld worden nu de Britten officieel uit de EU zijn gestapt?”

Leonid Guz, brexitspecialist bij Voka: “Het terugtrekkingsakkoord is een belangrijke mijlpaal uit de brexitsaga, maar betekent zeker niet het einde van de onderhandelingen. Zo regelde het terugtrekkingsakkoord enkel de rechten van de Europese burgers die in het Verenigd Koninkrijk wonen (en vice versa) en de openstaande rekening die het VK nog dient te vereffenen met de EU nadat het geen lid meer is. Dat akkoord regelt ook wat moet gebeuren aan de Ierse grens, waar controles absoluut vermeden moeten worden.”

Elf maanden om handelsvriendelijk akkoord te bereiken

“De onderhandelingen over hoe het VK en de EU in de toekomst met elkaar zullen samenwerken, moeten echter nog worden opgestart”, legt Leonid Guz uit. “Deze onderhandelingen zijn nóg belangrijker dan de vorige, aangezien deze bepalend zullen zijn voor de manier waarop we in de toekomst zaken zullen doen met het VK.”

“Dit belooft opnieuw geen gemakkelijke opdracht te worden. Zo moeten het VK en de landen uit de Europese Unie tot een akkoord komen voor het einde van het jaar. Dat betekent dat er 11 maanden overblijven om een deal te onderhandelen. Helaas heeft het VK nog altijd geen duidelijke visie over hoe zij hun toekomstige relatie met de EU willen invullen. Eén jaar is hoe dan ook bijzonder kort om een gedetailleerd en handelsvriendelijk akkoord uit te werken dat vlotte handel met het VK mogelijk maakt.”

“De EU daarentegen is een stuk duidelijker in haar wensen. Zo wil de EU dat het VK de Europese regelgeving volgt inzake domeinen als staatssteun, milieu, arbeidsvoorwaarden, klimaat en enkele belastingaspecten. Op deze manier wordt het risico op oneerlijke concurrentie voor onze bedrijven tot een minimum beperkt. Het vinden van eensgezindheid wordt moeilijk, zeker omdat het VK geen fan is van dergelijke gelijke speelveld-voorwaarden. En zelfs als er een akkoord gevonden wordt, dreigen er nog heel wat aspecten (arbeidsmobiliteit, intellectuele eigendom, datatransfers…) onaangeroerd te blijven.”

Harde brexit is gevaar voor West-Vlaamse jobs

“Het gevaar van een harde brexit loert met andere woorden nog altijd om de hoek. Als het VK en de EU er niet in slagen om tegen eind dit jaar een akkoord te onderhandelen over de toekomstige relatie, worden de Vlaamse ondernemers alsnog geconfronteerd met een no-deal of harde brexit waarbij 11.000 jobs in West-Vlaanderen op de helling staan. Voka West-Vlaanderen verkiest dan ook een goed uitgewerkt, gebalanceerd en duidelijk akkoord zonder losse eindjes. De brexit is een feit, nu moet de scheiding netjes afgerond worden.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag