Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen lanceert uniek traject voor digitale transformatie

Voka West-Vlaanderen lanceert uniek traject voor digitale transformatie

  • 19/01/2021

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen lanceert in maart een nieuw begeleidingstraject om grote en kleine ondernemingen te ondersteunen en te coachen in hun digitale transformatie. "Bedrijven willen en moeten steeds meer digitaliseren, maar ze onderschatten daarin de rol van hun menselijk kapitaal. Een digitale transformatie gaat niet louter over de technologie en de IT-structuur, maar ook over organisatiecultuur, strategie, leiderschap en andere hr-aspecten. In dit nieuwe langlopende traject willen we bedrijven helpen om die transformatie op een duurzame manier te maken met en voor hun medewerkers”, zegt Bert Mons.

De coronacrisis leerde veel bedrijven dat digitalisering een noodzaak is, maar het is een uitdaging om dit duurzaam te implementeren in de bedrijfsvoering én bij de medewerkers. Daarom zal Voka West-Vlaanderen samen met de projectpartners werk maken van een concreet digitaal transformatietraject met focus op het menselijk kapitaal in die omslag. Digitaal expert Rik Vera, expertisecentrum Workitects en it-dienstverlener Cegeka zullen hierin ook ondersteuning bieden.

“Vandaag en morgen maakt change een integraal deel uit van de dagelijkse industriële realiteit. Om met die continue veranderingen te kunnen omgaan, bouwen organisaties best eigenschappen en vaardigheden op die hen in staat stellen om te blijven transformeren. Dit nieuwe traject speelt perfect in op deze nood”, aldus Bert Mons.

Veel kmo’s moeten bovendien dringend inzetten op digitale transformatie om concurrentieel te kunnen blijven in de toekomst. Daarbij moet er in Vlaanderen werk gemaakt worden van een sterk ecosysteem van ondernemingen waar innovatie en digitalisering in functie van het menselijk kapitaal centraal staat. 

Digitaliseringsdoelstellingen

Er zullen ambitieuze digitaliseringsdoelstellingen bepaald worden die zullen dienen als theoretische bouwstenen voor het traject. Deze zijn geïnspireerd op het Voka Charter Duurzaam Ondernemen, waar dezelfde aanpak gehanteerd wordt en succesvol is.

Die bouwstenen worden in maart voorgesteld, waarna het traject van start zal gaan in West-Vlaanderen, Limburg en Oost-Vlaanderen, om vervolgens uitgerold te worden in gans Vlaanderen. Het krijgt hiervoor de steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF) en het Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio).

Een toekomst van technologie en mensen

Het gloednieuwe digitaliseringstraject speelt een belangrijke aanvullende rol in de huidige dienstverlening van Voka West-Vlaanderen voor ondernemingen die willen digitaliseren.

Dat start altijd met de Digitale Quick Scan, die in kaart brengt wat de werkpunten zijn. Daarnaast zal ons uniek traject voor digitale transformatie ook complementair zijn met de nieuw opgerichte digitale experimenteerruimte voor KMO’s. Een KMO kan terecht bij onze digitale experimenteerruimte voor het testen van een bepaalde technologie en hierbij wordt 70% van de kosten gedragen door de overheid. Het is ook belangrijk dat Vlaamse bedrijven de kans krijgen om te experimenteren met toepassingen in Artificiële Intelligentie (AI) en de digitale ondersteuning van bedrijfsprocessen.

Op die manier kan Voka West-Vlaanderen de ondernemingen naar een hoger niveau tillen en wordt bij uitbreiding de hele Vlaamse economie gestimuleerd bij hun digitale transformatie, zowel op vlak van technologie als menselijk kapitaal.

"Met dit traject willen we op basis van die werkpunten ondernemingen helpen het beste van technologie en het beste van mensen te combineren. Met onze begeleiding willen we de impact op mensen van dergelijke digitale transformatie positief laten uitdraaien”, besluit Bert Mons.

Digitale quick scan

 

Meer weten over dit nieuwe traject? Neem contact op met Davy Maes.

Projectpartners:

Voka West-Vlaanderen, Voka Limburg, Voka Oost-Vlaanderen, Voka, Mint, Cegeka, Workitects en Nexxworks. 

Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van:

ESF

AIO

Contactpersoon

Davy Maes

Kennis & advies/Menselijk kapitaal

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag