Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka|VeGHO lid in de kijker: Stukwerkers

Voka|VeGHO lid in de kijker: Stukwerkers

  • 20/10/2023

Elke maand zetten we een Voka-VeGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand: stouwer Stukwerkers, het bij uitstek oudste bedrijf in de fusiehaven dat steeds de blik op morgen werpt.  

Stukwerkers in cijfers

  • 500.000 m² buitenopslag
  • 6 km 6 km kaai op 5 terminals in North Sea Port
  • 100.000 m² warehouses

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?
“Stukwerkers is in de eerste plaats een stouwer, wat wil zeggen dat we schepen laden en lossen, treinen en vrachtwagens behandelen en ook  binnen- en buitenopslag doen van de goederen. We hebben in totaal  
5 terminals in North Sea Port. In deze terminals behandelen we onder andere bulk (meststoffen), breakbulk (staal, hout, projectcargo), containers en automotive.

Daarnaast heeft de groep ook een eigen Agentuur, wat wil zeggen dat wij ook alle planning wat betreft de aanloop van schepen (sluisplanning, beloodsing, papierwerk) en de douaneformaliteiten voor onze klanten kunnen afhandelen.”

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?
“De naam Stukwerkers werd voor de eerste keer schriftelijk vermeld in 1338. De Stukwerkers waren vroeger de (exclusieve) behandelaar van stukgoed in Gent en evolueerden mee met de stad. De behandelingen vonden bijvoorbeeld vroeger plaats aan de Korenlei, de Coupure en de Lieve en later het Houtdok. Toen het kanaal Gent-Terneuzen er kwam, groeide Stukwerkers mee uit tot het bedrijf dat we vandaag zijn, met terminals aan het Grootdok, Sifferdok, Mercatordok en Kluizendok. Waar De Stukwerkers vroeger een ‘natie’ waren en alle medewerkers ook vennoten waren, is het bedrijf nu reeds vele jaren in de handen van één familie.” 

Hoeveel werknemers telt het bedrijf (FTE’s)? 

“Er werken iets minder dan 50 vaste werknemers bij Stukwerkers, maar we werken uiteraard ook met havenarbeiders. Havenarbeiders zijn geen directe werknemers van het bedrijf, maar worden ‘ingehuurd’ per dag van de centrale poule havenarbeiders die door alle werkgevers in de haven samen bestuurd wordt (CEPG). Bij Stukwerkers worden er op dagbasis 60 à 100 havenarbeiders ingezet.” 

Wat is de voornaamste investering van de voorbije vijf jaar?
“Het beheren van terminals is een erg kapitaalintensieve activiteit. Zo dienen we met regelmaat te investeren in kranen, machines voor horizontaal transport, bevloering en loodsen. De meest recente investeringen zijn enkele reachstackers voor containerbehandeling, een set van 4 transportbanden en zonne-energie op ons hoofdkantoor.

Verder investeren we continu in de ontwikkeling van ons IT-systeem, wat ons in staat stelt om alle bewegingen live te kunnen registreren en dit zichtbaar te maken voor onze klanten, wat voor stukgoedbehandeling niet evident of gebruikelijk is. We evalueren continu hoe we verder alles kunnen integreren en vereenvoudigen. Als bedrijf met een rijke geschiedenis zijn we er ons sterk van bewust dat stilstaan achteruitgaan is.”  


 

We voorzien een end-to-end dienstverlening voor klanten met schepen die de haven aanlopen, van voor het schip in de haven is tot aan de locatie van de eindklant"

Sam De Wilde, head of Stukwerkers Group

Wat is de voornaamste investering op til in de nabije toekomst?
“Zeer binnenkort starten we met de heropbouw van een nieuwe bulkloods, nadat we een grote brand hadden in januari 2022. Dit is een erg stevige investering, zeker omdat we naar brandveiligheid en brandwerendheid  een stuk verder gaan dan de wettelijke verplichtingen.

Verder zitten er nog verschillende investeringen in het verschiet, waarover wij ten gepaste tijde zullen communiceren.” 

Wat is de grootste troef van de fusiehaven voor jullie?
“De grootste troef van North Sea Port is dat we een havenautoriteit hebben die meedenkt met de ondernemingen. De schaalvergroting zorgt ook voor een verdere professionalisering.” 

Wat is het grootste werkpunt voor de fusiehaven? 
“Zoals steeds bij groei, is het de grootste uitdaging om de sterktes van voorheen niet uit het oog te verliezen. Maar zoals aangegeven loopt dit voorlopig wat ons betreft erg goed.”  

Stukwerkers

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke

Artikel uit publicatie