Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom? Daarom!: "Waarom is de uitrol van 5G nu zo belangrijk?"

Waarom? Daarom!: "Waarom is de uitrol van 5G nu zo belangrijk?"

  • 06/05/2020

Vrijdag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken over actualiteitszaken die onze regio aanbelangen. Ditmaal gaan we dieper in op de vraag: "Waarom is de uitrol van 5G nu zo belangrijk?"

Steeds meer landen investeren in de uitrol van 5G-netwerken en zien deze nieuwe communicatietechnologie als dé katalysator voor digitale transformatie. Ons land aarzelt jammer genoeg om mee te springen op de 5G-trein. Martine (51) vraagt zich af waarom de uitrol van 5G nu zo belangrijk is?

Voka-expert Bart Vansevenant: “De 5G-technologie komt optimaal tegemoet aan de exponentiële groei van dataverkeer en de verbinding tussen objecten en personen. Bovendien verloopt deze communicatie op een zeer betrouwbare manier en zonder enige vertraging waardoor nieuwe innovatieve toepassingen mogelijk worden. In vergelijking met 4G bijvoorbeeld is de downloadsnelheid tot wel 100 keer hoger. Ook de reactietijd en de hoeveelheid aangesloten objecten en personen op het netwerk verbeteren aanzienlijk. 5G combineert dus het beste van twee werelden: de capaciteit en betrouwbaarheid van vaste netwerken en de mobiliteit van wifinetwerken.”

“Dankzij zijn unieke eigenschappen zal 5G ons katapulteren naar de wereld van morgen waarbinnen we onze economie en maatschappij beter en efficiënter kunnen beheren. Zo maakt 5G het bijvoorbeeld mogelijk om onze gezondheidszorg te decentraliseren en patiënten in real-time perfect op te volgen en te ondersteunen. Draadloze robotchirurgie vanop afstand wordt mogelijk. 5G zal een nieuwe impuls geven aan de industriële transitie, waarbij industriële processen efficiënter en vanop afstand beheerd kunnen worden, robots en autonome voertuigen beter kunnen manoeuvreren en zelfstandig opereren op de werkvloer. Ook de mobiliteitssector zal veiliger en efficiënter georganiseerd kunnen worden via onder andere autonome voertuigen en slimme verkeersnetten.”

“Ondernemingen zien 5G ook als cruciale onderliggende technologie voor digitale transformatie. Zo wordt deze technologie vaak zelfs belangrijker ingeschat dan artificiële intelligentie of robotica. De geschatte economische impact van de 5G-technologie is dan ook enorm. Een recent rapport schatte dat 5G tegen 2030 voor maar liefst €8,2 miljard extra inkomsten kan zorgen in tien belangrijke sectoren in België. Zeker nu de coronacrisisons geleerd heeft hoe belangrijk digitale connecties en diensten zijn, neemt het belang van een snelle 5G-opstart toe. Het biedt ons immers dé digitale infrastructuur om veilig en op afstand diensten te leveren, en fabrieken en ziekenhuizen te doen draaien.”

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag