Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voor VN zijn 14 bedrijven in Mechelen-Kempen 'pionier in duurzaamheid'

Voor VN zijn 14 bedrijven in Mechelen-Kempen 'pionier in duurzaamheid'

  • 26/10/2021

Op de Voka-Dag Duurzaam Ondernemen hebben 14 bedrijven uit de regio Mechelen en Kempen een prestigieuze erkenning gekregen van de Verenigde Naties. Ze mogen zich vanaf nu 'SDG Pioneer' noemen. Een bedrijf dat drie keer een succesvol traject aflegt en laureaat is, binnen een periode van vijf jaar, kan uitpakken met een certificaat van de Verenigde Naties.

duurzaam ondernemen

Voor dit jaar krijgen Fresh & Saucy Foods (Herentals), Dafra Pharma International (Turnhout) en de Voka-Kamer in Vlaams-Brabant (begeleid door Voka Mechelen-Kempen) het VN-certificaat. Ook de bedrijven uit 2020 zijn gehuldigd. Het gaat om BelOrta (Sint-Katelijne-Waver), Willemen Construct NV, OVAM en Continental Automotive Benelux BV (Mechelen), Smulders (Arendonk), ODTH First Class Logistics  (Willebroek), Henco Industries NV (Herentals), Pidpa (Grobbendonk), A-Kwadraat (Turnhout), Renotec (Geel), Coöperatie Hoogstraten cv (Hoogstraten) en Voka - KvK Mechelen-Kempen zelf.

Ze hebben bijvoorbeeld de waterhuishouding van hun bedrijf aangepakt, hun wagenpark vergroend, of de omgeving meer betrokken bij de bedrijfsvoering. 

Ondernemingen die gedurende drie jaar acties opzetten rond elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen zoals ze hieronder staan afgebeeld krijgen het UNITAR Pioneer-certificaat. Voor heel Vlaanderen gaat het om 121 ondernemingen.

DOD

Voortrekkers

“De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken zijn wereldwijde uitdagingen die je lokaal kan aanpakken. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, zegt Alex Mejia, directeur bij UNITAR, het VN-agentschap voor opleiding en onderzoek. Meija is vandaag aanwezig in Brussel om de certificaten aan de Mechelse en Kempense bedrijven uit te reiken.

"Wat deze bedrijven hebben gerealiseerd, in twee moeilijke coronajaren, verdient een grote onderscheiding. Alle bedrijven die deze VN-erkenning krijgen, zijn stuk voor stuk voortrekkers van het nieuwe Europa en de nieuwe wereld. Voka heeft die weg, zes jaar geleden, ook gekozen met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen", zegt Tom Laveren, gedelegeerd bestuurder van Voka Mechelen-Kempen. "De interesse voor duurzaam ondernemen is aan een stevige opmars bezig. Het aantal nieuwe inschrijvingen voor duurzaamheidstrajecten van Voka is met 30% gestegen en piekt dit jaar op 263 deelnemende bedrijven."

CIFAL

Voka werkt voor de uitreiking en de begeleiding van de Pioneer-certificaten samen met CIFAL Flanders, de lokale hub van UNITAR, het opleidingsinstituut van de Verenigde Naties. Daardoor kunnen bedrijven die deelnemen een VN-erkenning ontvangen.

Het VCDO-charter is een product van Voka Mechelen-Kempen, in samenwerking met Cifal Flanders en met de steun van Fluvius en Pidpa.

Wil je meer info over het Voka Charter Duurzaam Ondernemen? Kijk op https://www.voka.be/mechelen-kempen/vcdo of contacteer Guido Evens (guido.evens@voka.be) of Melissa Dubois (melissa.dubois@voka.be).

Cifal fluviuspidpa vcdo

Contactpersonen

Melissa Dubois

Coördinator Duurzaam Ondernemen

Guido Evens

Senior adviseur duurzaam ondernemen