Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom? Daarom!: "Waarom zijn hogere belastingen op kapitaal of vermogen niet de juiste manier om de huidige budgettaire klap op te vangen?"

Waarom? Daarom!: "Waarom zijn hogere belastingen op kapitaal of vermogen niet de juiste manier om de huidige budgettaire klap op te vangen?"

  • 15/05/2020

Vandaag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken over actualiteitszaken die onze regio aanbelangen. Ditmaal gaan we dieper in op de vraag: "Waarom zijn hogere belastingen op kapitaal of vermogen niet de juiste manier om de huidige budgettaire klap op te vangen?"

Vorige week publiceerde de Hoge Raad van Financiën haar rapport over de hervorming van de personenbelasting. De bedoeling was om een hervorming uit te tekenen om een verlaging van de belastingdruk op arbeid te financieren. Een echte taxshift dus. Dat leverde een rapport van 368 pagina’s op zonder echte conclusie. De experten van de Hoge Raad raakten het maar niet eens over een wenselijke hervorming.  

Ondertussen werden de voorbije weken ook verschillende ballonnetjes opgelaten over hoe we de budgettaire klap van de coronacrisis kunnen opvangen. Verschillende partijen pleiten daarbij voor hogere belastingen op kapitaal of vermogen. In de praktijk zouden dergelijke belastingen echter niet de extra miljarden opleveren waarop wordt gehoopt.

Als we gaan nadenken over hervormingen van ons belastingstelsel, mogen we een aantal basisfeiten niet vergeten: 

  • Onze totale belastingdruk is bij de hoogste ter wereld, enkel in Frankrijk ligt die nog hoger.
  • Onze belastingdruk op arbeid is voor verschillende gezins- en inkomenstypes de hoogste ter wereld, wat schadelijk is voor de werkgelegenheid.
  • We halen relatief veel belastingontvangsten uit arbeid, bedrijven en vermogen; gemiddeld uit consumptie.
  • Ons belastingstelsel is complex met veel uitzonderingen, die lang niet altijd economisch verantwoord zijn.

Vanuit die achtergrond moet het duidelijk zijn dat een forse verhoging van de belastingen geen goed idee is. Dergelijke belastingverhoging zou ons groeipotentieel, dat sowieso al lijdt onder de coronacrisis, nog meer onder druk zetten. 

Economische groei ondersteunen

“Het zou verstandiger zijn om na te denken over belastinghervormingen die de economische groei ondersteunen”, zegt Bart Vansevenant, expert Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.  “In het rapport van de Hoge Raad staan in die context interessante pistes, meestal via een verbreding van de belastbare basis door het schrappen van uitzonderingen. Een meer groeivriendelijke fiscaliteit, ondersteund door een performante overheid, zal meer opleveren voor de gezondmaking van onze overheidsfinanciën op langere termijn dan irrealistische plannen voor hogere belastingen.” 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag