Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • VS heft extra invoerrechten op EU-goederen vanaf oktober 2019

VS heft extra invoerrechten op EU-goederen vanaf oktober 2019

  • 07/10/2019

In de nasleep van het dispuut tussen de VS en de EU over staatssteun in de luchtvaartsector (Boeing-Airbus case) heeft de VS een plan om goederen afkomstig uit de EU aan aanvullende invoerrechten te onderwerpen. De maatregelen zouden van kracht worden op 18 oktober 2019.

Eerder deze week gaf de Wereldhandelsorganisatie (WHO) toestemming aan de VS om voor bijna 7 miljard euro aan strafmaatregelen te nemen tegen de EU. Dit bedrag zou overeenkomen met de onterechte staatssteun die de EU aan Airbus gaf.

In Section 301 Investigation worden de goederen opgelijst die in eerste instantie onderworpen zullen worden aan bijkomende invoerrechten. Deze zullen variëren van 10 tot 25%.

Op basis van de lijst viseren de VS naast (onderdelen van) vliegtuigen, EU-voeding en de drankindustrie ook de landbouwsector. Daaronder vallen Franse wijnen, Spaanse olijfproducties alsook EU-zuivel- (waaronder Belgische kazen, yoghurt, melk, …) en vleesproducten.

De VS sluiten ook niet uit dat ze een rotatiesysteem van strafmaatregelen in zullen voeren. Dit betekent dat nieuwe EU-producten op de lijst kunnen aangeschreven worden en dus onderworpen aan aanvullende invoerrechten, terwijl andere goederen uit de lijst zullen verdwijnen. Dit zou voor bijkomende onzekerheid zorgen bij EU-producenten.

Op 14 oktober zal de WHO formeel beslissen of de VS-strafmaatregelen in voege mogen treden. Voor Washington lijkt dit alvast een formele goedkeuringskwestie.

Voka West-Vlaanderen voorgestelde acties:

  • Het is van belang om na te gaan of er goederen (omschreven door 8-cijferige HS-codes) van uw onderneming opgenomen zijn in de lijst en dus vanaf 18 oktober onderworpen zullen worden aan 10 of 25% aanvullende invoerrechten (bovenop de standaardinvoerrechten in de VS).
  • Mocht dit het geval zijn in uw onderneming, raden wij u aan om een kosten-batenanalyse te maken voor de goederen die geëxporteerd worden naar VS-klanten.
  • Bekijk zeker de leverings- en inklaringsvoorwaarden afgesproken met uw klant. Wie klaart de goederen in de VS in en betaalt de invoerrechten?
  • Indien het zou blijken dat het commercieel niet rendabel wordt om de goederen naar de VS uit te voeren, raden wij aan om uw contracten te heronderhandelen.
  • Voor nieuwe contracten raden wij aan om bijkomende clausules (bv. doorrekenen van extra kosten in geval van aanvullende invoerrechten) op te nemen. Dit om uw marktpositie veilig te stellen tegen het rotatiesysteem van strafmaatregelen.

Voor meer vragen en/of bijkomende informatie, aarzel niet om Leonid Guz te contacteren.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag

Hulp nodig?