Skip to main content
 • Nieuws
 • Voor u gelezen: Als de raket niet opgaat. 12 valkuilen van innovatie.

Voor u gelezen: Als de raket niet opgaat. 12 valkuilen van innovatie.

 • 14/07/2021

Vanaf nu in de nieuwsbrief ‘Innovatie’: boeken die ons inspireren en die we met u willen delen. Want tijd is kostbaar en daarom bieden we in elke nieuwsbrief een samenvatting van een boek rond innovatie of digitalisering. We bijten de spits af met het boek van Stijn Ronsse: Als de raket niet opgaat. 12 valkuilen van innovatie.

Mogelijk doet de naam Stijn Ronsse bij u een belletje rinkelen. De auteur van het boek is immers een gekende gast bij Voka West-Vlaanderen en zeker ook in het innovatielandschap. Stijn Ronsse heeft de COO-stoel bij Capture, een onderzoeksplatform op het raakvlak van innovatie en circulaire eocnomie. Hij schreef ook rapporten voor de denktank Itinera met als doel het beleid te verbeteren. Het rapport Circulaire industrie: de sleutel tot een grondstofrijke Belgische toekomst werd gepubliceerd in 2021, het rapport De maakindustrie van de toekomst in België. De auteur, van opleiding een econoom, was in eerdere functies gastprofessor economie en consultant innovatie en competitiviteit.

  als de raket niet opgaat

  Doorheen de jaren zag de auteur heel wat innovatieprojecten opstarten en … falen. Innovatie als een opstijgende raket beschouwen is immers een grote denkfout. Innovatie is geen recht pad naar succes, het is een hobbelig, risicovol parcours. Heel wat (innovatie)rakketten stijgen niet op, ontploffen net voor of na het opstijgen of raken zelfs nooit gebouwd.

  In zijn boek, een softcover van 205 boeiende en mooi geïllustreerde pagina’s dik (226 pagina’s inclusief bronnen en voetnoten), licht Stijn Ronsse toe wat de valkuilen zijn van innovatie en hoe u deze kan vermijden. Het boek bevat heel wat verhalen van successen en mislukkingen, herkenbare voorbeelden en wijze lessen die u zullen toelaten om zelf een beeld te vormen van hoe innovatie in uw organisatie kan vorm gegeven worden. Verwacht u echter niet aan templates of stappenplannen, dat is niet de inhoud van het boek. Innovatie moet immers aansluiten bij het DNA van uw organisatie, bij uw mensen, uw mogelijkheden en uw strategie. Eén stappenplan zou het unieke van elke organisatie teniet doen. Uiteraard kan u wel bij Voka West-Vlaanderen terecht voor gerichte coaching en stappenplannen om innovatieprocessen in uw organisatie op te starten of te optimaliseren.

  Lessons learned

  Leest u even mee wat onze lessons learned zijn?

  • Het is altijd gemakkelijk om achteraf de succesfactoren van innovatie te verklaren. Elk bedrijf dat met een succesvolle innovatie komt kan vrijwel perfect verklaren wat het gedaan heeft om deze innovatie te bekomen. Toch is de realiteit anders: innovatiesucces kan nooit verklaard worden door één factor, het omvat een veelheid aan factoren, met een verschillend gewicht, die elkaar beïnvloeden binnen een specifieke context. Wat voor de ene organisatie werkt zal niet werken bij een andere organisatie. Wat in de ene organisatie werkt op een specifiek tijdstip, met specifieke mensen en middelen, zal daarom niet noodzakelijk succesvol zijn op een later tijdstip, met andere mensen en middelen. Vertrek dus van innovatieprocessen op maat van uw bedrijf en de context waarin uw medewerkers nu werken.
  • Kennisopbouw en kennisverspreiding zijn de hoekstenen van innovatie. Als uw medewerkers over het muurtje kunnen kijken, kunnen bijleren en deze kennis kunnen delen met collega’s dan is dit een niet te verwaarlozen hefboom om innovatie te stimuleren. Even noodzakelijk is het om de geschiedenis van innovatiemodellen te kennen, om te weten welke aanpakken innovatie stimuleren. Investeer dus in het verwerven van kennis bij uw medewerkers en investeer nog meer in het verspreiden van die kennis in uw organisatie.
  • Het innovatienetwerk is goud waard. Weet u wie de grote en kleine spelers zijn in het regionale innovatienetwerk? Weet u wat de steunmaatregelen zijn voor innovatieprojecten en hoe u deze kan bekomen? Kent u de kanalen om innovaties op te volgen, om u te laten inspireren? Kennis van uw innovatienetwerk bezorgt uw organisatie alvast de brandstof voor de raket. De raket dient u nog zelf te bouwen maar uw netwerk kan ervoor zorgen dat deze, eens goed gebouwd, kan opstijgen naar ongekende hoogtes. Contacteer ons gerust om uw innovatienetwerk in kaart te brengen.
  • Het hoeven niet allemaal raketten te zijn en we hoeven niet allemaal naar de ruimte te vliegen. Als u van Londen naar New York wil, dan neemt u het beste het vliegtuig. Wil u van Brugge naar Oostende, dan neemt u de trein. En wil u genieten van een bos, dan neemt u de fiets of gaat u te voet. Hou dus het doel voor ogen en bouw geen raket als u er te voet ook komt. Zolang u maar start, zolang de motor maar aanslaat, goed draait en vooruitgaat.

  Zelftest

  Tot slot deze zelftest. Herkent u zichzelf in één of meerdere van volgende zinnen? Neem dan gerust contact met ons op, we leggen u graag uit in welke valkuil u bent getrapt en geven u advies over hoe u deze in de toekomst kan vermijden.

  • “Wat? Innovatie?” 
  • “In België of Vlaanderen kunnen we niet innoveren”
  • “Waarom zou ik moeten innoveren?”
  • “Ik heb geen draagvlak in mijn organisatie”
  • “Ik doe maar wat”
  • “In mijn organisatie zijn geen innovators”
  • “Hoe betalen we dat?”
  • “Dat innovatieteam in mijn organisatie: dat werkt niet…”
  • “Hoe kan ik oplossingen vinden?”
  • “Innovatieprocessen: moet dit echt?”
  • “Ik doe het wel alleen, niemand anders heeft zaken met mijn innovaties”
  • “Ik zie het bos door de bomen niet meer”

  Ronsse, Stijn (2021). Als de raket niet opgaat. Pelckmans Uitgevers, paperback, ISBN 978-94-6337-277-0 

  Vraag het @ Voka

  Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

  Stel hier jouw vraag