Overslaan en naar de inhoud gaan
Map

Voka West-Vlaanderen goes blended

  • 03/08/2021

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen pioniert met blended learning in haar lerende netwerken. Blended learning is een onderwijsvorm die het fysieke onderwijs combineert met digitaal afstandsonderwijs.

Daarmee halen we een op academisch niveau bewezen methodiek naar onze eigen leertrajecten en zetten we volop in op leerefficiëntie en interactie tussen de deelnemers. 

Valerie Meuser, Directeur Member Services bij Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen geeft graag duiding bij de manier waarop we dit hebben aangepakt.  

1. Kan je wat meer toelichting geven omtrent het concept “blended learning”?  

“Blended learning” is een combinatie van online en offline onderwijs waarbij fysiek onderwijs wordt gecombineerd met afstandsonderwijs.  

Cursisten kunnen op het eigen toestel aan de slag met de aangeboden leerstof op de plaats, het tijdstip en aan het tempo dat hen het best past. Vervolgens wordt tijdens fysieke contactmomenten met de coach grondiger en bewuster ingegaan op de leerstof.   

Iedereen moet wel met dezelfde kennis aan de sessie beginnen en het lesmateriaal op voorhand hebben doorgenomen. Op die manier gaan de cursisten tijdens de fysieke momenten aan de slag met materie die ze beter beheersen. Bovendien worden ze tegelijkertijd geprikkeld om te interageren en worden ze geïnspireerd door de leeromgeving. 

2. Waarom is het een interessant concept voor Voka West-Vlaanderen? 

Het kadert volledig in het belang van levenslang leren waar we met onze Kamer van Koophandel volop op inzetten. Het maakt leren tijds- en plaatsonafhankelijk en voldoet ook meer aan de specifieke behoeftes en verwachtingen van volwassenen. Door mee te zijn met de nieuwste leervormen worden bedrijven ook gestimuleerd om meer werk te maken van de opleiding van hun werknemers. 

3. Welke opleidingen zullen gebruikmaken van dit concept?  

De volgende lerende netwerken werden omgevormd tot “blended” leertrajecten: Bryo ScaleUp, Bryo StandUp en Go international

Elk leertraject moest hiervoor worden ontleed en de theorie in hapklare stukken worden opgedeeld die daarna tot video’s konden worden verwerkt. Deze video’s worden vóór elke sessie toegestuurd en kunnen door de deelnemers op voorhand doorgenomen worden zodat er tijdens de fysieke sessie meer tijd is om in te zoomen op de eigen case. Dit verhoogt de leerefficiëntie en interactie tussen de deelnemers.  

Er werd gekozen om in de eerste fase gebruik te maken van externe expertise om zo binnen Voka West-Vlaanderen snel ervaring op te doen om nadien deze video’s en leertrajecten zelf uit te werken. 

Onze medewerkers hebben zelf ook video’s gemaakt. De scripts werden opgemaakt door zij die deze leertrajecten begeleiden (Hannes Careel, Evy De Bruyker en Daphne Renier) maar er werden ook scripts opgemaakt door de trainers.   

4. Hoe pakten jullie dit aan? 

Voka West-Vlaanderen is in zee gegaan met externe partners met ervaring (Press Play en Mobietrain) die ons begeleidden bij de strategische oefening om antwoord te geven op de “why” maar ook op de “hoe” vraag. We hebben uiteindelijk gekozen om te werken met het leerplatform Teachable. 

Intern moest ook een veranderingstraject worden opgestart met interne opleidingen. Ook de medewerkers moesten overtuigd worden van de meerwaarde.  

Men moet rekenen op een doorlooptijd van zes maanden tot een jaar vanaf de bepaling van de strategie tot de effectieve implementatie. De uitwerking van een goed veranderingstraject is hierbij onontbeerlijk. 

5. Wat heeft het jullie bijgebracht of opgeleverd? En welk voordeel heeft het voor ondernemers en medewerkers? 

Door deze leervorm aan te bieden, bewijst Voka West-Vlaanderen dat het mee is met zijn tijd. De voortrekkersrol die we met onze Kamer van Koophandel in de bedrijfswereld innemen, ontplooien we daarom ten volle in deze innoverende opleidingsvorm. De eerste reacties van de deelnemers in het Bryo ScaleUp-traject zijn alvast positief.  

De flexibiliteit zien we ook als een belangrijk pluspunt. De kamer wil evolueren naar meer flexibele opstartdata zodat deelnemers niet lang hoeven te wachten om in te stappen.  

We hebben ook al gemerkt dat het zorgt voor een nieuwe dynamiek binnen onze organisatie. Het zorgt voor een leuke sfeer en aangename “drive”. Medewerkers leren nieuwe zaken bij over een vernieuwend concept, krijgen een meer diepgaande coaching en zijn zo ook beter gewapend om deze uitdaging aan te gaan. Zo kunnen de medewerkers nu zelf scripts opmaken voor video’s en deze zelf uitwerken, maar ook leertrajecten herwerken.  

6. Ondertussen komt de opening van jullie 600m² aan state-of-the-art leerinfrastructuur in Voka | Brugge dichterbij. Kan je daar iets meer over zeggen? 

Vanaf september biedt Voka West-Vlaanderen ook opleidingen en evenementen aan in een nieuwe hub op de Oostkampse bedrijvencampus O-Forty. Tijdens Voka Openbedrijvendag op zondag 3 oktober wordt dit ontmoetingscentrum, genaamd Voka | Brugge, officieel voorgesteld aan het brede publiek. 

Dankzij onder meer de educatieve infrastructuur weConnect van Barco en de ICT-oplossingen van Axians creëerden we deze state-of-the-art leeromgeving. Deze combineren we met nieuwe digitale technologieën. Het grote voordeel is dat de deelnemers ook op afstand kunnen meevolgen alsof ze “live” deelnemen. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van grote schermen, hetgeen zorgt voor een “live” ervaring. Zo kan de lesgever tot 36 personen zien.  

Het stelt ons in staat om onze leden een on- en offline infrastructuur aan te bieden die hun werknemers prikkelt voor het opstarten van leertrajecten.  

Voka West-Vlaanderen ziet deze locatie niet enkel als een hightech leerinfrastructuur maar het moet ook een ontmoetingsplaats, een “hub”, worden voor ondernemers. En liefst zo laagdrempelig mogelijk. Daarvoor zijn verschillende zalen van verschillende omvang voorzien, een board room, een huddle room (d.i. een kleine ruimte waarin je met behulp van videoconferencing makkelijk kunt samenwerken) en een “bar” gedeelte voor de netwerking.  

 

Meer weten over Voka | Brugge? Bezoek dan snel onze nieuwe, toegewijde landingspagina via deze link!

Wilt u graag zelf Voka | Brugge ontdekken? Kom dan langs op zondag 3 oktober langs in ons ontmoetingscentrum voor de Voka Open Bedrijvendag! 

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag