Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen helpt ondernemingen met realisatie van VN-doelstellingen in hun bedrijf

Voka West-Vlaanderen helpt ondernemingen met realisatie van VN-doelstellingen in hun bedrijf

  • 25/10/2022

In een sterke economie zijn bedrijven de trekkers van een duurzame evolutie. Daarom helpt Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen elk jaar heel wat ondernemingen met de realisatie van hun duurzaamheidsdoelstellingen. Dankzij het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) krijgen bedrijven een kader om hun ambities om te zetten in een concreet actieplan. Na een succesvol jaar behalen ze het VCDO-certificaat, dat hun inspanningen erkent en extern valideert. Bedrijven die daarna nog verder gaan met hun duurzaamheidsengagement, kunnen zich ontpoppen als SDG Pioneer, of nog verder als SDG Champion, twee internationale erkenningen door de Verenigde Naties. Voor het eerst sleepten enkele Vlaamse bedrijven het SDG Champion-certificaat in de wacht, waaronder zeven West-Vlaamse. De nieuwe Vlaamse Pioneers en Champions ontvingen hun certificaat tijdens de uitreikingsceremonie op 25 oktober in het AfricaMuseum (Tervuren).

“Inzetten op duurzaamheid is in West-Vlaamse ondernemingen meer en meer een evidentie. Dat bewijst het grote aantal deelnemers aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Met het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) biedt Voka Vlaamse bedrijven een kader om hun duurzaamheidsambities te vertalen naar de praktijk. Binnen het charter wordt een jaaractieplan op maat van elk bedrijf uitgewerkt. Dat actieplan vertrekt steeds vanuit de vijf duurzaamheidspijlers (People, Prosperity, Peace, Partnership, Planet) en de 17 SDG's (sustainable development goals of duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, nvdr.). Door de SDG's als leidraad te nemen, komen alle duurzaamheidsaspecten aan bod en wordt een breed draagvlak gecreëerd.

"Bedrijven die er bovenuit willen steken, breien een vervolg aan hun VCDO-traject en gaan voor een internationale erkenning, uitgereikt door de Verenigde Naties. Die West-Vlaamse pionierbedrijven wijzen sectorgenoten de weg naar een duurzamere bedrijfsvoering en een duurzamere wereld", aldus nog Bert Mons.

Best practices VCDO 2022

Duurzaamheidspioniers en -kampioenen

Een bedrijf dat drie jaar succesvol werkt rond alle SDG’s, mag zich SDG Pioneer noemen. Een van de SDG Pioneers is Hanssens Catering uit Wevelgem. "Hanssens Catering dankt zijn bestaan aan lokale en duurzame samenwerkingen. Al jarenlang bezorgen lokale landbouwers ons verse ingrediënten. Die verwerken we in onze groente- en vleesbereidingen en gebruiken we in onze gerechten", zegt co-CEO Anthon Hanssens. "Het VCDO-team ondersteunt ons om ook de vele andere duurzaamheidsaspecten te integreren in onze werking. Daarvan getuigt het feit dat we elk jaar meer acties ondernemen met een duurzame insteek. Naast de appreciatie van onze klanten is de erkenning als SDG Pioneer het bewijs van onze duurzame visie. Meer nog: het stimuleert ons om duurzaam door te gaan."

De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken: het zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal aangepakt kunnen worden.

Alex Mejia, directeur bij UNITAR (United Nations Institute for Training and Research)

Bedrijven die nadien de focus leggen op hun corebusiness en een pilootproject rond transitie realiseren, worden SDG Champion. Dit jaar telt Vlaanderen voor het eerst een aantal ondernemingen die het tot SDG Champion schopten. Tijdens de uitreikingsceremonie op de Voka Dag Duurzaam Ondernemen, 25 oktober, in het AfricaMuseum in Tervuren ontvingen 28 Vlaamse bedrijven hun certificaat van SDG Champion, waaronder zeven West-Vlaamse bedrijven. De certificaten van SDG Pioneer en SDG Champion worden internationaal erkend door de Verenigde Naties.

Internationale erkenning

Voor de uitreiking en de begeleiding van de Pioneer-certificaten werkt Voka samen met CIFAL Flanders, de Vlaamse tak van het opleidings- en onderzoeksinstituut van de Verenigde Naties (UNITAR). Daardoor kunnen deelnemende bedrijven een VN-erkenning ontvangen.

“De klimaatverandering aanpakken, werken aan een inclusieve samenleving en circulair ondernemerschap versterken: het zijn wereldwijde uitdagingen die lokaal aangepakt kunnen worden. De SDG’s van de Verenigde Naties zijn dan ook een ideaal instrument voor ondernemingen om hun duurzaamheidsacties aan op te hangen”, aldus Alex Mejia, directeur bij UNITAR.

SDG's Verenigde Naties

Contactpersoon

Sarah Spenninck

Adviseur Duurzaam Ondernemen en Innovatie

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag