Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka wil elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg met de ‘digitale quickscan’

Voka wil elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg met de ‘digitale quickscan’

  • 17/08/2020

Digitaliseren is een noodzaak én een enorme opportuniteit, dat toont de coronacrisis meer dan ooit aan. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, heeft daarom in opdracht van het Agentschap Innoveren en Ondernemen samen met Deloitte Private een ‘digitale quick scan’ ontwikkeld. Voka wil hiermee elke Vlaamse onderneming op de digitale snelweg krijgen. Deze unieke tool helpt in kaart te brengen hoe sterk een bedrijf gedigitaliseerd is en hoe het nog beter kan. Vlaams minister van Werk en Innovatie Hilde Crevits heeft deze digitale quick scan vandaag voorgesteld bij houtfineerspecialist Decospan in Menen. 

De coronacrisis heeft de digitalisering in een stroomversnelling gebracht. Bedrijven die hun werknemers niet kunnen laten telewerken, die hun transacties met klanten en bijbehorende facturen niet digitaal kunnen afhandelen en geen online etalage of webshop hebben waar potentiële kopers kunnen kijken, hinken achterop en staan voor een inhaaloperatie. Technologie kan helpen om sneller opportuniteiten te detecteren en te vermarkten. Op dat vlak liggen er nog groeikansen in Vlaanderen. 

In internationale rankings zoals de Digital Economy and Society Index (DESI), die weergeeft hoe sterk een land presteert op digitaal vlak, neemt ons land de 9de plaats in. Daarmee blijven we op dezelfde plaats als een jaar eerder, maar staan we wel nog steeds 4 plaatsen lager dan in 2015. Als we kijken naar hoe onze bedrijven zelf het doen, dan zien we daar wel een goede score. Op het vlak van de integratie van digitale toepassingen in bedrijven staan we in 2020 op de 3de plaats. Ook als we het gebruik van ‘big data’ bekijken, dan scoort ons land goed, bijna 20% van de bedrijven maakt gebruik van ‘big data’. Daarnaast toont de meest recent AI-barometer (2019) van imec wel aan dat ruim drie op de vier bedrijven (76,6%) geen expertise hebben op het vlak van artificiële intelligentie. Nochtans is deze technologie dé toekomst in zowat elke sector.

Unieke tool

Om onze bedrijven digitaal nog sterker te maken, hebben Voka en Deloitte Private een unieke tool ontwikkeld: de digitale quick scan, online in te vullen op www.voka.be/digitale-quick-scan. Deze scan werd ontwikkeld binnen het Programma Ondernemerschap van VLAIO om de digitalisering van de Vlaamse ondernemingen te versnellen. Vlaams minister van Werk en Innovatie Hilde Crevits stelde hem vandaag in primeur voor bij houtfineerspecialist Decospan in Menen, die hem ook invulde. 

Deze digitale quick scan is een ‘digitale 4x4’: hij biedt vier sterke voordelen en richt zich op vier domeinen van een bedrijf. De voordelen? Bedrijven kunnen de scan gratis invullen, ze kunnen hun sector vergelijken met die van sectorgenoten en andere relevante ondernemingen, ze ontvangen concrete tips om de digitale competitiviteit van hun bedrijf te versterken en krijgen advies op maat in een opvolggesprek. Deze vier domeinen worden hiervoor onder de loop genomen: Heeft het bedrijf een uitgeschreven strategie met betrekking tot digitale transformatie? In welke mate wordt digitalisering in de organisatie gestimuleerd? Wat is de impact van digitalisering op de relatie met klanten en leveranciers? En: is de technologische infrastructuur schaalbaar naar een next level?

In elk businessplan

Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka: “Door de coronacrisis is het niet te voorspellen hoe de economie er binnen enkele jaren zal uitzien. Zeker is wel dat de digitale ommekeer is ingezet. Wij moedigen elke ondernemer dan ook aan om de digitale quick scan in te vullen en nieuwe technologieën in elke businessplan in te schrijven. Enkel zo nemen we voorsprong en maken we Vlaanderen future proof. Elke Vlaamse onderneming zou deze scan moeten invullen.” 

“Om competitief te blijven moet je als Vlaamse kmo meer inzetten op digitalisering. De bereidheid bij de Vlaamse kmo’s is groot. Hiertoe moet je als bedrijf werk maken van een duidelijke visie en strategie over hoe digitaliseringskansen gegrepen kunnen worden en concreet vertaald naar effectieve implementatie”, geeft Bruno Peelaers, Deloitte Private, dan weer mee.

“De coronacrisis is een enorme versneller van digitalisering gebleken. We merken dat meer en meer kmo’s overtuigd zijn van de kansen en oplossingen die digitale tools bieden. Maar we zien ook dat zij vaak niet goed weten waar te beginnen. VLAIO rekent op partners zoals Voka om onze bedrijven bij hun eerste stappen op weg naar digitale transformatie te helpen. De digitale quick scan is daar een uitstekende tool voor, en opent de deur naar korte of intensievere begeleidingstrajecten, op maat van de onderneming”, aldus Mark Andries, administrateur-generaal van VLAIO.

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits: “Om  een echte topregio te worden op het vlak van digitaal ondernemen moeten we alle ondernemingen in staat stellen een IT-transformatie door te voeren. De samenwerking van VLAIO met Voka en Deloitte vormt een onderdeel van ons beleid waarbij we ondernemers en kmo’s advies en omkadering bieden. We geven extra impulsen voor digitalisering  in bedrijven en trekken daar jaarlijks 52 miljoen euro voor uit. Als minister van Werk zet ik ook specifiek in op de versterking van digitale vaardigheden. Want digitaal verbonden zijn en digitalisering in het bedrijf alleen volstaat niet, ook de medewerkers moeten ermee aan de slag gaan en nieuwe digitale vaardigheden ontwikkelen.” 
 

Contactpersoon

Welt white paper
Proximus
IMU - vzw Remant
Gosselin
IMU - vzw - OBD
IMU - vzw - Altez
Advertentie Vermant - mei
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende