Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen kijkt uit naar ‘Arbeidsdeal’

Voka West-Vlaanderen kijkt uit naar ‘Arbeidsdeal’

  • 29/05/2018

Morgen legt premier Charles Michel op het Overlegcomité tussen de regeringen een ‘Arbeidsdeal’ voor. De regering wil hiermee iets doen aan het hoge aantal openstaande vacatures. 

Voka juicht het initiatief toe: “Onze arbeidsmarkt staat in brand: De jobs zijn er, maar de bedrijven vinden geen geschikte werknemers. Het gaat nu niet meer om ‘Jobs, jobs, jobs’, maar om ‘Volk, volk, volk’. Willen we ervoor zorgen dat de vele vacatures ingevuld raken, dan moeten meer mensen willen werken; daarvoor moeten we fundamentele hervormingen doorvoeren”, aldus Bert Mons, algemeen directeur van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. “De lat moet dus hoog genoeg liggen om snel en effectief een verschil te maken op de werkvloer, enkele kleine maatregelen zullen niet volstaan.”

Arbeidsmarktkrapte in West-Vlaanderen

Ook in West-Vlaanderen blijft de arbeidsmarktkrapte aanhouden. Per vacature is er in de provincie slechts 1,43 werkzoekende beschikbaar. Met een hogere verhouding in Oost-Vlaanderen (3,09), Antwerpen (3,36), Vlaams-Brabant (3,46) en Limburg (3,63), ligt het gemiddelde in Vlaanderen op 2,48. De arbeidsmarktkrapte manifesteert zich dus nog steeds het hardst in West-Vlaanderen. De spanning is het grootst in het arrondissement Roeselare waar er slechts 0,89 werkzoekende per vacature beschikbaar is. Ook Brugge (1,05) en Kortrijk (1,22) noteren scherpe cijfers. Alleen de regio Oostende priemt boven het Vlaamse gemiddelde uit met een verhouding van 5,71 werkzoekenden per vacature.Arbeidsmarkt

Premier Michel kondigde afgelopen weekend aan dat hij wil werk maken van een arbeidsdeal. Morgen wordt een eerste ontwerp voorgelegd op het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen. Voka maakte aan de federale en Vlaamse regering alvast een lijst over met prioriteiten. “Onze arbeidsmarkt heeft nood aan structurele ingrepen. Willen we de vele vacatures invullen, dan moeten we niet alleen focussen op de beschikbare werklozen, maar ook op het langer aan de slag houden van onze bestaande werknemers. Daarnaast moeten we ook inactieven sneller aan het werk krijgen en moeten we waar nodig buitenlandse werkkrachten gerichter aantrekken,” aldus Bert Mons.

Arbeidsmobiliteit vanuit Wallonië en Noord-Frankrijk

In Wallonië en Noord-Frankrijk ligt de werkloosheidsgraad een pak hoger. Daarom zouden Waalse en Franse werkzoekenden nog meer ondersteund moeten worden om in West-Vlaanderen te komen solliciteren. Voka West-Vlaanderen reikt de hand naar Franstalige politici en beleidsmakers en onderneemt verschillende acties om te werken aan oplossingen.

Zo sloot de West-Vlaamse Kamer van Koophandel recent nog een partnerschap met Wallonië en de Région des Hauts-de-France om West-Vlaamse bedrijven en Noord-Frase werkzoekenden gemakkelijker te matchen en wordt er volop ingezet op de herlancering van de vernieuwde website www.vouseteslesbienvenus.eu die Franstalige werkzoekenden in een paar muisklikken tot bij vacatures van West-Vlaamse bedrijven brengt.

Voka als spil tussen scholen en bedrijven

Het onderwijs beter doen aansluiten bij het beroepsleven kan helpen, klinkt het. Vooral het duaal leren moet een enorme stimulans zijn: “Laat ons het aantal mogelijke richtingen in duaal leren in het secundair en hoger onderwijs vanaf volgend jaar verder uitbreiden. Zeker voor de sterke technische richtingen is er nog veel potentieel”, vervolledigt Bert Mons. Daarnaast moet volgens Voka het debat gevoerd worden over verouderde richtingen.

Ook in West-Vlaanderen ondersteunt Voka scholen en bedrijven die aan de slag willen met duaal leren. Tijdens de Roadshows ontdekken bedrijven alle voor- en nadelen omtrent duaal leren en wordt een stappenplan aangereikt om duaal leren praktisch toe te passen. Voka West-Vlaanderen houdt de bal met andere woorden aan het rollen. Volgende week bijvoorbeeld brengt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een bezoek aan de provincie om rond de tafel te zitten met West-Vlaamse bedrijven over deze thematiek.

Duurzame groei

Voka hoopt dat de verschillende regeringen snel werk maken van de hervormingen. “Het is vijf voor twaalf,” aldus Mons. “Nog nooit stonden er zoveel vacatures open. Als we niets doen, dan dreigen we belangrijke investeringen in onze bedrijven mis te lopen. Dat kunnen we niet laten gebeuren. We dringen erop aan dat alle regeringen samen werk maken van de arbeidsdeal, zodat nog meer mensen aan de slag kunnen en bedrijven verder kunnen groeien.”

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag