Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka wil sociaal overleg aanpassen aan de 21e eeuw

Voka wil sociaal overleg aanpassen aan de 21e eeuw

  • 22/02/2019

Het huidige sociale overlegmodel botst volgens Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, op haar limieten en is te veel bezig met de korte termijn. “Het sociaal overleg moet een antwoord formuleren op de uitdagingen van de 21e eeuw, zoals de digitalisering, levenslang leren, circulaire economie, klimaat of een vernieuwd arbeidsrecht met een nieuw sociaal statuut voor de zelfstandige medewerker. We reiken de hand naar vakbonden want enkel in een gedragen overlegmodel kunnen we resultaten bereiken”, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens van Voka.

Hans Maertens op debat arbeidsmarktAls afsluiter op het Voka-verkiezingsdebat over de arbeidsmarkt en het onderwijs, richtte gedelegeerd bestuurder Hans Maertens donderdagavond een dubbele boodschap aan de vakbonden. Hij stak enerzijds de hand uit naar de werknemersorganisaties om een 21e-eeuws sociaal overlegmodel vorm te geven. “In deze disruptieve tijden en zeker vandaag, kijkt iedereen naar de politiek om de problemen aan te pakken en op te lossen. Maar sociale partners moeten ook kijken wat ze zelf kunnen doen, hun verantwoordelijkheid nemen en dit op alle niveaus”, zegt Hans Maertens.

Om tegemoet te komen aan de huidige en toekomstige uitdagingen op de arbeidsmarkt, moet het nieuwe sociaal overleg volgens Voka ambitieus zijn en een kader scheppen voor de bedrijven en hun werknemers in de 21e eeuw. “In goede samenwerking met de volgende regeringen moeten we een antwoord formuleren op 21e-eeuwse uitdagingen, zoals levenslang leren, de digitalisering, langer en werkbaar werken, of een nieuw statuut voor de zelfstandige medewerker. We moeten het sociaal overleg heruitvinden en ook verbindingen zoeken met alle middenveldorganisaties. Denk bijvoorbeeld aan het onderwijs voor het duaal leren, of denk aan de milieuorganisaties voor circulaire economie”, zegt Hans Maertens.

Voka is ook een pleitbezorger voor sociaal overleg op kleinere schaal. “We hebben nood aan sociaal overleg dat dichter bij de bedrijven staat, want zij weten het best wat er voor zowel het bedrijf als de medewerkers nodig is.”

Goocheltrucs

De Voka-topman waarschuwde ook de vakbonden. “Deze grote uitdagingen bespreek je aan de onderhandelingstafel. Een toekomstmodel schrijf je niet uit door met stakingen bedrijven stil te leggen, werkwilligen door blokkades de toegang te versperren of zelfs de openbare weg te beschadigen”, aldus Hans Maertens. “Er is nood aan een stakingswet die het recht op staken in evenwicht brengt met het recht op werken en het recht op ondernemen.”

De staking van vorige week en de dreiging van de socialistische vakbond om het land meerdere dagen plat te leggen, valt dan ook niet in goede aarde. “Het geld dat vorige week door de staking verloren is gegaan, hadden we beter geïnvesteerd in het loonoverleg. Nu hebben de vakbonden zich in eigen voet geschoten en zijn er enkel verliezers. De loonnormwet moet correct en consequent toegepast worden, zonder cijfermatige goocheltrucs”, aldus Hans Maertens.

Jobstimulans

Zelf schuift Voka ook een aantal voorstellen naar voor om de arbeidsmarkt meer zuurstof te geven. “Er werken te weinig mensen in ons land. Voor velen, zeker met lagere lonen, weegt gaan werken niet op tegen thuisblijven. Met ons voorstel voor de Vlaamse Jobstimulans willen we het nettoloon met 100 euro per maand verhogen voor wie minder dan 2.500 euro bruto verdient. Dat is een dertiende maand erbij zonder de kost voor de werkgever te verhogen”, zegt Hans Maertens.

Daarnaast moeten men volgens Voka inzetten op langer werken en levenslang leren. Een transitiefonds moet daarbij opleidingen garanderen en mensen op weg helpen naar een nieuwe job. Maar wie weigert zich bij te scholen, moet daar ook de gevolgen van dragen. Volgens de OESO wil 4 op de 5 Vlamingen zich niet bijscholen, terwijl de wereld om ons heen aan een razendsnel tempo verandert. Wie niet wil achterblijven, moet die verandering omarmen”, aldus nog Hans Maertens.

Meer informatie

Sofie Bockaert - Directeur Communicatie a.i. - sofie.bockaert@voka.be - 0489 03 80 00

IMU - vzw - OBD
IMU - vzw Remant
IMU - vzw - Altez