Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom? Daarom!: "Waarom is het belangrijk om net nú te blijven investeren in start-ups?"

Waarom? Daarom!: "Waarom is het belangrijk om net nú te blijven investeren in start-ups?"

  • 20/04/2020

Vrijdag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken over actualiteitszaken die onze regio aanbelangen. Deze week gaan we dieper in op de vraag: "Waarom is het belangrijk om net nú te blijven investeren in start-ups?"

Dorien (27): “Door de coronacrisis lijkt het dat vele bedrijven overkop zullen gaan. ‘Onder meer start-ups lijken nu erg kwetsbaar’, lees ik vaak. Waarom is het belangrijk om net nú te blijven investeren in start-ups?”

De laatste jaren is er enorm veel geïnvesteerd in beloftevolle start-ups en scale-ups. En terecht! Deze ondernemingen zijn belangrijke aanjagers van innovatie. Ze zijn dus cruciaal voor een regio als Vlaanderen om de toekomstige economische welvaart en ons welzijn veilig te stellen. Voka West-Vlaanderen zag hun waarde ook al in 2007 toen we het startersproject Bryo in het leven riepen. Met Bryo begeleiden we start-ups en scale-ups bij alle uitdagingen, problemen en beslissingen die deze jonge ondernemingen op hun weg tegenkomen.

Tekort aan cashflow

Het start-up landschap is in zwaar weer terecht gekomen. De huidige crisis zorgt er namelijk voor dat levensnoodzakelijke investeringen achterwege blijven. De onzekerheid en angst omwille van Covid-19 zorgen voor een risico-aversie waarbij investeerders op de rem gaan staan, contracten worden uitgesteld en klanten afhaken. De liquiditeitsproblemen waar start-ups nu tegenaan kijken, riskeren op korte termijn het Vlaamse start-up landschap grondig te hertekenen. Dit kunnen we niet zomaar laten gebeuren.

Maatregelen

Om ervoor te zorgen dat start-ups deze crisis kunnen overwinnen – lees overleven – is het belangrijk dat we de juiste maatregelen nemen. Net zoals andere bedrijven uit verschillende sectoren steun krijgen, moeten start-ups ook dat financiële duwtje in de rug krijgen dat ze nodig hebben én verdienen. De 250 miljoen euro die de Vlaamse overheid vrijmaakt voor achtergestelde leningen aan Vlaamse start-ups wordt alvast bijzonder gewaardeerd.

Voka West-Vlaanderen schaart zich ook achter het initiatief ‘Support our StartUps’ dat de overheid oproept een staatsgarantie van 75 procent te verlenen voor leningen/investeringen aan een start-up/scale-up die erin slaagt 25 procent van de gewenste kapitaalinjectie via privé-investeerders op te halen.

Post-coronatijdperk

Hoe het post-coronatijdperk eruit zal zien, weet niemand. Wat we wel al weten, is dat de bedrijven van vandaag, waaronder de startups en scale-ups, zich zullen moeten aanpassen aan de nieuwe realiteit van morgen. Maar flexibiliteit en veerkracht alleen zijn niet voldoende. Er is cash nodig. Een snelle invulling van de gelanceerde steunmaatregelen voor start-ups en scale-ups vanwege de Vlaamse overheid, en een verdere uitbreiding hiervan, is dus essentieel voor hun en onze toekomst.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag