Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka|VeGHO lid in de kijker: Bio Base Europe Pilot Plant

Voka|VeGHO lid in de kijker: Bio Base Europe Pilot Plant

  • 12/09/2023

Geregeld zetten we een VeGHO-lid uit North Sea Port in de schijnwerpers. Deze maand: Bio Base Europe Pilot Plant, een proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen op wereldniveau. 

Wat doet jullie bedrijf en wie zijn jullie klanten?  

Wim Soetaert, CEO: “De Bio Base Europe Pilot Plant is een onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie die nieuwe biogebaseerde producten en processen ontwikkelt voor bedrijven uit heel de wereld. Het is een proeffabriek met een groot gamma aan procesapparatuur om nieuwe bioprocessen te ontwikkelen en op te schalen tot productieniveau. We zijn een missiegedreven organisatie die tot doel heeft om de wereld te verduurzamen door technologische innovatie. Onze diensten worden vandaag sterk bevraagd door de wereldwijde nood aan duurzamere producten en industriële processen. We starten bijna altijd van biomassa als grondstof dat we via industriële biotechnologie en groene chemie omzetten naar een breed gamma van biogebaseerde producten zoals voedingsingrediënten en supplementen, cosmetische grondstoffen, bioplastics, biodetergenten, biosolventen, biopesticiden, biobrandstoffen, enz. De bedrijven waarmee we samenwerken komen uit heel de wereld en zijn actief in een zeer brede waaier aan industriële sectoren zoals chemie, voeding, landbouw, pharma, cosmetica, personal care, staal, enz.” 

Sinds wanneer zijn jullie gevestigd in North Sea Port?  

“De Bio Base Europe Pilot Plant werd opgestart in 2009 op initiatief van Prof. Wim Soetaert met behulp van Europese fondsen in het kader van een Interreg project. Het project lag in het verlengde van de activiteiten van Ghent Bio-Energy Valley, waarmee de haven van Gent een voortrekkersrol had ingenomen in de biogebaseerde economie. De Bio Base Europe Pilot Plant ging in 2009 van start in de verlaten brandweerkazerne van Rodenhuize die volledig werd omgebouwd tot een proeffabriek voor biogebaseerde producten en processen. Ondertussen is deze brandweerkazerne al te klein geworden en werd er stelselmatig uitgebreid en bijgebouwd.”  

Wat is de voornaamste investering van de voorbije 5 jaar? 

“We groeien elk jaar met ongeveer 25% en we investeren dan ook continu in de uitbreiding van onze procesapparatuur om aan de sterke vraag te kunnen voldoen. Een belangrijke mijlpaal was de bouw van een nieuwe proceshal van ca. 1000 m² voor downstream processing (isolatie en zuivering van het eindproduct, red.). Tevens werd een nieuw kantoorgebouw gebouwd om onze sterke personeelsgroei op te vangen.”