Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Voka|VeGHO lid in de kijker: Veolia

  • 21/11/2022

Elke maand zetten we een VeGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand afvalverwerker Veolia, dat geïntegreerde oplossingen aanbiedt in efficiënt water-, energie-, afval- en materialenbeheer.  “Urban mining vraagt tot 95% minder energie dan de klassieke mijnontginning”, zegt Didier Tilleman, operations manager North bij Veolia. 

Veolia Groep in cijfers

  • 220.000 De Veolia groep telt wereldwijd 220.000 werknemers en heeft een omzet die de 30 miljard vlot overschrijdt.
  • 220 Op hun sites in North Sea Port Gent werken een 220-tal medewerkers. Dit aantal is de laatste 10 jaar gestaag gestegen.
  • 45 Elke dag vertrekken 45 vrachtwagens vanaf deze locatie om afval op te halen.

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?
“In een wereld waarin grondstoffen schaarser worden, de consumptie toeneemt en milieuregels strenger worden, moeten bedrijven op zoek gaan naar strategieën om duurzaam te groeien. Een efficiënt water-, energie-, afval- en materialenbeheer is belangrijker dan ooit, omdat het de enige manier is waarop bedrijven over voldoende grondstoffen kunnen blijven beschikken. Veolia is de enige speler op de Belgische markt die geïntegreerde oplossingen kan aanbieden in al deze domeinen.


De twee sites in het Gentse deel van North Sea Port leggen de focus op afvalinzameling, -beheer en -recyclage. De hoofdactiviteiten op de site in Hulsdonk zijn overslag en sortering van verschillende afvalstromen, met een splinternieuwe en hoogtechnologische sorteerlijn voor bedrijfsrestafval als orgelpunt. Van daaruit vertrekken dagelijks een 50-tal vrachtwagens om afval in te zamelen bij onze klanten. Op de Veolia-site aan de overkant van de straat extraheren we metalen uit bodemassen die afkomstig zijn uit energiecentrales. De metalen, voornamelijk koper en aluminium, worden vervolgens door lokale verwerkers gerecycleerd. Deze urban mining vraagt tot 95% minder energie dan de klassieke mijnontginning.  Een tweede activiteit op de site is het breken van hout tot snippers, bestemd voor verdere verwerking.


De klantenportefeuille is zeer uitgebreid en gaat van zelfstandigen, kmo’s tot  multinationals. Ook voor de overheid voeren we verschillende opdrachten uit. We gaan niet alleen afval ophalen bij onze klanten, zij kunnen ook bij ons rechtstreeks niet gevaarlijk afval aanleveren op de site. Voor elke afvalstroom hebben we wel een oplossing.”

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?
“We zitten al meer dan 25 jaar in de haven verankerd. De naam is regelmatig veranderd door overnames, maar steeds stond afval centraal in de activiteit. De concessie is nog niet zo lang geleden vernieuwd, dus we gaan ook nog een hele tijd hier blijven.”

Wat is de voornaamste investering van de voorbije vijf jaar?
“Daar maakt de sorteerlijn in de haven van Gent ongetwijfeld deel van uit. Op deze lijn halen we tot 30% recycleerbare materialen uit het ingezamelde bedrijfsrestafval dat anders bestemd was voor verbranding. De impact is enorm. Zo zal meer dan 18.000 ton afval per jaar een nieuw leven krijgen. We halen nog heel wat hout, karton, harde plastics, metaal en recycleerbare folies uit het afval. In totaal scannen we op 24 recycleerbare én verboden stromen. De sorteerlijn bevat de nieuwste technologieën om het afval te herkennen en automatisch uit te sorteren.  Echt wel spectaculair.”

“Om de lijn te kunnen plaatsen hebben we een hal bijgeplaatst en van de gelegenheid gebruik gemaakt om het circulatieplan op de site aan te passen. Het intern verkeer loopt nu een pak vlotter en door de creatie van veilige zones worden kranen en wielladers maximaal gescheiden van het vrachtverkeer. Elk project bij Veolia is vanuit het veiligheidsaspect opgebouwd. In totaal vertegenwoordigt dit een investering van 12 miljoen euro en creëert het extra werkgelegenheid in de haven voor 24 FTE’s.”
 

Onze sorteerlijn scant op 24 recycleerbare én verboden stromen en bevat de nieuwste technologieën om het afval te herkennen en automatisch uit te sorteren

Didier Tilleman, operations manager North bij Veolia

Wat is de voornaamste investering op til in de nabije toekomst?
“We blijven constant innoveren en anticiperen op de strengere reglementering. Ook door onze vloot te vernieuwen met vrachtwagens die veiliger en energiezuiniger zijn.  Momenteel zijn we gestart met een renovatie van het kantoorgebouw waarin heel wat van onze shared services kantoor houden. Uiteraard worden er heel wat inspanningen geleverd om het gebouw duurzaam en energiezuinig te maken, maar het is ook gewoon belangrijk dat medewerkers een aangename en comfortabele werkplaats hebben.”

Wat is de grootste troef van de fusiehaven voor jullie?
“Doordat we in een bedrijventerrein liggen, beheren we voor heel wat bedrijven gelegen in North Sea port het afval. Dat gaat van louter inzamelen tot het totaalbeheer van alle afvalstromen die vrijkomen op de site van de klant.  Onze ligging is in die zin de perfecte uitvalbasis voor deze regio.
Door de diversiteit van sectoren in de haven komt er ook een zeer gevarieerd gamma aan afval vrij. Onze site in de haven is daar op afgestemd en heeft de verwerkingscapaciteit hiervoor.”

Wat is het grootste werkpunt voor de fusiehaven? 
“Waarin kan de fusiehaven nog stappen zetten? De mobiliteit, denk ik. Ik doel daarmee niet enkel op de verkeerscongestie en de vele wegenwerken, maar ook  op de bereikbaarheid van onze bedrijven met het openbaar vervoer. Het is niet zo makkelijk om de sites via het openbaar vervoer te bereiken. Zeker voor werknemers die in ploegen of verschoven uurroosters werken.” 
 

foto veolia sorteerlijn

Contactpersoon

Simon Brouckaert

Jong Ondernemen - Arbeidsmarkt

Artikel uit publicatie