Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen waarschuwt voor vijgen na pasen voor garantieregeling voor nieuwe kredieten

Voka West-Vlaanderen waarschuwt voor vijgen na pasen voor garantieregeling voor nieuwe kredieten

  • 08/04/2020

Twee weken nadat de banken en de federale overheid een principeakkoord hebben bereikt over steunmaatregelen voor wie door de coronacrisis wordt getroffen, weten bedrijven nog altijd niet of ze een overbruggingskrediet met overheidsgarantie kunnen bekomen of niet. Omdat er nog volop wordt gepraat over de voorwaarden van die bijkomende hulplijnen kunnen de banken ze voorlopig niet aanbieden aan de ondernemingen die ze nodig hebben. Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen roept op tot duidelijkheid.

Minister van Financiën Alexander De Croo, de Belgische bankenorganisatie Febelfin en de Nationale Bank van België kondigden in maart hun “bazooka” aan, een waarborgcapaciteit van 50 miljard euro voor nieuwe kredieten bij de banken, maar het lijkt er op dat Financiën, de banken en de Nationale Bank het niet eens raken over de precieze voorwaarden waaraan bedrijven moeten voldoen om voor extra hulp in aanmerking te komen.

“Het is jammer dat ondernemingen nog geen gebruik kunnen maken van de aangekondigde steunmaatregelen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “Wij worden overstelpt door vragen en reacties van bedrijven die niet begrijpen waarom dit zo lang blijft duren. Voor veel ondernemers staat het water aan de lippen.”

Uit een enquête die Voka West-Vlaanderen deze week uitvoerde, blijkt dat minstens 1 op 3 West-Vlaamse bedrijven extra kredietlijn wil aanvragen om de coronacrisis het hoofd te bieden. “De middelen moeten dringend kunnen worden vrijgemaakt”, voegt Bert Mons er nog aan toe.

Voorlopig blijft het ook wachten op details over de steunmaatregelen die de Vlaamse overheid aankondigde. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) trekt 250 miljoen euro extra uit voor achtergestelde leningen op 3 jaar aan kmo's, starters en scale-ups die op middellange termijn zonder cash dreigen te zitten. Tegelijk verdubbelde Vlaanderen de waarborgcapaciteit voor bedrijfskredieten voor grote ondernemingen naar 3 miljard euro. Op de website van PMV prijkt momenteel enkel de aankondiging dat de achtergestelde leningen nog niet operationeel zijn.

Contactpersonen

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Evelien Bogaert

Manager Marketing & Communicatie

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier uw vraag
Accent
ING
Proximus
SD  Worx
CRM Group