Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen roept op om facturen tijdig te betalen om betalingscrisis te vermijden

Voka West-Vlaanderen roept op om facturen tijdig te betalen om betalingscrisis te vermijden

  • 07/04/2020

Uit een bevraging van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen blijkt dat bij 7 op 10 ondernemingen de klanten hun facturen later betalen dan gewoonlijk. 3 op 10 betaalt zelf facturen later dan normaal. “Het is duidelijk dat heel wat bedrijven in betalingsproblemen komen. We roepen iedereen – bedrijven, overheden en burgers – op om facturen op tijd te betalen. Alleen zo kunnen we een algemene betalingscrisis vermijden”, zegt algemeen directeur Bert Mons.

Vicieuze cirkel vermijden

“Een zeer urgent probleem is het betalingsgedrag van en tussen bedrijven. Bedrijven beleven schrijnende situaties waarbij ze al dan niet onder zware druk van hun klanten facturen niet meer betaald zien en gedwongen worden om betalings- en aflossingsplannen te ondergaan. Dit is onaanvaardbaar, en kan potentieel niet alleen voor een liquiditeits- maar ook voor een solvabiliteitscrisis zorgen”, aldus Bert Mons. “We vragen de regering hier paal en perk aan te stellen. Bedrijven zijn geen banken.”

Volgens Voka West-Vlaanderen zijn de cijfers onrustwekkend. Zeker 7 op de 10 ondernemingen rapporteert dat hun klanten facturen later betalen dan normaal. Bij bijna 2 op 10 ondernemingen betaalt minstens de helft van de klanten later. Die betalingsachterstanden zorgen er op hun beurt voor dat ondernemingen hun leveranciers met vertraging betalen. 31% geeft aan zelf facturen later te betalen. Die oplopende betalingsachterstanden zorgen voor grote financiële druk bij de ondernemingen. “We moeten vermijden dat er een vicieuze cirkel ontstaat met bedrijven die steeds meer betaalachterstand oplopen”, waarschuwt Bert Mons.

In dit verband verwijst Bert Mons naar een recent twitterbericht van Joe Kaeser, president en ceo van Siemens AG. “We will pay our suppliers and expect our customers to pay us too. If either one of us is in trouble and needs help, we‘ll sit together and see what we can do.”

Voka West-Vlaanderen roept alle bedrijven op om zo stipt mogelijk te betalen en zo andere ondernemingen niet in de problemen te brengen. Daarnaast verwacht de ondernemersorganisatie ook van de overheden om facturen aan ondernemingen stipt te betalen. “Solidariteit en verantwoordelijkheid tonen kan ook door simpelweg facturen op tijd te betalen”, aldus nog Bert Mons.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag