Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka vreest moeilijke heropstart bedrijven door nieuwe quarantaineregels

Voka vreest moeilijke heropstart bedrijven door nieuwe quarantaineregels

  • 30/12/2020

Voka vreest dat heel wat bedrijven door de verplichte quarantaine voor reizigers die terugkeren uit de rode zone, een moeilijke heropstart zullen kennen op 4 januari. “Medewerkers die op reis waren in een rode zone, zullen minstens een week in quarantaine moeten. Wie niet aan telewerken kan doen, zal afwezig zijn op het bedrijf. Daardoor vrezen de bedrijven een moeilijke heropstart en productieverlies in de eerste week van januari”, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Voka is wel tevreden dat er een aantal uitzonderingen worden voorzien voor professionele verplaatsingen en voor mensen in kritische functies.

Voka heeft kennis genomen van de strenge quarantaine-, testing- en controlemaatregelen voor reizigers die uit een rode zone ons land binnen komen. Voka begrijpt de genomen maatregelen om aldus een derde golf en lockdown te vermijden en varianten van het Covid-19-virus ons land niet te verspreiden. “We hebben eerder al gezegd dat we er alles aan moeten doen om een derde golf te vermijden want zowel op gezondheidsvlak als economisch zou dit een ramp betekenen. Heel wat bedrijven, zeker in de zwaar getroffen sectoren als de horeca, event- en cultuursector, luchtvaart, toerisme,… hebben het nu al bijzonder moeilijk en een nieuwe en langdurige klap zou voor hen de doodsteek betekenen”, aldus Hans Maertens. 

De nieuwe maatregelen zullen wel de heropstart in heel wat bedrijven begin januari serieus bemoeilijken wat opnieuw productie- en omzetverlies met zich meebrengt. De medewerkers die uit een rode zone terugkeren, zullen minstens een week afwezig zijn door quarantaine wanneer ze niet aan telewerk kunnen doen. Ook de buitenlandse medewerkers in onze bedrijven die uit hun thuisland terugkeren, zullen niet onmiddellijk aan de slag kunnen. “Het zal hier wellicht gaan om een paar tienduizenden medewerkers. Precieze cijfers kennen we niet en dat zal de komende dagen moeten blijken. Gelukkig worden er uitzonderingen gemaakt voor medewerkers in kritische functies in essentiële sectoren en voor medewerkers die om professionele redenen in het buitenland verbleven”, aldus nog Hans Maertens.

Voka roept iedereen op tot verantwoordelijkheid om alle niet-professionele reizen naar het buitenland te vermijden. “We riskeren door onnodig te reizen naar rode zones de gezondheid van iedereen in gevaar te brengen maar ook de continuïteit van onze bedrijven. Dit is wat we nu door de nieuwe quarantaineregels meemaken”, aldus nog Hans Maertens. 

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Communicatie & Marketing

Imu Salesforce
IMU Multiburo
ING
SD  Worx