Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Vorig jaar bespaarde maatwerkbedrijf Demival 25 ton op restafval

Vorig jaar bespaarde maatwerkbedrijf Demival 25 ton op restafval

  • 12/03/2024

Belgische maatwerkbedrijven verschaffen werk aan zo’n 30.000 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Eén van die maatwerkbedrijven is Demival. “Een fascinerende job, met stuk voor stuk dankbare mensen rondom ons. Hen ook meekrijgen in het duurzaamheidsverhaal van Demival, da’s een speerpunt waar we elke dag aan werken,” klinkt het. Een interview met algemeen directeur Filip Walraeve en kwaliteit-, milieu- en duurzaamheidscoördinator Naomi Vandereycken. 

Algemeen directeur Filip Walraeve en kwaliteit-, milieu- en duurzaamheidscoördinator Naomi Vandereycken. 

Tekst Jolyn De Baets – foto Nathalie Dolmans

Een groep ondernemers met het hart op de juiste plaats. Zo begon het verhaal van Demival in 1966. Zoveel jaren later telt het maatwerkbedrijf maar liefst 600 medewerkers, waarvan 470 mensen met een beperking. “In de jaren ‘60 huurden we een pand van 500 m². Vandaag nemen we met onze 2 hectares bijna de volledige straat in”, lacht Filip. “Meer dan 90% van onze omzet gebeurt hier op het terrein, de overige 10% via enclavewerk waarbij onze medewerkers bij het bedrijf zelf aan de slag gaan.”  

De activiteiten van het maatwerkbedrijf zijn zeer uiteenlopend: van het verpakken van voeding over elektromontage tot groendienst. “Onder begeleiding, via opleiding en met de juiste ondersteuning kunnen we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk zetten”, vertelt Naomi trots.  

Duurzame balans

Het bedrijf streeft ernaar om een goede balans te creëren tussen hun economische en maatschappelijke drijfveren. “Als vzw moet je mee functioneren in het normale economische circuit. Onze inkomsten komen binnen via klanten, ondersteund door subsidiëring. Er wordt van ons verwacht dat we ook financieel competitief zijn, iets waar sommige mensen niet vaak bij stil staan”, licht Filip toe.  

De jongste jaren zette Demival mooie stappen richting duurzamere bedrijfsprocessen en het algemeen welzijn van hun mensen. Vegetarische maaltijden aanbieden in de cafetaria, digitale loonbrieven, zonnepanelen, warmtepompen en elektrisch tuinmateriaal zijn maar enkele voorbeelden waar de grootste werkgever uit Deinze op inzet. “Ook met kleine aanpassingen geraak je al ver.”

Maar duurzaamheid heeft ook een hoger doel. “We streven naar een hogere SDG-score en willen onze algemene maatschappelijke rol verbreden”, zegt de algemeen directeur. “De 17 SDG’s gebruiken we als leidraad doorheen dit verhaal. Deze thema’s zijn het perfecte startpunt om duurzaamheid te verankeren in je bedrijf. Streven naar duurzaamheid en tegelijkertijd een bloeiende zaak leiden, da’s duurzaam ondernemen!”

Slim afval- en energiebeheer

“We bekijken de zaken breed en vooral gestructureerd. Want enkel zo zijn je duurzame acties blijvend. We gaan geen ad hoc zaken opzetten om ze na een jaar terug los te laten. Het is beter om er enkele acties uit te kiezen en hier een plan van aanpak voor op te maken. Vaak doe je ook al heel veel. Vandaar dat de huidige acties onder de loep nemen en daarop verder werken voor ons dé ideale methode is”, vertelt Naomi.  
“Dit deed ze trouwens perfect voor onze werf rond afval”, zegt Filip trots.  

Hoe Naomi deze werf opstartte? De eerste stap was alle bestaande afvalstromen en afnemers in kaart brengen. “Op die manier weten we hoeveel en welk afval we dagelijks hebben. In totaal hebben we maar liefst 44 afvalstromen waarvan heel veel materiaal, zoals piepschuim, bij restafval werd gegooid, terwijl het daar niet thuishoorde. Door gewoon al juist te sorteren bespaarde we vorig jaar maar liefst 25 ton op restafval,” zegt de coördinator bij Demival.  
“Een ander doeltreffend voorbeeld was het in kaart brengen van al onze grootverbruikers. Zo zetten we bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager. Geen zorgen voor onze mensen, zij kregen een nieuwe fleecetrui om hen extra warm te houden. We laten hen niet in de kou staan”, lacht Filip.

(lees verder onder de foto)


Op maat van elke medewerker

Alles in kaart brengen en uitrollen is stap één. Je medewerkers sensibiliseren komt erna. Dit algemene bewustzijn verhogen en op de juiste manier communiceren is zeker geen eenvoudige taak, maar bij Demival weten ze dat als je je medewerkers op de juiste manier bereikt de boodschap beter blijft hangen. “Als we onze mensen niet meekrijgen, dan bereiken we niets. Hen maximaal ondersteunen en opleiden is een must”, zegt Naomi.  

Op regelmatige basis steekt het duo de koppen bijeen, samen met de begeleiders van de maatwerkers. “Het zijn uiteindelijk de dichtste collega’s van de maatwerkers die ook de boodschap moeten doorgeven en ondersteunen. Sommige van onze mensen kunnen niet (goed) lezen, zijn doof of zelfs blind. Ook dit moeten we kunnen counteren en er doeltreffende oplossingen voor vinden. Hen informeren we sinds kort via een e-learningplatform”, vult Filip aan. “Ook vlugge communicatiekanalen zoals Facebook, digitale schermen en een infokrantje zijn effectief.”

Hun DNA ademt duurzaamheid en de maatschappij beter maken. “Als we iets organiseren met onze mensen, dan doen we ook dit duurzaam en linken we de SDG’s hieraan,” zegt Filip. “Bijvoorbeeld rond de thema’s armoede, ongelijkheid en hongersnood. We zijn het nieuwe jaar gestart met een smaakvol ontbijt en zorgden wekelijks voor een verse fruitmand.”  
Een andere succesvolle activiteit was hun dessertenbuffet. “In totaal werken er zo’n 28 nationaliteiten bij ons. Wie wou, kon zelf een dessertje maken uit zijn of haar thuisland. Fantastisch om die dynamiek te zien.”

Veilig en gezond in beweging

Wie duurzaamheid zegt, denkt al snel aan mobiliteit. Bij Demival proberen ze zoveel mogelijk mensen op de fiets te krijgen, en daar zijn ze trots op. Het is niet evident voor iedereen om een fiets te kopen, daarom introduceerden ze de fietsleasing of konden medewerkers een fiets kopen via een groepsaankoop. “Ze kregen van ons ook gratis fietshelmen, fluohesjes, we zorgden voor fietscontroles en een fietsopleiding om accidenten te voorkomen”, vertelt Filip. “Voor de medewerkers die iets verder wonen, is bustransport geregeld. Gemakkelijk voor hen én beter voor het milieu. Een win-win.”  
Filip ging ook in gesprek met het stadsbestuur voor de aanleg van een veilig voetpad van de bus naar hun site. “De meeste industrieterreinen hebben geen voetpaden, daar moesten we dus zeker rekening mee houden. Er rijden hier veel vrachtwagens rond, we willen dat onze mensen veilig van en naar het werk kunnen. We zijn heel blij dat we nu een voetpad hebben aan Demival.”

Acties afvinken

Sinds 2022 is het maatwerkbedrijf VCDO (Voka Charter Duurzaam Ondernemen)-deelnemer. “Ook voor onze deelname deden we al veel inspanningen, met dank aan Naomi. We waren niet zozeer op zoek naar een certificaat, maar wilden vooral naar buiten komen met onze inspanningen en hierover communiceren naar de buitenwereld. Het charter van Voka is no-nonsense en laagdrempelig. Het gaat echt om wat je doet, en het maakt niet uit of het grote of kleine zaken zijn. Ook de rapportering is eenvoudig. Zo kunnen we alle tijd steken in de uitvoering van ons actieplan,” vertelt Filip. “Je krijgt er ook meteen een klankbord erbij, via de andere deelnemers. Je moet niet altijd het warm water uitvinden, sparren met andere ondernemingen brengt je al heel ver,” vult Naomi aan. 

Bekijk zeker ook volgende events of opleidingen rond duurzaamheid

Contactpersoon

Julie Van der Gucht

Belangenbehartiging - Groeitrajecten

Interesse in duurzaam ondernemen?

Meer informatie rond het Voka Charter Duurzaam Ondernemen.

Klik hier

Artikel uit publicatie