Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen zet jong ondernemerschap in de kijker

Voka West-Vlaanderen zet jong ondernemerschap in de kijker

  • 21/12/2018

Gisteren verzamelden meer dan 150 West-Vlaamse ondernemers in Transfo in Zwevegem om terug te blikken op 11 jaar Bryo, het netwerk van Voka voor startende ondernemers. De kaap van 500 Bryonisten vormde de aanleiding voor de viering. Dankzij het traject realiseerden maar liefst 7 op de 10 Bryonisten reeds hun ondernemersdroom en zagen 293 ondernemingen het levenslicht. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen zal ook in de toekomst blijven investeren in de ondernemers van morgen met een aanbod op maat.

West-Vlaanderen is goed bezig wat het aantal starters betreft. Van alle ondernemingen die de jongste 5 jaar in West-Vlaanderen zijn opgestart, bestaat nog 72,2%. De West-Vlaamse regio is daarmee de beste leerling van de klas in Vlaanderen. In 2017 kende West-Vlaanderen een stijging met 6,22% in vergelijking met het aantal starters het jaar daarvoor en doet het daarmee beter dan het nationale gemiddelde. “Vandaag zijn startersplatformen misschien een evidentie, maar 11 jaar geleden was Voka West-Vlaanderen voorloper op dit gebied”, stelt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. Intussen is Bryo, het traject voor startende ondernemers, uitgerold over heel Vlaanderen en blijft het aantal ondernemingen in de regio verder groeien.

Beter voorbereid aan de start

Een goede voorbereiding is essentieel. Bryo steunt op drie pijlers: naast het groeipad op maat staan ook individuele coaching en toegang tot een netwerk van experten centraal. Over de jaren heen heeft Voka West-Vlaanderen het aanbod continu bijgeschaafd. Dankzij StandUp (pre-starters met pril ondernemersidee ondersteunen bij het definiëren van hun businessmodel), StartUp (starters begeleiden in hun eerste ondernemersjaren) en ScaleUp (startups coachen om hun ambitie van 1 miljoen euro omzet waar te maken) vinden (pre-)starters bij Voka West-Vlaanderen een begeleiding op maat van hun ambitie en de groeifase waarin ze zich bevinden.

500 x Bryo

11 jaar en 500 Bryonisten later kwamen meer dan 150 West-Vlaamse ondernemers samen om jong ondernemerschap in de kijker te plaatsen. Daarnaast getuigden ook de 500e Bryo-deelnemer Mogi Cyrex Security en de panelleden van de avond uitgebreid over de meerwaarde van het Bryo-netwerk. “Mede dankzij Bryo ben ik erin geslaagd om mijn eigen onderneming op te richten. Door ervaringen uit te wisselen en advies op maat heb ik deze stap vol vertrouwen kunnen zetten”, zegt Bram Van Peteghem, CEO van Labophar en deelnemer aan het panelgesprek. “Een zaak starten heeft veel weg van een rollercoaster. Dankzij Bryo kunnen we terugvallen op een netwerk van gelijkgestemden, die weten hoe het voelt”, vult Mathieu Huysman co-founder van MoGi Cyber Security en 500ste Bryo-deelnemer aan.

Ook in 2019 zal Voka West-Vlaanderen verder inzetten op de begeleiding van startende ondernemers. “Dankzij een groeipad op maat slagen we erin onze ondernemingen te laten excelleren. Startende ondernemingen dragen bij aan de welvaart en het welzijn van onze regio en helpen ons de ambitie waar te maken om tegen 2025 van West-Vlaanderen de regio te maken met de hoogste graad van ondernemerschap in West-Europa,” besluit Mons.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag