Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka|VeGHO lid in de kijker: Transferium

Voka|VeGHO lid in de kijker: Transferium

  • 27/03/2024

Regelmatig zetten we een Voka-VeGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand: Transferium, specialist in op- en overslag en sinds enkele jaren ook leverancier van duurzame brandstoffen aan grote energieproducenten.

Transferium in cijfers

  • 12 miljoen Het op- en overslagbedrijf draait 12 miljoen euro omzet
  • 30 Transferium telt 30 voltijdse werknemers

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?

Nicola Samyn, zaakvoerder: “Transferium is aanvankelijk gestart als een bedrijf voor op- en overslag, dat gedurende 20 jaar een sterke groei heeft doorgemaakt. We hebben expertise opgebouwd in het laden en lossen van binnenvaart- en zeeschepen tot 15.000 ton, zowel op locatie van de klant als op onze eigen terminals in Gent, Brussel en Roeselare. Met een solide reputatie binnen de cement-, bouwstoffen- en grondindustrie hebben we ons actieterrein en onze expertise voortdurend uitgebreid. Hoewel bulkgoederen aanvankelijk de focus waren, maken nu ook tal van andere producttypes deel uit van onze portfolio. Service, efficiëntie en flexibiliteit zijn nog steeds de troeven die sterk worden geprezen en onderschreven door elke partner. Een langetermijnvisie, in samenwerking met onze partners, vormt de basis en het fundament voor een goede samenwerking. Onze klanten zijn nu nationale en internationale bedrijven actief in de bouw, grondstofontginning, productie en energiecentrales.”

“In de afgelopen jaren is er ook een extra activiteit gegroeid. Transferium biomass is de link binnen een duurzaam verantwoorde economie tussen zowel kleine, middelgrote als grote professionele inzamelbedrijven van afval en grote energieproducenten van groene stroom of warmte. Dit zowel voor de wood & non-wood biogebaseerde industrie. We slaan de brug tussen de partijen die biofuels recupereren en de partijen die ze aanwenden als alternatieve brandstoffen. Vaste langjarige contracten met onze overzeese partners zorgen ervoor dat volumes alternatieve brandstoffen die geen afzet vinden binnen de Benelux of aangrenzende landen toch nuttig ingezet kunnen worden als duurzame brandstof.

Door onze expertise en contactportfolio kunnen wij de partijen zonder eigen professioneel uitgebouwde verkoopstructuur en logistieke oplossingen ondersteunen. We zijn een kleine organisatie met grote slagkracht door onze ervaring met betrekking tot de verschillende producten & doeldomeinen en plichten rond internationale wetgeving, onze toegang tot en kennis van de nieuwe ontwikkelingen, technieken en wetgeving en onze flexibele en snelle reactiesnelheid door persoonlijk contact, snelle aanpak en voltooiing. Daarnaast focussen we steeds op realistisch en werkbare oplossingen voor alle partijen.”

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?

“De terminal Transferium is opgericht in 2016, maar de start van de activiteiten (lossen en laden van schepen) is reeds gestart in 2002. En sinds 2023 is Transferium een gewaardeerde partner van de Multi Logistics Group. Multi Logistics Group is medeaandeelhouder in een uitgebreid scala aan logistieke bedrijven, waarbij bewust wordt geïnvesteerd in kennisoverdracht, duurzaamheid en waardevolle partnerschappen. Zo kan Transferium samen met de Multi Logistics Group volledige multimodale oplossingen bieden voor duurzamer en efficiënter transport over de weg en het water. De combinatie van uitgebreide expertise en een nationaal netwerk van strategische locaties heeft al geleid tot mooie groei. Een goed voorbeeld van deze samenwerking is de recente nieuwe concessie River Terminal Roeselare.” 

Wat is de voornaamste investering van de voorbije vijf jaar?

"We hebben sterk geïnvesteerd in extra loodsen voor opslag en afvalverwerking:

7.500m² (aan Christoffel Columbuslaan) en 5.000m² (aan Rieme Kaai). Daarnaast ontwikkelen we verder de River Terminal Roeselare."


 

"We hebben de jongste jaren sterk geïnvesteerd in extra loodsen voor opslag en afvalverwerking"

Nicola Samyn, zaakvoerder

Wat is de voornaamste investering op til in de nabije toekomst?

“Er is heel wat op til. Zo willen we ons machinepark (kranen, voertuigen…) verder uitbreiden. Daarnaast willen we ook investeren in extra loodsen, digitalisering, certificatie en nog meer training en opleiding van onze medewerkers.”

Wat is de grootste troef van de fusiehaven voor jullie?

“Het uitgebreid netwerk en meedenkend vermogen. Via havengerelateerde netwerkmomenten kan je ook steeds nieuwe mensen ontmoeten en krijg je online exposure.”

Wat is het grootste werkpunt voor de fusiehaven? 

“Blijven inzetten op een goede ontsluiting voor het vrachtverkeer rond de haven.”

Transferium

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke