Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voorjaarslunch Voka Metropolitan met Ilham Kadri

Voorjaarslunch Voka Metropolitan met Ilham Kadri

  • 06/04/2021

Op maandag 29 maart ontving Voka Metropolitan Ilham Kadri, ceo van Solvay voor haar eerste digitale editie van de voorjaarslunch. Een boeiende persoon aan het hoofd van een even boeiend bedrijf. Ze had het over Solvay, zichzelf, de impact van corona en de maatschappelijke rol van haar bedrijf. Een verslag.

Tekst: Rachida Bou M’Barek
 

Solvay, het bedrijf en de producten

Solvay, één van de grootste chemiebedrijven bestaat al bijna 160 jaar en wordt vandaag nog altijd geïnspireerd door zijn oprichter Ernest Solvay. Met takken in Zuid-Azië, Amerika en Europa telt Solvay wereldwijd zo’n 23.000 medewerkers en een omzet van 9 biljoen euro.  Solvay is een Belgisch bedrijf en de headquarters in Brussel  (Neder-Over-Heembeek) zijn daarvan het trotse bewijs. 

Solvay heeft een zeer gevarieerd aanbod in de voeding, gezondheidszorg, automobielsector, luchtvaart textiel en bouw. Het bedrijf streeft ernaar om innovatieve oplossingen aan te bieden voor de consument en eindgebruikers.  Concreet betekent dit dat Solvay er vandaag voor zorgt dat wij met lichtere wagens rijden en zit er zelfs in onze taarten natuurlijke vanilline afkomstig van deze chemiereus. Duurzaamheid en circulariteit staan altijd voorop. 
Een mooi voorbeeld dat Kadri aanhaalt is de samenwerking tussen Renault, Solvay en Veolia voor het vernieuwen van de life cycle voor de batterijen van elektrische auto's.  Er is een circulair ecosysteem gecreëerd, waar de elektrische en hybride batterijen kunnen worden gerecycleerd. Zo wordt het mogelijk om schaarse grondstoffen opnieuw te gebruiken. 

De persoon achter de ceo

Ilham Kadri staat sinds 2019 aan het hoofd van Solvay.  Zelf is ze altijd gepassioneerd geweest door chemie en technologie. Opgegroeid in Marokko en gedreven door haar grootmoeder die haar het belang van leren en boeken lezen meegaf, blijft ze investeren in zichzelf om steeds bij te leren en een betere versie van zichzelf te worden. 
Yoga en fitness houden haar scherp. Hoewel ze gelooft dat werk en privé door elkaar vloeien, neemt ze elke zondag de tijd om met haar gezin door te brengen en te herbronnen.

Kadri

Solvay tijdens de covid-crisis

Solvay kon de crisis redelijk snel aanpakken gezien men in China in januari en februari 2020 al meteen de gevolgen van de pandemie begon in te zien en concrete acties te nemen zoals het aankopen van mondmaskers en handgels ter bescherming van het personeel. Dankzij deze maatregelen, de social distancing en het telewerken waar mogelijk kon de productie blijven draaien. 

In Europa slaagde Solvay erin om in twee weken tijd 10.000 medewerkers mobiel te laten werken. 
Met een microscoop kijken naar de korte termijn en ondertussen met een telescoop de toekomst in de gaten houden, dat waren volgens Kadri – naast vrije kasstroom en kosten – sleutelelementen om vooruitgang te boeken.
“In crisistijden kijken mensen op naar echte leiders. Leiderschapskenmerken zoals authenticiteit, nederigheid en empathie zijn cruciaal om je mensen te betrekken, samen verder te gaan en naar nieuwe gemeenschappelijke ambities te streven. Zo ontstaat er ook een ware magie”, aldus Kadri.

Welke dynamieken blijven na de crisis

In het tweede kwartaal van 2020 had Solvay het gevoel te navigeren zonder kompas, maar ze bleven wel dicht bij hun consumenten. Vandaag willen ze nog dichter bij hun consumenten staan en blijven ze hen bevragen over hun noden en behoeften zodat ze hier snel op kunnen inspelen.  Een tweede belangrijke aspect is de vrije kasstroom, dit is belangrijk in goede tijden maar nog meer in slechte tijden. Ilham Kadri noemt zichzelf de cashflow lady in de manier waarop ze zaken doet. De activiteiten die onvoldoende cash genereren zoals een drietal sites gelieerd aan de productie voor de  luchtvaart werden daarom ook gesloten. Ook de virtuele connectiviteit en “het mobiele werken” zijn absolute blijvers bij Solvay. Zo geeft 70% van de medewerkers aan mobiel te willen blijven werken en gaat Solvay ook in de toekomst op deze tendens verder.

“In crisistijden kijken mensen op naar echte leiders. Leiderschapskenmerken zoals authenticiteit, nederigheid en empathie zijn cruciaal om je mensen te betrekken, samen verder te gaan en naar nieuwe gemeenschappelijke ambities te streven. Zo ontstaat er ook een ware magie”

Ilham Kadri - ceo van Solvay

Ook ruimte voor maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen tijdens de crisis

Tijdens de covidcrisis werd er ook een ‘Solvay solidariteitsfonds’ opgericht om werknemers en personen die van hen afhankelijk zijn, financieel te ondersteunen als ze in moeilijkheden komen door de pandemie. Solvay heeft hiermee zo’n 6000 tal gezinnen ondersteund.  Het top en seniormanagement van Solvay stond 15% van zijn loon af om dit fonds te genereren. Daarnaast deed Ilham Kadri een oproep aan de aandeelhouders om een deel van hun dividend toe te keren aan het fonds. Samen goed voor zo’n 15 miljoen euro. Ze is trots op deze actie van verantwoord ondernemen.

The right person on the right place

Inclusiviteit draagt dr. Kadri hoog in het vaandel want zonder inclusiviteit is er ook geen diversiteit. Het zijn net de verschillende visies en achtergronden die leiden tot nieuwe dynamieken. Ilham Kadri gelooft daarom niet in quota voor meer vrouwen in topfuncties. Wel gelooft ze sterk om gelijke kansen te creëren voor iedereen.  Bijgevolg besliste Solvay ook om het ouderschapsverlof voor zowel mannelijke als vrouwelijke medewerkers op te trekken naar 16 weken. 

Het DNA van Solvay

Het DNA van Solvay blijft ondanks de coronacrisis “bounding people, ideas and elements to reinvent progress”, vat Ilham Kadri mooi samen, met een knipoog naar de oprichter Solvay. 

Contactpersoon

Rachida Bou M'Barek

Manager Bedrijfsrelaties | Coördinator Young Voka Metropolitan