Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voordenkers in maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen

Voordenkers in maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen

  • 02/01/2023

Voordenkers. Zo noemen de 320 medewerkers van de Gijbels Group zichzelf. De lat steeds hoger leggen en altijd vooruit kijken, daar gaat het om. Al meer dan een halve eeuw maakt deze Limburgse topspeler in bedrijfs- en kantoorbouw vastgoeddromen van ondernemers waar. Ook op vlak van duurzaam en energiebewust ondernemen zet de Gijbels Group de toon, met het VCDO-traject als extra hefboom.

VCDO uitreikingen

 

Levenslange klantenrelatie

De Gijbels Group is actief in bouw en projectontwikkeling, met het familiebedrijf Mathieu Gijbels als bekendste onderdeel. Met eigen productieafdelingen en participaties in projectontwikkeling timmert het geïntegreerde bedrijf al vele decennia succesvol aan de weg. “Bij elk (ver)bouwproject willen we een levenslange relatie met onze klant opbouwen”, zegt Griet Keersmaekers, Facility Manager en verantwoordelijke van de dienst Projectontwikkelingsbegeleiding (POB). “Wat onze aanpak uniek maakt, is dat we klanten van a tot z adviseren in het bouwkundige, financiële en ontwikkelingsverhaal van hun project. Dergelijke aanpak past perfect binnen onze voordenkerscultuur. We willen elke klant maximaal stimuleren om zo duurzaam mogelijk te bouwen of te renoveren.”

Duurzaam beleid in DNA

Het uitwerken van duurzame oplossingen – met maatschappelijk verantwoordelijk ondernemen als ruimer kader – maakt al vele decennia deel uit van het DNA van de groep. “Als succesvolle onderneming willen we écht iets teruggeven aan de maatschappij”, bevestigt QSE-manager Yves Coenen. “Dit is de norm geworden voor onze manier van samenwerken en bedrijfsvoering. Tot nu toe hebben we hierover nooit actief gecommuniceerd met de buitenwereld. Het VCDO-traject was voor ons een echte ‘eye opener’, die ons deed beseffen dat we binnen de ondernemingsgroep al heel wat duurzame acties gerealiseerd hebben.”

VCDO als extra motivator

In elk geval is het VCDO-verhaal van Voka – KvK Limburg voor Griet, Yves en hun collega’s een mooi extra motiverend kader om volop te blijven inzetten op duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. “Steeds meer medewerkers en externe partners zien in hoe je via duurzaam ondernemen ecologie en economie succesvol met elkaar kunt verzoenen”, geeft Yves aan. “De specialisten van Voka reiken ons heel wat nuttige tips aan, waardoor we duurzame adhoc-acties kunnen laten evolueren tot langetermijnprojecten. Op die manier blijven we ons voordenkersimago versterken en slagen we erin om onze ecologische voetafdruk te verkleinen waar mogelijk.”

Inspirerende voorbeelden

Griet en Yves halen graag enkele praktijkvoorbeelden aan van duurzame projecten binnen de Gijbels Group: “Enkele jaren geleden investeerden we in een nieuwe lasrookafzuiging – die voldoet aan strenge Duitse normen – in combinatie met nieuwe verwarming voor ons lasatelier. Vandaag werken onze mensen in het lasatelier in een aangenaam verwarmde werkomgeving met een uitstekende binnenluchtkwaliteit. Door de combinatie van de nieuwe verwarming met de lasrookafzuiging hebben we naast de verbetering van de luchtkwaliteit ook een besparing kunnen doorvoeren op vlak van verwarmingskosten. In onze plooiafdeling in Oudsbergen installeerden we intelligente LED-verlichting. Uiteraard levert deze slimme oplossing niet enkel de nodige kostenbesparing op, maar is de werkvloer ook beter verlicht, én dus aangenamer en veiliger. Buiten onze bedrijfsgebouwen investeren we momenteel volop in oplossingen om hemelwater beter te bufferen en opnieuw te laten infiltreren in de ondergrond. Zo dragen we ons steentje bij om het grondwaterniveau op onze sites op peil te houden. Ook het hergebruik van bemalingswater op bouwwerven promoten we zoveel mogelijk. Tot slot zetten we graag het bos naast het bedrijf in de kijker. Waar er ruimte is om buiten in de zomer te vergaderen aan een vijvertje, waar er een heus boshuis staat voor gefocust werken, waar je fijn kan wandelen en waar we niet alleen een insectenhotel bouwden, maar ook veel nestkastjes hebben gehangen. Met die laatste houden we de overlast door processierupsen onder controle.”

Contactpersoon

Kenneth Stulens

Adviseur Duurzaam Ondernemen

Verhoog je zichtbaarheid

Met onze mediapartnerships kan je intekenen op diverse communicatiepakketten en jaardeals. Zo bereik je een enorm lezerspubliek van ervaren en beginnende ondernemers en geïnteresseerden allerhande.

word jij onze mediapartner?

Artikel uit publicatie