Skip to main content
 • Nieuws
 • Voka West-Vlaanderen presenteert groeiplan voor stadsbestuur Veurne

Voka West-Vlaanderen presenteert groeiplan voor stadsbestuur Veurne

 • 04/09/2018

Enkele Veurnse ondernemers gingen op maandag 2 juli in gesprek met vier Veurnse lijsttrekkers om de uitdagingen voor de stad te bespreken. In het kader van de komende gemeenteraadsverkiezingen, die op 14 oktober plaatsvinden, organiseerde Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen deze ontmoeting bij PepsiCo.

De vier Veurnse kopstukken die deelnamen aan het debat waren Peter Roose (Veurne Plus), Wouter Vanlouwe (N-VA), Anne Dequidt (CD&V) en Stijn Hommez (!NSPRAAK). Na een voorstelling van de bedrijven PepsiCO en De Brabandere presenteerde Voka West-Vlaanderen zijn aanbevelingen voor de stad Veurne. Daarna gingen politici en ondernemers met elkaar in gesprek.

De belangrijkste aanbevelingen vanuit Voka West-Vlaanderen aan de Veurnse politici zijn:Voka Politica Veurne

 • Om de welvaart, de ontwikkeling en de aantrekkelijkheid van Veurne en bij uitbreiding de Westhoek te garanderen is het essentieel dat er een vlotte en moderne weg komt tussen Veurne en Ieper. Daarnaast is een goed openbaar vervoer belangrijk voor de ontsluiting van de industriezone en voor de ontsluiting tussen de steden in de Westhoek.
 • Maak de stad en de regio aantrekkelijk om elk talent aan te trekken. Met de nieuwe industriezones Monnikenhoek en Suikerpark krijgt Veurne er de komende tien jaar 150 bedrijven bij, goed voor heel wat extra jobs. Maar het zal niet evident zijn die mensen te vinden. In mei dit jaar had Veurne een werkloosheidsgraad van slechts 3,6%. De krapte op de arbeidsmarkt is dus zeer hoog in de stad en in de regio waardoor het voor veel ondernemingen moeilijk is om het juiste talent aan te trekken. Veurne moet de troeven die het heeft beter uitspelen om elk talent aan te trekken.
 • Blijf inzetten op veiligheid. Er is niet alleen de vluchtelingenproblematiek in de regio, maar ook de veiligheid van de verschillende weggebruikers (vrachtwagens, fietsers en voetgangers) op de industriezone kan beter.
 • Werk volop mee aan het regio-overleg voor een sterke regio met slagkracht. Veurne is als groeiende stad in de Westhoek heel belangrijk. De thema’s die opgenomen zijn in het Voka Groeiplan Veurne moeten niet alleen op stedelijk niveau aangepakt worden, maar ook op regionaal niveau samen met de andere steden. Alleen zo kunnen we als regio investeringen binnenhalen vanuit Brussel om de stad en de regio naar een hoger niveau te tillen.
 • Zet in op ondernemerschap in het volgende beleidsplan. In het huidige plan komt ondernemerschap amper aan bod terwijl er op dit vlak in Veurne wel heel wat gedaan wordt. In het volgende beleidsplan moet dit beter zodat er nog meer acties genomen worden om het ondernemerschap in de stad te stimuleren.

Daarnaast kwamen onder andere de volgende punten aan bod tijdens het gesprek:

 • In het VTI in Veurne wordt de richting bouw momenteel niet aangeboden terwijl er wel heel veel vraag is in de regio naar dergelijke profielen. Er moet gekeken worden of deze richting in de toekomst wel kan georganiseerd worden.
 • De eerste stappen worden gezet om een kade in Veurne te realiseren zodat meer goederentransport via de binnenvaart kan gebeuren.
 • In het kader van duaal leren moet het mogelijk zijn om opleidingen te geven in de bedrijven. Zo kunnen de scholen en de bedrijven in Veurne dichter bij elkaar gebracht worden.
 • Het idee om (de huur van) nieuwe woningen in Veurne te koppelen aan jobs binnen de Veurnse bedrijven verdient verder onderzoek.
 • Het cultuuraanbod tussen de verschillende gemeenten in de regio moet beter op elkaar afgestemd worden.

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag