Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voorstelling Voka Paper "De arbeidsmarkt is ziek - Van preventie tot re-integratie van (langdurig) zieken"

Voorstelling Voka Paper "De arbeidsmarkt is ziek - Van preventie tot re-integratie van (langdurig) zieken"

  • 23/06/2022

Op 16 juni stelden het kenniscentrum van Voka en Voka Health Community de paper “De arbeidsmarkt is ziek – Van preventie tot re-integratie (langdurig) zieken” voor. Er kwam ruime input van Mensura – partner van het HC-congres in 2021 rond werkgeluk bij telewerk – idewe, Randstad, SD Worx, Helan, Colruyt, BASF, J&J, Randstad, Bilfiger, ICAS/Wellways, AG Health Partner, Groep intro en Bpost.
 

De paper vertrekt vanuit het Plan Samen groeien en legt uit waarom Voka bezorgd is om uw gezondheid of het aantal zieke medewerkers. Daarna wordt de problematiek van zieke werknemers geanalyseerd: wat zijn de cijfers? wie maakt er deel van uit? wat valt op in vergelijking met andere landen? Als oplossing focussen we op preventie: we kunnen effectief inzetten op het voorkomen van ziekten door een geïntegreerd welzijnsbeleid strategisch te verankeren in het HR- beleid. Verder gaan we in op re-integratie: wat als je toch ziek bent? Hoe kunnen we je op een gezonde manier inschakelen op de arbeidsmarkt? Hoe maakt Voka het verschil?

Arbeid is niet ziekmakend. Integendeel, werken is gezond en maakt gelukkig. Voor wie langdurig ziek is, kan werk zelfs deel uitmaken van het herstel. De stijging van het aantal langdurig zieken omzetten in een daling moet de prioriteit zijn van vakbonden, werkgevers en van de overheid. Daarvoor moeten we de manier waarop we zieken begeleiden radicaal herdenken.

België en Vlaanderen doen het uiterst slecht als het aankomt op mensen die langdurig afwezig zijn van het werk wegens ziekte. En opvallend: we staan hiermee alleen in Europa. Andere landen, die net als ons land vergrijzen, kennen een veel lager aandeel arbeidsongeschikten dan België (6,4 procent). Zweden (4 procent), Duitsland (3,3 procent), Oostenrijk (3 procent), Italië (2,7 procent) en Luxemburg (2,3 procent) doen het veel beter. Belangrijk: die landen kennen nauwelijks een stijging van langdurig zieken in de voorbije 10 jaar.

Boven alles is preventie de sleutel. Werkgevers hebben er alle belang bij om een geïntegreerd welzijnsbeleid op te zetten dat strategisch inzet op minder uitval. Meer autonomie bieden aan werknemers en transparante communicatie zijn daarbij essentieel. Voka raadt aan om mentaal welzijn bespreekbaar te maken op het werk en om psychologische begeleiding aan te bieden aan de medewerkers. We reageren daarnaast veel te traag wanneer mensen uitvallen. Pas 4 maanden na de eerste ziektedag wordt een integratieplan opgemaakt en nog later pas verschijnt een terug-naar-werk-coördinator op het toneel. Dat is te laat. Het eerste contact met de zieke werknemer, de ondersteuning en de begeleiding opnieuw naar de werkvloer moeten vroeger beginnen. Om een evolutie naar een chronische fase te vermijden, kan ondersteuning en begeleiding best opgestart worden vanaf de eerste maand afwezigheid.  

Download hier de paper:

Download hier de presentatie.

Contactpersoon

Joke Van Driessche

Community Manager Voka Health Community

imu - vzw - bebat
imu - vzw - obd3
imu - vzw - scholtz
imu - vzw - Uzbrussel