Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka waarschuwt voor verkeershinder in de omgeving van Kortrijk en Wevelgem

Voka waarschuwt voor verkeershinder in de omgeving van Kortrijk en Wevelgem

  • 20/06/2022

Op maandag 8 augustus (na het bouwverlof) starten de werken aan de langverwachte trompetaansluiting ter hoogte van de A19 en de R8. Het op- en afrittencomplex in Kortrijk wordt de komende jaren vlotter en veiliger ingericht. Er zal afwisselend gewerkt worden op de binnen- en buitenring van de R8, waardoor het verkeer in beide rijrichtingen op één rijstrook gebracht zal worden. Bovenlokaal verkeer volgt een omleiding via de E403 en de E17. 

Voor Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen klonk de herinrichting van het knooppunt A19-R8 als muziek in de oren. Na jaren van bakkeleien werd de aanleg van de trompetaansluiting eind vorig jaar aangekondigd.

Midden februari van dit jaar werd gestart aan de langverwachte aanleg van de trompetaansluiting ter hoogte van de A19 en de R8 in Kortrijk. Het verkeer loopt sinds jaar en dag bijzonder moeizaam op dit verkeersonveilige knooppunt. Tegen midden 2024 moeten de trompetaansluiting en de nieuwe op- en afrit Gullegem op de A19 heraangelegd zijn. “Dit is een dossier dat al véél te lang aansleept. Bij de aansluiting van de A19 met de R8 is het dagelijks aanschuiven geblazen en het aantal zware verkeersongevallen is inmiddels niet meer bij te houden. We zijn als Voka West-Vlaanderen dan ook blij dat er eindelijk werk gemaakt wordt van deze noodzakelijke trompetaansluiting”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Op 8 augustus start de volgende fase van de werken. Daarbij zullen niet enkel grondwerken uitgevoerd worden; ook de bouw van de nieuwe brug over de R8 en de realisatie van de verbinding met de binnenring staan op de agenda. Ook ter hoogte van de nieuwe op- en afrit Gullegem op de A19 zal gewerkt worden. 

Heel wat hinder verwacht

De binnen- en buitenring van de R8 zullen ter hoogte van de werken afwisselend worden afgesloten. Het verkeer zal in beide richtingen op één rijstrook worden gebracht. Er komt een omleiding via de E403 en de E17 voor het bovenlokaal verkeer. Het valt te verwachten dat dit heel wat hinder met zich zal meebrengen in de omgeving van Kortrijk en Wevelgem.

“Om zoete broodjes te bakken moeten we eerst door de zure appel heen bijten. Wij zijn ervan overtuigd dat de hele regio mee zal profiteren van de trompetaansluiting. Deze aansluiting zal het verkeer merkbaar vlotter en veiliger laten verlopen tussen de A19 en de R8. De aanleg van dergelijke infrastructuren brengt nu eenmaal hinder met zich mee waar we niet omheen kunnen", sluit Mons af.

Trompetaansluiting A19-R8

Vraag het @ Voka

Een prangende vraag? Wij antwoorden binnen de 2 werkdagen!

Stel hier jouw vraag