Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen: "Energiesteunkader Vlaamse Regering geen wondermiddel, maar wel meer kans dat bedrijven kunnen blijven produceren"

Voka West-Vlaanderen: "Energiesteunkader Vlaamse Regering geen wondermiddel, maar wel meer kans dat bedrijven kunnen blijven produceren"

  • 29/09/2022

Met een paar dagen vertraging kon Vlaamse minister-president vandaag toch zijn Septemberverklaring afleggen. Daarbij raakte ook het steunkader voor ondernemingen bekend. Ondernemingen die door de energiecrisis met verlies werken, kunnen tot 500.000 euro steun ontvangen per kwartaal. Voor de meest energie-intensieve bedrijven kan de steun oplopen tot 7,5 miljoen euro per kwartaal. Ook de Vlaamse jobbonus werd verhoogd. "Het is goed dat de Vlaamse Regering eindelijk met concrete steun voor onze ondernemingen komt", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. "Het steunpakket is weliswaar geen wondermiddel, maar het vergroot wel de kans dat onze industriële bedrijven kunnen blijven produceren." 

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen is alvast opgelucht dat er een begrotingsakkoord gevonden is en dat de Vlaamse Regering niet verzeild is geraakt in een politieke crisis. De Vlaamse Regering zal het Temporary Crisis Framework (TCF) – het Europese tijdelijke staatssteunkader voor ondernemingen – toepassen, al voegt ze daar bijkomende voorwaarden aan toe. Voka West-Vlaanderen is al sinds het voorjaar vragende partij om, net als in Duitsland en Frankrijk, een tijdelijk en gericht steunmechanisme voor ondernemingen uit te werken. Dat steunmechanisme is absoluut noodzakelijk om industriële waardeketens in onze economie intact te houden.

Wat houdt het energiesteunkader concreet in?

  • Het steunpakket is er enkel voor ondernemingen die met een operationeel verlies werken (negatieve EBITDA). Minstens de helft van het verlies moet te wijten zijn aan de gestegen energiekosten.
  • De steun bedraagt maximaal 500.000 euro per kwartaal per onderneming. Voor energie-intensieve ondernemingen bedraagt de steun tot 4 miljoen euro per kwartaal. De zogenaamde Annex 1-bedrijven kunnen tot 7,5 miljoen euro per kwartaal aan steun ontvangen.
  • Wie in grote mate een beroep doet op het systeem van tijdelijke werkloosheid, komt niet in aanmerking voor het steunpakket. Er geldt een grens van 35% van het personeel dat tijdelijk werkloos mag zijn in de steunperiode.
  • De Vlaamse Regering trekt initieel 250 miljoen euro uit voor de energiesteun aan bedrijven, en dat voor de volgende twee kwartalen van 1 oktober 2022 tot en met 31 maart 2023.

"Het is goed dat het energiesteunkader van de Vlaamse Regering doelgericht is, maar de extra voorwaarden en aangescherpte drempels maken het Vlaamse steunpakket strenger dan wat in andere Europese lidstaten van kracht is. We hadden liever gezien dat er een gelijk speelveld was met onze buurlanden", zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen. "Het is daarom belangrijk om de situatie in de komende kwartalen goed te monitoren en erover te waken dat het Vlaamse steunkader ook voor industriële bedrijven voldoende adequaat is. Mocht de industrie stilvallen, dan komen onvermijdelijk ook de achterliggende economische waardeketens in het gedrang. Dat moeten we absoluut vermijden."

Verhoogde jobbonus kan meer mensen aan werk zetten

De Vlaamse Regering past ook het systeem van de jobbonus aan: ze trekt het loonplafond op tot 2.900 euro bruto per maand, zodat meer mensen er recht op hebben. Voor het inkomstenjaar 2021 wordt de premie voor elke rechthebbende met 100 euro verhoogd. "De aanpassing van de Vlaamse jobbonus is een goede maatregel, omdat zo het verschil tussen werken en niet-werken groter wordt. De verhoogde jobbonus versterkt op die manier de motivatie om een job aan te nemen", aldus nog Bert Mons. "Onze krappe arbeidsmarkt kan elke extra persoon die de stap naar werk zet, goed gebruiken."

Tot slot is Voka West-Vlaanderen ook tevreden dat er 100 miljoen extra geïnvesteerd wordt in de kinderopvang. Daardoor wordt de kinderopvang uitgebreid en kunnen medewerkers met kinderen makkelijker aan de slag.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag