Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen en VIVES evalueren pilootproject duaal leren in het hoger onderwijs

Voka West-Vlaanderen en VIVES evalueren pilootproject duaal leren in het hoger onderwijs

  • 04/06/2018

In het kader van een pilootproject duaal leren in het hoger onderwijs werden dit academiejaar 60 eerstejaarsstudenten uit het hoger onderwijs ingezet om competenties op te doen op de werkvloer. Dit gezamenlijke initiatief van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Hogeschool VIVES heeft als doel om de noden van bedrijven, onderwijs en studenten maximaal op elkaar af te stemmen en de samenwerking te bevorderen. 

Tot op heden werd duaal leren enkel toegepast in het secundair onderwijs. Op initiatief van Voka West-Vlaanderen en Hogeschool VIVES werd het concept van duaal leren ook – als pilot – uitgerold in het hoger onderwijs. CNH Industrial is hier één van de pioniers. Nu deze pilootfase is afgerond, wordt er samen met Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits gekeken naar de mogelijkheden om duaal leren ook in het hoger onderwijs verder uit te rollen.

Mogelijk antwoord op de arbeidsmarktkrapteGroepsfoto

“Er is een sterke wil en vraag vanuit de bedrijven naar een intensievere samenwerking met de onderwijsinstellingen”, zegt Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen. “De West-Vlaamse bedrijven hebben een prangende behoefte aan hoogopgeleide technische profielen, maar daaraan is in onze provincie een nijpend tekort.” Cijfers tonen aan dat de arbeidsmarktkrapte zich het sterkst manifesteert in West-Vlaanderen. Per vacature zijn er slechts 1,43 werkzoekenden beschikbaar. In deze context bracht Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits vandaag een bezoek aan CNH Industrial in Zedelgem om te praten over de toekomst van duaal leren in het hoger onderwijs.

“Onderwijs is de innovatie van de toekomst. Daarom hebben bedrijven en onderwijs nood aan wederzijds vertrouwen. Samen moeten we de handen in elkaar slaan, voor alle mogelijke opleidingen”, aldus Crevits.

Bedrijven en onderwijs in dialoog

Het pilootproject duaal leren in het hoger onderwijs is zopas afgerond. Tijdens de aanwezigheid van minister Crevits gaven stagiairs hoger onderwijs een toelichting over hun ervaring op de werkvloer. Daarnaast kregen de aanwezige bedrijven TE Connectivity, CNH Industrial, Dupont, Daikin Europe, Advionics en Hogeschool VIVES de kans om hun visie en vragen te delen met minister Crevits tijdens een rondetafelgesprek.

Algemeen kan geconcludeerd worden dat alle betrokken partijen tevreden zijn over de bereikte resultaten. Zowel de ondernemers, de onderwijsinstellingen, als de studenten zijn vragende partij om het duaal leren verder uit te rollen, ook in andere opleidingsjaren en studierichtingen.

Ook vanuit VIVES wordt duaal leren zeker aangemoedigd. “VIVES is een hogeschool waar werkveld en maatschappij integraal deel uitmaken van de leeromgeving. We willen dan ook zeker een goed onderbouwde visie op werkplekleren en duaal leren verder helpen uitrollen”, aldus Isabel Vanslembrouck, studiegebieddirecteur industriële wetenschappen en technologie van VIVES.

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag