Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka|VeGHO lid in de kijker: Bio Base Europe Pilot Plant

Voka|VeGHO lid in de kijker: Bio Base Europe Pilot Plant

  • 12/09/2023

Geregeld zetten we een VeGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand: Bio Base Europe Pilot Plant, een proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen op wereldniveau. 

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?  

Wim Soetaert, CEO: “De Bio Base Europe Pilot Plant is een onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie die nieuwe biogebaseerde producten en processen ontwikkelt voor bedrijven uit heel de wereld. Het is een proeffabriek met een groot gamma aan procesapparatuur om nieuwe bioprocessen te ontwikkelen en op te schalen tot productieniveau. We zijn een missiegedreven organisatie die tot doel heeft om de wereld te verduurzamen door technologische innovatie. Onze diensten worden vandaag sterk bevraagd door de wereldwijde nood aan duurzamere producten en industriële processen. We starten bijna altijd van biomassa als grondstof dat we via industriële biotechnologie en groene chemie omzetten naar een breed gamma van biogebaseerde producten zoals voedingsingrediënten en supplementen, cosmetische grondstoffen, bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biopesticiden, biobrandstoffen, enz. De bedrijven waarmee we samenwerken komen uit heel de wereld en zijn actief in een zeer brede waaier aan industriële sectoren zoals chemie, voeding, landbouw, pharma, cosmetica, personal care, staal, enz.” 

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?  

“De Bio Base Europe Pilot Plant werd opgestart in 2009 op initiatief van Prof. Wim Soetaert met behulp van Europese fondsen in het kader van een Interreg project. Het project lag in het verlengde van de activiteiten van Ghent Bio-Energy Valley, waarmee de haven van Gent een voortrekkersrol had ingenomen in de biogebaseerde economie. De Bio Base Europe Pilot Plant ging in 2009 van start in de verlaten brandweerkazerne van Rodenhuize die volledig werd omgebouwd tot een proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen. Ondertussen is deze brandweerkazerne al te klein geworden en werd er stelselmatig uitgebreid en bijgebouwd.”  

Wat is de voornaamste investering van de voorbije 5 jaar? 

“We groeien elk jaar met ongeveer 25% en we investeren dan ook continu in de uitbreiding van onze procesapparatuur om aan de sterke vraag te kunnen voldoen. Een belangrijke mijlpaal was de bouw van een nieuwe proceshal van ca. 1000 m² voor downstream processing (isolatie en zuivering van het eindproduct, red.). Tevens werd een nieuw kantoorgebouw gebouwd om onze sterke personeelsgroei op te vangen.” 

 

Bio Base Europe Pilot Plant in cijfers

  • 25% Het jonge en enthousiaste personeelsbestand groeit elk jaar met ongeveer 25 %
  • 25 miljoen euro omzet in 2022
  • 170 werknemers

Ondanks de industriële omgeving komt een derde van onze medewerkers met de fiets naar het werk. We kijken uit naar de verbetering van de fietsinfrastructuur

Wim Soetaert, CEO van Bio Base Europe Pilot Plant

Wat is de voornaamste investering op til in de nabije toekomst?

"Vandaag investeren we 27 miljoen euro in een grote uitbreiding van onze procesinstallaties die onze fermentatiecapaciteit zal verdrievoudigen. Het paradepaardje van deze investering is een 75 m³ fermentor die 5 keer groter is dan onze huidige fermentoren. Deze uitbreiding van onze innovatiecapaciteit zal ons toelaten om op een nog hoger niveau te spelen en onze wereldwijd leidende positie te consolideren.”  

Wat is de grootste troef van de fusiehaven voor jullie?

"Als onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie zijn we een vreemde eend in een industriële haven, maar eigenlijk zitten we hier goed. De industriële omgeving van North Sea Port is erg compatibel met onze piloot- en demonstatieactiviteiten die flink wat ruimte vergen. Ondanks de industriële omgeving komt een derde van onze medewerkers met de fiets naar het werk en we kijken dan ook uit naar de verbetering van de fietsinfrastructuur in de nabije toekomst.”   

Wat is de grootste uitdaging voor jullie en voor North Sea Port? 

“De nood aan duurzamere industriële processen vormt een grote uitdaging voor iedereen, dus zeker ook voor een industriehaven zoals North Sea Port. Om die uitdaging aan te gaan zal North Sea Port werk moeten maken van een herschikking van zijn industriële activiteiten. Zonder duidelijke visie en concrete actie blijft alles zoals het is. Verandering is een werkwoord, met business-as-usual gaan we er niet komen. 

Contactpersoon

Simon Lefèvre

Belangenbehartiging - Haven - Persverantwoordelijke

Artikel uit publicatie