Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka West-Vlaanderen betreurt aangekondigde intentie tot ontslag bij Bombardier

Voka West-Vlaanderen betreurt aangekondigde intentie tot ontslag bij Bombardier

  • 05/05/2017

Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen betreurt de intentie van trein- en tramconstructeur Bombardier om 160 banen te schrappen in zijn vestiging in Brugge en hoopt dat er voor de medewerkers van Bombardier snel duidelijkheid gecreëerd wordt.

“Indien Bombardier effectief zou overgaan tot ontslag, hebben wij er - gelet op de arbeidsmarktkrapte in onze provincie - vertrouwen in dat de betrokken medewerkers snel een nieuwe job vinden. We roepen daarom alle arbeidsmarktactoren op om de krachten te bundelen”, klinkt het bij Voka.

Uit cijfers van de VDAB blijkt dat er in maart 2017 in West-Vlaanderen ca. 600 openstaande vacatures waren voor metaalmedewerkers (sectoren metaal, vervaardiging van machines en toestellen en vervaardiging van transportmiddelen), waarvan 150 openstaande vacatures voor de Brugse regio.  In totaal ontving de VDAB in het voorbije jaar (periode april 2016 tot maart 2017) voor alle studieniveaus samen ca. 2.000 vacatures voor metaalmedewerkers in West-Vlaanderen en ca. 300 voor Brugge. 

Alhoewel niet alle vacatures passend zijn, is Voka er toch van overtuigd dat er - mits een krachtige en gerichte ondersteuning - snel een oplossing kan worden gevonden voor de medewerkers van Bombardier die straks mogelijks hun job verliezen. “De maakindustrie in West-Vlaanderen heeft een grote nood aan goed opgeleide, gespecialiseerde technische profielen.  De competenties en vaardigheden van de medewerkers van Bombardier mogen niet verloren gaan”, beklemtoont Bert Mons, algemeen directeur van Voka West-Vlaanderen.

 “Het spreekt voor zich dat we eerst het verdere verloop van de gesprekken tussen Bombardier en de vakorganisaties moeten afwachten”, benadrukt Bert Mons van Voka West-Vlaanderen. “Maar daarna moet er i.s.m. de VDAB snel een tewerkstellingscel worden opgericht, die de medewerkers steunt en begeleidt in het vinden van een (nieuwe) passende job.” Voka roept alle arbeidsmarktactoren hierbij op om de krachten te bundelen.
 

Contactpersoon

Bert Mons

Gedelegeerd bestuurder