Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • VR Base in Mechelen geeft 3D-tekening een nieuwe dimensie met Spectr BIM

VR Base in Mechelen geeft 3D-tekening een nieuwe dimensie met Spectr BIM

  • 08/11/2023

Digital twinning by day, zombie slayer by night. Misschien ken je VR Base in Mechelen van de griezelige en spannende VR-spelletjes. Maar wist je ook dat de twee broers achter het bedrijf de bouwwereld op zijn kop zetten door hun data-driven 3D-tekeningen met hun platform Spectr BIM? Er worden niet enkel zombies verslagen in Mechelen, maar ook optimalisaties in ontwikkelingsplannen worden gedaan dankzij het levensechte visualisatieplatform.

Hoe zag VR Base het levenslicht?

“VR Base is een gezamenlijke hobby van mij en mijn broer die zeven jaar geleden uit de hand is gelopen. Mijn broer en ik hadden veeleisende jobs in totaal andere sectoren waardoor we elkaar niet vaak meer zagen. We hebben dan beslist om samen iets leuks te doen en een nevenproject op te starten. Zo zag VR Base het levenslicht. Nog geen zes maanden later bleek het opeens een fulltime job te zijn geworden.” 

“Initieel werkten we enkel aan het entertainmentstuk van VR Base. Maar al snel hielden we rekening met de B2B-markt. Covid was zowel een zware klap maar bracht ook de opportuniteit om dat deel van de markt te kunnen servicen. We werkten hard achter de schermen aan onze software en hardware en al snel lanceerden we onze veiligheidstrainingen voor bouw en industrie. Via virtual reality creëerden we veilige en onveilige situaties op de werkplek om preventie bespreekbaar te maken. Daarna kwam Spectr BIM op de agenda uit een nood van de markt bij onze klanten, een platform dat een nieuwe manier van 3D-visualisatie en communicatie toelaat waarbij actuele data binnen een 3D-visualisatie geraadpleegd kunnen worden door iedereen die toegang heeft tot het systeem.” 

“De combinatie van goede visuals en het raadplegen van data bleek een goudmijn te zijn met maar liefst 90% succesratio in onze sales. De bouwwereld heeft enorm veel nood aan BIM-toepassingen en onze klanten, zoals DEME, Arcadis en S3A Architecten, maken alvast gebruik van ons programma. Via VR-simulaties in onze ruimte in Mechelen, loopt heel het team door het 30 meter lange virtuele schip of bouwproject. Via een API dat ons programma linkt aan hun programma, worden de verbeteringen aan de bouwplannen meteen genoteerd en worden bouwoptimalisaties, en dus verlies van kostbare tijd, verleden tijd.”

"Via VR-simulaties in onze ruimte in Mechelen loopt heel het team door het virtuele bouwproject. Via API worden de verbeteringen aan de bouwplannen meteen genoteerd."

Wat is de missie van VR Base?

“We streven naar kwalitatieve innovatie die verder gaat dan 'nice to have's' waarbij kostenbesparing voor onze klanten centraal staat. Onze pricing ligt een stuk lager ten opzichte van concullega's omdat je bij ons betaalt wat je gebruikt. Wat heb je als bedrijf nodig en waar zal je kosten besparen? Die vragen beantwoorden we eerst en op basis daarvan bekijken we welke aspecten van Spectr BIM je nodig hebt om je doelstellingen te bereiken. Als je de berekening maakt, bespaar je bij Spectr BIM altijd.” 

“Met VR Base en Spectr BIM gaan we verder dan innoveren 'om te innoveren'. Vaak wordt het begrip innovatie gebruikt om het imago op te krikken, maar dat is niet waar innovatie voor staat. De laatste 23 jaar is de hardware van Virtual Reality amper geëvolueerd en dat is jammer als je beseft welke opportuniteiten VR kan bieden. De 'digital twin' is een populair begrip waarbij er een virtuele tweeling wordt gecreëerd van een gebouw, een schip, ... Vaak stopt het daar. Maar de mogelijkheden zijn eindeloos met een digital twin. Denk aan je loodgieter die exact weet waar hij moet boren om geen leidingen te raken, of reeds gebouwde schepen die achteraf niet opnieuw aangepast moeten worden omdat de fouten op voorhand al uit de virtuele plannen werden gehaald"

Hoe heeft Voka je geholpen bij je ondernemersavontuur?

“Het bedrijfsleven is al een rit met ups en downs geweest. We hebben al wat tegenslagen gekend maar daaruit groeiden ook heel wat opportuniteiten. Daarnaast heeft het Plato-traject van Voka ons enorm geholpen. Tijdens dit traject leer je heel wat straffe ondernemers kennen en leer je veel van elkaar. En gespitste oren en ogen zijn een must als je in een snelgroeiend bedrijf werkt. We zijn met Voka Mechelen-Kempen mee geweest naar Parijs met Tech Adventure. We wilden een sterk netwerk leren kennen en opbouwen om resellers te ontmoeten voor ons programma.” 

Wat biedt de toekomst?

“We hebben heel wat plannen voor de toekomst. We willen graag het franchiseverhaal opnemen voor het B2C-luik van VR Base. Dit luik ondersteunt de andere B2B-aspecten financieel en is dus heel belangrijk om verder uit te bouwen. Daarnaast focussen we ons verder op Spectr BIM. Ons doel is marktleider worden in visualisatie soft- en hardware en visualisatiecommunicatie. We hebben momenteel al actieve resellers in Noorwegen, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en hopelijk binnenkort in Frankrijk. En dan is de wereld onze oester.”

Welke lessen heb je al geleerd?

“Elke tegenslag bevat ook een opportuniteit. Onze groei verliep ook niet van een leien dakje maar je blijft doorzetten en zoekt steeds naar die 'silver lining' in het verhaal. Uiteindelijk loont het altijd de moeite. Innovatie moet ook blijven bewegen, en dat kan alleen als jij als persoon in je bedrijf ook blijft bewegen. Analyseer elke stap, pivot waar nodig. En onderschat de kracht van het groepsgebeuren niet bij VR. Niet alleen B2C, maar ook B2B.”

Jouw advertentie in Ondernemers?

Adverteren via Voka Mechelen-Kempen

Klik hier
imu - vzw - Altez
Proximus

Artikel uit publicatie