Eerst grootschalige verbouwingen, dan de coronacrisis en momenteel de impact van oorlog in Oekraïne op de toeleveringsketen: sinds Marieke Van den Poel zes jaar geleden startte bij Krea en Colifac in Sint-Niklaas, lijkt het nog geen moment rustig te zijn geweest in het familiebedrijf dat zij dagelijks samen met haar ouders runt. ‘Mijn beide broers zijn evenwel ook nauw erbij betrokken, zij het dan wat minder zichtbaar’, benadrukt ze. Door samen een familiecharter te schrijven, is de meubelspecialist alleszins voorbereid op een generatiewissel.
Als derde generatie startte Marieke Van den Poel in 2016 in de meubelzaak van haar ouders aan de Heidebaan in Sint-Niklaas. Diëgo Van den Poel en zijn vrouw Odile hadden die op hun beurt overgenomen van Diëgo’s ouders Jacques en Monique. Het familiebedrijf bestaat sinds 2018 uit twee winkels op hetzelfde adres: Colifac als leverancier van meubelen op bestelling in het middensegment en de hogere prijsklasse, Krea als formule voor kwalitatieve, budgetvriendelijke meubelen met een grotere voorraad.
‘Na mijn marketingstudies heb ik eerst nog in een marketingfunctie gewerkt bij Unilever. Hoewel het vooruitzicht van werken in het familiebedrijf me altijd wel had aangesproken, vonden zowel mijn ouders als ikzelf het verstandig om elders eerst extra ervaring op te doen. In 2016 ben ik dan aan boord gekomen, waarbij ik me aanvankelijk om de marketing bekommerde’, vertelt Marieke. Zoals dat met een nieuwe generatie in een familiebedrijf gaat, is ook haar takenpakket in de loop der jaren stelselmatig uitgebreid.
'Intussen ben ik ook verantwoordelijk voor de aankoop en volg ik nog heel wat andere zaken op. Ik ben bezig met zowel operationele dingen als meer strategische projecten, maar die combinatie bevalt me prima. Mijn ouders zijn trouwens ook nog heel actief in de zaak. Met hun 65 jaar stilaan in zicht, achten ze de tijd wel stilaan rijp om nog meer in handen te geven van de volgende generatie.'
Anders actief
Om die generatiewissel goed aan te pakken, leek voor de familie Van den Poel het moment aangebroken om afspraken daarover neer te schrijven. Onder begeleiding van Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland schreven niet alleen Marieke en haar ouders, maar ook Mariekes beide broers mee aan een eigen familiecharter. ‘De ene broer werkt als architect, de andere is actief in de financiële wereld. Maar dat betekent allerminst dat ze niet betrokken zijn bij het bedrijf. Beiden volgen met veel interesse hoe alles loopt. Zo heb ik aan hen een uitstekend klankbord. Bij de verbouwingen vijf jaar geleden lag het ook voor de hand dat de ene broer als architect dat proces mee opvolgde. En als er strategische beslissingen aan de orde zijn, worden ze daarbij nauw betrokken’, geeft Marieke aan.
‘Hoewel ze er niet dagelijks zijn te vinden, zijn ze dus wel ‘anders actief’ in het bedrijf. Die omschrijving leek ons het meest gepast om op te nemen in ons familiecharter. De tijd leek ons rijp om die oefening voor onszelf te maken. Voor ieder van ons is duidelijk waar we met het bedrijf naartoe willen. We weten ook al langer van elkaar dat we daarover hetzelfde denken. Maar dan nog is het belangrijk om dat eens effectief neer te schrijven. Hiervoor moesten we onze ideeën hierover helemaal uitspreken. Zo hebben we toch nog enkele nuanceverschillen kunnen doorpraten bij het maken van het familiecharter. Los daarvan is het goed dat sommige zaken zijn bepaald voordat die al van toepassing zijn. Dat vermijdt bijvoorbeeld dat kinderen het later aanvoelen alsof afspraken specifiek voor hen zijn gemaakt.’
Goede verstandhouding primeert
Voor Marieke Van den Poel is het alvast heel belangrijk dat de familiebanden intact blijven bij het voortzetten van het familiebedrijf. ’Toen mijn ouders de zaak hebben overgenomen van mijn grootouders, is dat met de volle steun van papa’s twee zussen gebeurd. Ze zijn nog steeds grote supporters. Ik ben heel blij dat mijn broers me op hun beurt eveneens volop steunen in mijn rol en we onderling heel goed blijven overeenkomen in de huidige structuur. Dat is voor mij heel belangrijk. Ik hoop dat dit zo kan blijven duren. Daar gaan we in ieder geval heel hard aan werken’, geeft ze aan.
Met de toekomst van Krea en Colifac voor ogen, wil de familie Van den Poel de volgende maanden nadenken over wie de rol van Diëgo en Odile weldra kan overnemen. ‘We kunnen terugvallen op een team van zo’n 50 medewerkers, die allemaal duidelijk mee willen voortbouwen aan ons verhaal. Maar dan nog heb ik de handen al zodanig vol, dat ik de huidige taken van mijn ouders er niet zomaar even kan bijnemen. We zullen dus een structuur moeten uitdenken die hun vertrek opvangt’, beseft Marieke. Mogelijke antwoorden op zulke vraagstukken zoekt ze onder meer in Plato Next Gen. In dit lerend netwerk brengt de Antwerps-Wase Kamer opvolgers in familiebedrijven maandelijks samen om ervaringen uit te wisselen.
‘Uiteraard kan je altijd wel te rade gaan bij vrienden. Maar andere ondernemers die ook de nieuwe generatie in een familiebedrijf uitmaken, kunnen je vragen en bedenkingen toch nog beter inschatten. Naast de input die we in Plato van sprekers meekrijgen, zijn vooral de uitgewisselde ervaringen heel interessant.’