Skip to main content
  • Nieuws
  • Voorjaarslunch met rector Caroline Pauwels - VUB wil muren slopen in Brussel, Voka Metropolitan ook errond

Voorjaarslunch met rector Caroline Pauwels - VUB wil muren slopen in Brussel, Voka Metropolitan ook errond

  • 06/03/2018

Muren slopen en bruggen bouwen tussen de universiteit en haar stedelijke omgeving. Dat is de missie van Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Zo bleek op de Voorjaarslunch van Voka Metropolitan, waar ze te gast was. Voorzitter Jean-Paul Van Avermaet beklemtoonde dat bruggen bouwen ook de missie is van Voka Metropolitan, tussen Brussel en Vlaanderen. Hij riep op om dringend te komen tot een kaderakkoord tussen Vlaanderen en Brussel over grote mobiliteitswerven.

Voka Metropolitan Voorjaarslunch met Caroline PauwelsSinds haar aantreden als nieuwe rector van de VUB ruim een jaar geleden, is Caroline Pauwels nadrukkelijk aanwezig op het publieke forum. Als gastspreker op de Voorjaarslunch van Voka Metropolitan op 5 maart lichtte ze haar missie toe, en stak ze ook de hand uit naar het bedrijfsleven. “Just another break in the wall”, is haar motto.

“De VUB positioneert zich, samen met de ULB, uitdrukkelijk als urbane universiteit, naar het Amerikaanse voorbeeld van de Coalition of Urban Universities. Met het oog op de Europese universitaire netwerken van de Franse president Macron, willen we net rond stedelijke problematieken een Europees netwerk oprichten. Een European coalition of urban universities,” aldus Pauwels.

Met het project Wekonekt.Brussels laat de VUB zijn studenten les volgen op diverse plekken in Brussel. De laatste week van maart trekken zoveel mogelijk opleidingen en studiejaren de stad in. Zo ontvang ook Voka in zijn Brussels kantoor een 100-tal VUB-studenten voor een paar lessen.

VUB is zelf een uit de kluiten gewassen onderneming. De VUB telt 15.000 studenten, verspreid over 4 campussen en 18 faculteiten.  Met zijn 3200 personeelsleden, met UZ Brussel erbij bijna 7.000, is de VUB  de grootste Nederlandstalige werkgever in Brussel.

Kaderakkoord Brussel-Vlaanderen

Voka Metropolitan Voorjaarslunch met Caroline Pauwels - Jean-Paul Van AvermaetJean-Paul Van Avermaet stelde dat Voka Metropolitan zich herkent in de missie van de gastspreker. “Wij zetten ook in op het bouwen van bruggen en slopen van muren, tussen overheid en bedrijfsleven, tussen Brussel en Vlaanderen, om samen vooruit te gaan.” Hij riep de Brussels en Vlaamse regering op om eindelijk werk te maken van een kaderakkoord over de grote mobiliteitswerven, zoals de Ring, de tramlijnen van het Brabantnet, fietssnelwegen.

De politiek lopen de relaties tussen Brussel en Vlaanderen moeizaam, zo blijkt in het dossier van de luchthaven of het uitblijven van een kaderakkoord over de mobiliteit.  Maar Van Avermaet toonde zich toch optimistisch. “Onder de waterlijn van de politieke stellingenoorlog, onder dit wettelijke land,  manifesteert zich een grondstroom, het werkelijke land: een steeds hechtere sociaaleconomische belangengemeenschap tussen Brussel en de brede rand, Vlaams Brabant en Vlaanderen tout court. De politieke grenzen houden de stroom van mensen, bedrijven, studenten, cultuurminnaars over de grenzen heen en weer niet tegen. We zien Brusselse en Vlaamse administraties en agentschappen steeds meer samenwerken, inzake mobiliteit, ruimtelijke planning, arbeidsmarkt…Ik blijf geloven dat de politiek deze onderstroom zal volgen.”

 

Bekijk alle foto's van de Voorjaarslunch 2018 hier:

Voka Metropolitan Voorjaarslunch met Caroline Pauwels - 01

 

Contactpersoon

Proximus