Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voorzitterswissel bij Jong Voka Kempen

Voorzitterswissel bij Jong Voka Kempen

  • 12/01/2024

Eind december gaf Jurgen Janssens, voormalig voorzitter van Jong Voka Kempen de spreekwoordelijke fakkel door aan Marijn Buijs.

Jurgen, welke tip kan je Marijn meegeven?

Allereerst zou ik Marijn willen feliciteren met zijn nieuwe rol als voorzitter. Het is een rol die wel wat tijd vraagt maar ook heel veel voldoening geeft. Je kan er ook een positieve impact mee hebben op de jonge ondernemers in de regio. Enkele tips die ik hem kan geven…
Bouw voort op de ervaringen uit het verleden. Verbeter de sterke punten, stop met wat te veel energie vraagt en niet opbrengt. We hebben het laatste half jaar een paar intensieve workshops gehouden met het bestuur, onder de begeleiding van Marijn. Hieruit zijn nog veel punten gekomen die uitgewerkt moeten worden. Stimuleer netwerkmogelijkheden en samenwerkingen tussen leden. Het opbouwen van sterke relaties binnen de gemeenschap is cruciaal voor het succes van Jong Voka Kempen. Betrek de leden actief bij de activiteiten van Jong Voka en blijf innoveren. De wereld verandert voortdurend. Het is dan ook belangrijk om onze initiatieven daarop aan te passen. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn cruciaal voor ons succes." En vooral, draag de vlag van (Jong) Voka met trots!
 

Marijn, wat wil je bereiken met Jong Voka Kempen?
Wat Evy Gruyaert betekend heeft voor joggend Vlaanderen, wil ik met Jong Voka Kempen zijn voor jonge Kempische ondernemers. Daar wanneer je het nodig hebt. Motiveren om te starten en vervolgens ook vol te houden. Inspireren om naast die haalbare doelen ook een groter doel na te streven. En drempels verlagen door een netwerkcontext aan te bieden waarin het voor jonge ondernemers makkelijk is om te netwerken. Een ongedwongen sfeer waarin we hen helpen om samen kansen te ontdekken die ze later kunnen benutten. Een netwerk waar je van elkaar kan leren en elkaar kan enthousiasmeren, dat is waar ik voor wil gaan. Hierin zie ik een actieve rol voor ons als Jong Voka Kempen bestuur, maar ook voor onze partners, en natuurlijk voor onze leden.

Jurgen, de afgelopen negen jaar heb je heel wat mensen leren kennen, events meegemaakt. Wat zal je het meest bijblijven?
In die negen jaar heb ik inderdaad talloze mensen ontmoet en evenementen meegemaakt. Het is moeilijk om daar één specifiek moment te kiezen. Maar er zijn wel enkele ervaringen die me bijzonder zijn bijgebleven. Zo hebben we eind 2016 een brainstormweekend gehouden met alle voorzitters en ondervoorzitters van de verschillende Jong Voka werkingen uit gans Vlaanderen. Dit was een zeer intensief gebeuren met de nodige inspirerende dranken. Maar daar is toen wel een solide basis gelegd voor het Jong Voka zoals we dat vandaag kennen.

Verder heb ik het voorrecht gehad om heel veel inspirerende ondernemers te ontmoeten en hun verhalen te horen. Van
kleine ondernemers tot CEO’s van de grootste bedrijven uit Vlaanderen. Ook uit de politieke hoek zijn er contacten geweest van schepenen en burgemeesters tot ministers. 

Ons event Dag van de Groeier met de uitreiking van de Willen
Winnen Award is ook een event dat me altijd nauw aan het hart heeft gelegen. Als je bekijkt welke jonge ondernemers we daar ooit in de bloemetjes hebben gezet en waar deze nu staan, daar mogen we toch trots op zijn.
 

Over het geheel genomen hebben de mensen, verhalen en
ervaringen binnen Jong Voka Kempen een blijvende indruk op
me achtergelaten. 

Als je je carrière als voorzitter in 1 woord moet omschrijven, welk woord zou dat zijn?
(Jurgen) Al die jaren zijn moeilijk samen te vatten in één woord, maar als ik dan toch moet kiezen zou het “energie” zijn. Ik heb ongelooflijk veel energie gekregen uit het Voka-netwerk en ook heel veel energieke mensen ontmoet die zich elke dag opnieuw met hart en ziel inzetten voor hun onderneming.
 

Marijn, wat motiveerde je om voorzitter te worden?
Voor mij was de wetenschap dat er een fundament ligt waarop we kunnen verder bouwen een geruststelling. Daarnaast is er een gedreven bestuursteam dat voor de nodige continuïteit kan zorgen. Twee zaken die toch wel het nodige comfort geven om de rol over te nemen van Jurgen. Ikzelf heb de ondernemersmicrobe te pakken gekregen op Jong Voka events. Het netwerk dat ik hier heb opgebouwd en de ervaringen die ik er heb opgedaan, zijn een injectie RedBull geweest voor mijn ondernemerszin. Ik hoop dat we hetzelfde kunnen betekenen voor de jonge Kempische ondernemers van morgen! Motivatie en goesting genoeg dus!
 

Als afsluiter een positief woord voor elkaar?
(Marijn) Merci om mijn eerste stappen in de wereld van het netwerken zo vlot te hebben gemaakt. Met je voeten op de
grond en je handen uit de mouwen was je een drijvende kracht voor Jong Voka Kempen. We gaan zorg dragen voor wat jij mee hebt opgebouwd, en we verwachten je op onze toekomstige events.
 

(Jurgen) Ik heb er alle vertrouwen in dat Marijn een fantastischevoorzitter gaat zijn voor Jong Voka Kempen. Verder zou ik alle bestuursleden waar ik de laatste jaren mee samengewerkt heb ook willen bedanken. Ook Evi wil ik nog persoonlijk bedanken. Zij ondersteunt ons vanuit Voka ook al negen jaar met al onze activiteiten en is een volwaardig lid van ons bestuur. Ik wens Marijn en het voltallige bestuur dan ook heel veel succes. Er blijft een ongelooflijk sterk team achter en ik geloof er sterk in dat Jong Voka Kempen onder hun beleid nog fantastische zaken gaat realiseren.