Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Waarom? Daarom!: "Is de ongerustheid over de negatieve impact van het coronavirus op de handel met China wel gegrond?"

Waarom? Daarom!: "Is de ongerustheid over de negatieve impact van het coronavirus op de handel met China wel gegrond?"

  • 06/03/2020

Vandaag verscheen de wekelijkse rubriek van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen in De Krant van West-Vlaanderen. Voka West-Vlaanderen is in 2020 trotse content partner van de krant. In de rubriek 'Waarom? Daarom!' geven wij een antwoord op de meest prangende vragen van onze leden, afgewisseld met opiniestukken over actualiteitszaken die onze regio aanbelangen. Deze week gaan we dieper in op de vraag: "Is de ongerustheid over de negatieve impact van het coronavirus op de handel met China wel gegrond? Tenslotte gaat slechts 2 procent van de Vlaamse uitvoer rechtstreeks naar China en komt slechts 4,4 procent van onze invoer van daar.”

Michel (56): “Is de ongerustheid over de negatieve impact van het coronavirus op de handel met China wel gegrond? Tenslotte gaat slechts 2 procent van de Vlaamse uitvoer rechtstreeks naar China en komt slechts 4,4 procent van onze invoer van daar.”

Bart Vansevenant, expert in de materie bij Voka: “Naarmate het coronavirus zich verder verspreidt, neemt ook de ongerustheid over de economische impact ervan toe. Die impact valt nog altijd heel moeilijk in te schatten. Alles hangt er uiteraard van af hoe ver het virus verspreid raakt en hoe lang het duurt om de uitbraak onder controle te krijgen.”

Hoe dan ook is er vandaag al sprake van belangrijke economische schade. Dat belangrijke delen van de Chinese industrie, zowat de fabriek van de wereld, een aantal weken stil lagen, heeft onvermijdelijk gevolgen voor de wereldeconomie. Allicht nog belangrijker is de potentiële impact van die onzekerheid. Daardoor gaan gezinnen en bedrijven uitgaven of investeringen uitstellen, wat opnieuw economische schade met zich meebrengt.

Recessiegevaar

De negatieve impact van het coronavirus in het eerste kwartaal valt nog moeilijk te vermijden. Het komt bovendien op een moment dat belangrijke delen van de wereldeconomie al onder druk stonden. Er is een ernstige kans dat de impact van het virus de spreekwoordelijke druppel blijkt die landen als Japan en Italië in de recessie duwt. Voor Vlaamse bedrijven zijn de directe banden met China inderdaad beperkt. Veel belangrijker is evenwel de verstoring van de globale productieketens door het wegvallen van de toelevering vanuit China. Die indirecte impact valt veel moeilijker in te schatten, maar daardoor worden veel meer bedrijven getroffen. Door de verspreiding van het virus in Europa neemt ook de directe impact binnen de Europese economie toe, wat uiteraard ook gevolgen heeft voor de Belgische economie.

Cijfers West-Vlaanderen

Ook bij de West-Vlaamse ondernemers die exporteren naar of importeren uit China neemt de bezorgdheid toe. Uit een recente enquête van Voka blijkt dat 33% van de West-Vlaamse respondenten die exporteren naar China vreest voor technische werkloosheid door omzetverlies. Meer dan de helft van de respondenten vreest dat de productie kan stilvallen omwille van mogelijke toeleveringsproblemen uit China. Ongeveer 22% van de respondenten ziet ook problemen in de handel met Italië.

Structurele schade vermijden

Hoe diep de economie terugvalt, hangt af van hoe lang het duurt om de uitbraak onder controle te krijgen. Maar bij eerdere gelijkaardige periodes (denk maar aan SARS in 2003) herstelde de economische activiteit zich kort nadat de uitbraak onder controle raakte. Het economische beleid moet zich nu vooral focussen op het vermijden van structurele schade. Dit kan via de mogelijkheden van technische werkloosheid en inspanningen om tijdelijke financieringsproblemen voor bedrijven te overbruggen. Ook monetaire en fiscale stimuli kunnen een rol spelen.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag