Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen veroordeelt nationale vakbondsbetoging van 16 december

Voka West-Vlaanderen veroordeelt nationale vakbondsbetoging van 16 december

  • 15/12/2022

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen veroordeelt de zoveelste actiedag van de vakbonden. “De actiedagen - 4 in totaal - van de voorbije maanden waren stuk voor stuk onnodig en onverantwoord", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Nu de bonden – zelfs ná het loonakkoord dat de regering heeft bereikt – blijven actievoeren, is de maat vol. De vakbonden dragen een loodzware verantwoordelijkheid in de economische crisis waarin we ons bevinden." De situatie in de West-Vlaamse ondernemingen is ernstig en kan geen bijkomende schade meer verdragen.

Sinds de zomervakantie organiseerden de vakbonden 4 actiedagen, met telkens economische impact tot gevolg. “De actiedagen van de voorbije maanden waren stuk voor stuk onnodig en onverantwoord. Nu de bonden – zelfs na het loonakkoord dat de regering heeft bereikt – blijven actievoeren, is de maat vol", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen.

De situatie in de West-Vlaamse ondernemingen is ernstig en verdraagt geen bijkomende schade meer. De laatste Voka-enquête bevestigt een recessiescenario voor onze economie. "De vakbonden dragen een loodzware verantwoordelijkheid in de economische crisis waarin we ons bevinden. De effecten van deze crisis zullen we pas ten volle voelen in 2023", gaat Bert Mons verder.

Ook andere economische parameters staan op rood:

  • Het aantal tijdelijk werklozen in West-Vlaanderen bedraagt 19.000 werknemers.
  • De vraag naar interimarbeid valt sterk terug.
  • De loonkosten nemen aan een ongezien tempo toe: in de periode 2021-2024 zullen de brutolonen met 21% stijgen.
  • De loonhandicap tegenover onze buurlanden zal pieken op 17% in 2024.

Op die manier komt de concurrentiekracht van de West-Vlaamse ondernemingen sterk onder druk te staan. “De concurrentiekracht van onze ondernemingen vormt de hoeksteen voor de koopkracht van morgen. Bij elke vakbondsactie krijgt het imago van onze ondernemingen weer een knauw. De vakbonden bestrijden de ondernemingen, terwijl we samen de crisis te lijf zouden moeten gaan”, besluit Bert Mons.

Voka West-Vlaanderen veroordeelt nationale vakbondsbetoging van 16 december

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag