Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen wil tegen 15 oktober een oplossing in dossier Blankenbergsesteenweg in Brugge

Voka West-Vlaanderen wil tegen 15 oktober een oplossing in dossier Blankenbergsesteenweg in Brugge

  • 09/10/2020

Op 6 oktober besliste de Raad van State dat er voetbalstadion noch bedrijventerrein komen langs de Blankenbergsesteenweg in Brugge. Voka - Kamer van Koophandel aanvaardt de huidige poespas niet langer en wil dat het Brugse stadsbestuur en de Vlaamse overheid dit dossier deblokkeren. Voka West-Vlaanderen vraagt met aandrang dat de aspecten bedrijventerrein en voetbalstadion meteen van elkaar losgekoppeld worden.

Afgelopen woensdag werd er in het Vlaams Parlement nog fel gedebatteerd omtrent het dossier. Volgens bevoegd minister Zuhal Demir werd de beslissing genomen op basis van redenen die enkel en alleen betrekking hadden op het voetbalstadion, en dus niet op het bedrijventerrein. Het te grote ruimtebeslag van het voetbalstadion (50 ha) en de te ruime parking (22 ha), alsook de gewijzigde context door de intentieverklaring tussen stad Brugge en Club Brugge om op Jan Breydel een nieuw stadion te bouwen, gaven daarbij de doorslag.

“De Raad van State formuleerde enkel argumenten over de bouw van het voetbalstadion, maar geen enkel tegen de realisatie van het bedrijventerrein”, vertelt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen.

In en om Brugge is er op dit moment een geregistreerde nood van 255 ha aan nieuwe bedrijventerreinen. Daarom is het bedrijventerrein langs de Blankenbergsesteenweg essentieel voor bedrijven en kmo’s die in onze regio willen investeren. Het is ook een van de weinige plekken waar bedrijven uit Zeebrugge, die zich moeten herlokaliseren omwille van de bouw van de nieuwe Visartsluis, terecht zullen kunnen.

Minister Demir verklaarde in het Vlaams Parlement dat zij beschikt over een termijn van 8 dagen, te tellen vanaf 7 oktober, om het hele dossier te remediëren. Voka West-Vlaanderen pleit er dan ook voor dat men binnen het kader van deze remediëring overgaat tot een loskoppeling van het bedrijventerrein van het stadiondossier. Zo kan het bedrijventerrein mogelijks toch nog op korte termijn gerealiseerd worden.

“Aangezien de Raad van State hier geen fundamentele tegenkantingen op heeft geformuleerd, zijn wij ervan overtuigd dat de stad Brugge en de bevoegde minister erin moeten slagen om tegen 15 oktober een oplossing te vinden voor het bedrijventerrein”, besluit Bert Mons. 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag