Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen vraagt met aandrang duidelijke en werkbare maatregelen inzake quarantaine

Voka West-Vlaanderen vraagt met aandrang duidelijke en werkbare maatregelen inzake quarantaine

  • 22/09/2020

Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen. Veel versoepelingen worden niet verwacht nu het aantal ziekenhuisopnames opnieuw aan het stijgen is. Voka West-Vlaanderen vraagt de Nationale Veiligheidsraad wel met aandrang werk te maken van duidelijke, werkbare en realistische regels inzake quarantaine die ook overal uniform worden toegepast.

Onze economie kent een hevige impact door het coronavirus. Mede dankzij de maatregelen van zowel de Vlaamse als federale overheid komt onze economie er langzaam aan terug bovenop. Het is dus belangrijk om op die ingeslagen weg verder te gaan. Maar toch zijn er tal van maatregelen die hun doel voorbij schieten.

Verplaatsingen naar een rode zone in het buitenland zijn in het kader van professionele activiteiten toegelaten. Echter, wie langer dan 48 uur in het buitenland verblijft voor zaken en terugkeert, moet zich laten testen en in quarantaine gaan. Heel veel West-Vlaamse ondernemingen werken tijdens de week enkele dagen op verplaatsing over de grens in Nederland of Frankrijk (bv. montageploegen, serviceploegen). Zij verblijven enkel voor professionele doeleinden in het buitenland, nemen alle voorzorgsmaatregelen en respecteren ten volle de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. De verplichting tot quarantaine legt een onderneming op die manier evenwel lam. Dit is economisch niet werkbaar en heeft een impact op honderden, zo niet duizenden medewerkers en ondernemingen. Deze regeling moet dringend worden aangepast.

Ook de onduidelijke communicatie omtrent de testing- en quarantaineregels zorgt vaak voor onwerkbare situaties. Veel huisartsen plaatsen gezinnen voor minstens 48 uur in quarantaine. Uit voorzorg, maar zonder aantoonbare reden of rechtsgrond. Dit voorbarig voorschrijfgedrag van artsen, bovendien vaak via een louter telefonisch contact, is absoluut niet werkbaar voor onze ondernemingen. Ondernemingen staan hiertegen machteloos. Het brengt de continuïteit van veel bedrijven in het gevaar, net op een moment dat ze alles in het werk stellen om te overleven. En dan moet de ‘verkoudheidpiek’ nog komen deze winter. “Deze aanpak moet beter worden geregeld”, benadrukt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. “We moeten de juiste balans vinden tussen gezondheid en economie, zonder het een ondergeschikt te maken aan het ander. Maatregelen zijn nodig, maar de Nationale Veiligheidsraad moet ervoor zorgen dat de maatregelen ook werkbaar zijn voor onze ondernemingen.”

Contactpersonen

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Evelien Bogaert

Manager Marketing & Communicatie

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier uw vraag
Accent
ING
Proximus
SD  Worx
CRM Group