Skip to main content
  • Nieuws
  • Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018!

Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018!

  • 19/01/2018

Namens voorzitter Lieven Danneels en alle medewerkers van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen maak ik u van harte onze allerbeste wensen over voor het nieuwe jaar. Ik wens u een bruisend, inspirerend, maar bovenal kerngezond 2018 zodat u samen met uw medewerkers weer topprestaties kunt neerzetten.

2017 was globaal gezien een goed jaar. En op economisch vlak kondigt ook 2018 zich veelbelovend aan. Hoewel de geopolitieke situatie gespannen blijft en de war for talent onze groei nu ook dreigt af te remmen, gaat het vooralsnog goed met de Belgische en Vlaamse economie en met de wereldeconomie in het algemeen. Onze bedrijven creëren jobs, jobs en jobs en dus welvaart voor velen.

Maar niemand ontkwam aan het meest gehypete woord van 2017: disruptie. Iedereen heeft op een of andere manier nagedacht over wat de digitale transformatie voor haar of zijn organisatie zou gaan betekenen. Of het nu gaat om big data, artificiële intelligentie, cyber security of om de hoop op een nieuwe, revolutionaire uitvinding, ondernemingen zetten massaal in op technologie. U heeft daarbij de keuze. Of u blijft zo goed en zo kwaad als het kan met bestaande recepten voortdoen, of u omarmt die disruptie. Weet dat die veranderingen ook enorme kansen creëren.

Bij het begin van een verkiezingsjaar kan een boodschap voor onze politici natuurlijk niet ontbreken. Ook u wacht een fundamentele shift, beste beleidsmakers. De generaties van vandaag - en nog meer die van morgen - denken niet meer links of rechts. Neen, zij liggen wakker van problemen die de maatschappij in haar geheel afremmen en hunkeren daarom naar oplossingen die ervoor zorgen dat iedereen kansen krijgt. Professor Eichengreen van Berkeley University zei ooit: “Never underestimate the ability of politicians to do the wrong thing”. Oneerbiediger uitgedrukt: “to screw things up”. Maar evengoed kunnen zij door wijze beslissingen zorgen voor het juiste kader waarin de economie, bedrijven en de maatschappij floreren.

Beste politici en beleidsmakers, u moet uw verantwoordelijkheid opnemen voor de toekomst en wijze beslissingen nemen, lees: een ondernemingsvriendelijk kader scheppen. Op Vlaams en federaal niveau moet er nog zeer veel gebeuren. Enkele omgevingsfactoren werden aangepakt, maar de uitdagingen voor de toekomst om competitief te zijn, blijven buitengewoon groot. We hopen van harte dat 2018 geen verloren jaar wordt.

In dit verkiezingsjaar zijn de gemeente- en provincieraads- verkiezingen meteen ook het thema van onze nieuwjaarsrecepties. Onder de noemer “Voluit kiezen voor ondernemingen in 2018” kregen de 10 grootste West-Vlaamse steden en gemeenten een Voka-rapport. Elk van de schepencolleges kreeg dat rapport toegelicht en dus, beste politici, weet u wat de ondernemers van hun beleidsmensen verwachten. Zoals ondernemers de handen uit de mouwen moeten steken en zich moeten aanpassen aan die vooruit razende wereld, moet ook u dat doen. We hopen dat u uw ondernemingen koestert en onze aanbevelingen ter harte neemt.

Beste ondernemers, beste politici en beleidsmakers, we klinken op een jaar dat zich veelbelovend aankondigt. Op een jaar waarin keuzes moeten worden gemaakt en richtingen bepaald. Op een jaar waarin we samen verder kunnen groeien om zo te komen tot duurzame economische ontwikkeling, tot welvaart en welzijn voor iedereen. Ook in 2018 mag u van ons, Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, verwachten dat we met dezelfde kritische blik monitoren wat op lokaal, Vlaams, federaal en internationaal vlak gebeurt of net niet gebeurt. En dat we u aan de hand van onze netwerk- en inspiratiemomenten,
coachings- en opleidingstrajecten die inzichten aanreiken die er voor u toe doen. En deze Ondernemers in een nieuw jasje, die geven we u er zomaar bij!

Deze opinie verscheen eerst in het magazine Ondernemers 1 van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder