Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen vraagt klare informatie van overheden over aanpak coronavirus in bedrijven

Voka West-Vlaanderen vraagt klare informatie van overheden over aanpak coronavirus in bedrijven

  • 26/02/2020

​Nu het coronavirus niet alleen China en Zuid-Korea maar ook de ons omringende landen in haar greep heeft, vraagt ondernemersorganisatie Voka dat de verantwoordelijke administraties van de federale en Vlaamse overheden snel een info- en meldpunt opzetten, waar bedrijven terecht kunnen met hun vragen en zorgen. “De uitbraak van het coronavirus heeft nu ook steeds grotere en onvoorspelbare economische gevolgen”, aldus algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen, Bert Mons. “Vandaag is het voor de bedrijven onduidelijk hoe ze een eventuele besmetting concreet moeten aanpakken. Samen met de werkgevers moet de overheid snel duidelijke richtlijnen en stappen uittekenen.”

De voorbije weken kreeg Voka al meldingen van bedrijven die impact ondervonden door de uitbraak van het coronavirus in China. Maar met de uitbraken in onze buurlanden en de maatregelen in onder andere Noord-Italië, dreigt de crisis ook voor heel praktische bedrijfsproblemen te zorgen. “Onze ondernemingen zitten met heel wat vragen over de concrete aanpak van deze crisis: ‘wat moeten we doen als een werknemer besmet geraakt?’, ‘wat als een quarantaine de normale werking van het bedrijf hindert of dreigt stil te leggen?’ of ‘wie moet er juist verwittigd worden als er een besmetting vastgesteld wordt?’”, zegt Bert Mons.

Volgens Voka hebben niet alleen de burgers maar ook bedrijven veel vragen die alleen de overheid kan beantwoorden. “We vragen daarom dat er snel een info- en meldpunt opgezet wordt waar bedrijven terecht kunnen voor info en advies, en desnoods begeleiding wanneer de problemen zich voordoen”, aldus Bert Mons.

In overleg met de werkgevers moeten ook duidelijke richtlijnen en stappen uitgetekend worden indien het virus in ons land toeslaat. “De gezondheid van onze werknemers, klanten en partners primeert uiteraard. Maar we hopen ook dat de maatregelen zo gericht mogelijk zijn en de impact op onze bedrijven zo veel mogelijk beperken. Want ook dat is een bekommernis die we opvangen bij onze leden.”

Taskforce

Indien de crisis zich zou doorzetten, vraagt Voka een “corona-taskforce” waarin overheden, administraties, ondernemersorganisaties en anderen permanent de crisis opvolgen, informatie uitwisselen en de nodige maatregelen bespreken en nemen voor onze bedrijven. “We hebben heel goede ervaringen met de brexit-taskforce en dit zowel op federaal als Vlaams niveau. We moeten nu al een dergelijke taskforce voorbereiden want de coronacrisis dreigt grotere economische gevolgen aan te nemen dan we verwachten”, zegt Bert Mons.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag