Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka-voorzitter Wouter De Geest: "Nu geen doorbraken organiseren is onverantwoord"

Voka-voorzitter Wouter De Geest: "Nu geen doorbraken organiseren is onverantwoord"

  • 24/08/2021

“We moeten de shift maken van crisisbeheer naar écht moedig beleid. Dat betekent keuzes maken, beslissingen nemen, verantwoordelijkheid dragen. Van veerkracht naar daadkracht schakelen.” Dat zegt Wouter De Geest, voorzitter van Voka, in een interview met Voka Tribune.

Bekijk hier de oproep van Wouter De Geest of lees verder onder de afbeelding.

We schrijven half augustus. Mensen keren terug uit vakantie, de economie pikt na een woelige achttien maanden de draad weer op, ondernemingen verwelkomen meer werknemers op de werkvloer. Ook Voka-voorzitter Wouter De Geest kon even genieten van een korte vakantie, maar vandaag is hij alweer in werkmodus. “Ik ben blij met de dynamiek die ik zie bij ondernemingen”, zo steekt hij van wal. “Hun rol is de afgelopen maanden alleen maar belangrijker geworden. Ze hebben veerkracht getoond, ze hebben snel geschakeld en naar oplossingen gezocht, ze hebben de veiligheid gegarandeerd voor medewerkers, maar ook voor stakeholders en de ganse maatschappij.”

Maar de voorzitter beseft ook dat ons nog een hete herfst te wachten kan staan: “Corona heeft onze maatschappij onder een stolp gezet. Alle grote uitdagingen – denk aan de vergrijzing, de krappe arbeidsmarkt, de klimaatproblematiek, het energievraagstuk, het ongenoegen bij heel wat groepen van mensen, … – moesten plaats ruimen voor de gezondheidscrisis. Maar ze zijn er nog, en ze manifesteren zich nu meer dan ooit.”

Corona heeft onze maatschappij onder een stolp gezet.

Veerkracht

De voorzitter is evenwel tevreden wanneer hij terugblikt op hoe het beleid de gezondheidscrisis heeft beheerd. “Ook het beleid heeft veerkracht getoond. Een jaar geleden al was duidelijk dat massale vaccinatie de enige weg uit de crisis was. Onze oproep tot versnelde en grootschalige vaccinatie in januari werd gehoord en opgevolgd. Al kwam de vaccinatiecampagne aanvankelijk te traag op gang, vandaag is bijna 90% van de volwassen Vlamingen gevaccineerd. Daarmee behoren we tot de beste ter wereld en daar mogen we terecht fier op zijn.”

Ook de manier waarop het beleid ondernemingen, zelfstandigen en werknemers ondersteunde tijdens de crisis, kan op de goedkeuring van de voorzitter rekenen. “Met tal van steun- en relancemaatregelen hebben politici ervoor gezorgd dat ondernemingen bleven draaien en ons economisch weefsel niet ten onder ging. Ze hebben dat niet vanuit een ivoren toren gedaan, maar door hun oor te luister te leggen bij tal van stakeholders, waaronder Voka, en experten. Ze hebben het aangeboden advies vertaald naar effectieve maatregelen, zowel economisch als op vlak van gezondheid. Ook dat is veerkracht.”

“Ik ben blij dat we ‘dat beestje’ stilaan onder controle lijken te krijgen. Mensen kunnen weer naar de werkvloer en onze kinderen kunnen normaal naar school. Het leven wordt stilaan weer normaal. Overigens, bij onze ondernemingen is de relance duidelijk zichtbaar: de orderboeken zijn goed gevuld, het ondernemers- en consumentenvertrouwen piekt, er worden massaal aanwervingen gedaan en vacatures uitgeschreven. Ondernemers gaan weer volop voor groei en kijken hoopvol naar de toekomst.”

Donkere wolken

Maar er hangen ook een paar donkere wolken over die toekomst. “Als ondernemers weten we dat wanneer we voor een uitdaging komen te staan, we die moeten aanpakken. En liefst zo snel mogelijk, zeker niet bij de pakken blijven zitten of maar wat aanmodderen. Ondernemers begrijpen niet waarom dat voor de politiek zo moeilijk is. Soms wil ik hen zelfs vragen: kíezen jullie eigenlijk wel voor de toekomst? Bijvoorbeeld op het vlak van talent. Ik begrijp niet dat er nu nog altijd geen drastische maatregelen genomen worden om de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. Drie op vier ondernemingen geven aan dat ze veel moeite hebben om nieuw talent aan te trekken. Dat vormt een strop rond hun groei en die van onze hele economie. Als we daar niets aan doen gaan we welvaart verliezen en bedreigen we de toekomst van volgende generaties. Er zijn nochtans oplossingen. Eén, maak het verschil tussen werken en niet-werken groter. Wacht toch niet langer met een jobbonus in te voeren. Twee, kijk ook naar de verschillen tussen de regio’s. In Vlaanderen zijn veel vacatures: verhoog de werkloosheidsvergoeding voor wie pas zijn job kwijt is, maar bouw ze daarna wel sneller af. Als het in Wallonië beter anders is, dan moet dat ook kunnen. En drie, introduceer een loopbaanrekening zodat iedereen het beheer van zijn loopbaan in eigen handen kan nemen.”

“Ook de ondernemingen zelf moeten daar hun verantwoordelijkheid opnemen, nog meer dan vandaag. Ik roep hen dan ook op om alles op alles te zetten om talenten te ontwikkelen via opleiding, duaal leren, stages, leerwerkplekken, omscholingsprogramma’s naar knelpuntfuncties, reïntegratietrajecten van langdurig zieken, … ”

“Trouwens, als we het over talent hebben dan spreken we ook over ons onderwijs. Ik begrijp dan ook niet waarom we twintig jaar geleden in internationale rankings tot de besten behoorden in wiskunde, terwijl we vandaag bij de sterkste dalers zijn … en het beleid niet hemel en aarde verzet om het tij te doen keren. Integendeel zelfs, de budgetten voor onderwijs stijgen, maar de kwaliteit blijft dalen.”

Voka-voorzitter Wouter De Geest wijst nog op een andere donderwolk die – letterlijk – aan de hemel opdoemt: de klimaat­uitdaging. Internationale rapporten met zwarte cijfers voor België en de overstromingen in vooral het zuiden van het land brachten die realiteit pijnlijk dicht nabij. “Ondernemers zijn al jaren bezig om hun manier van werken aan te passen en duurzamer te ondernemen. De mensen en jongeren verwachten dat ook, en het beleid zet ondernemers en burgers onder druk om dat ook te doen. Allemaal goed en wel, maar wat doet het beleid zelf? Er wordt daarbij steeds gekeken naar de industrie die al grote inspanningen heeft geleverd. Maar de grote winst zit in het transport en de renovatie van gebouwen. Ook in het energiebeleid blijven we maar aanmodderen. Dat er niet grondiger naar oplossingen wordt gezocht, valt niet uit te leggen. Niet aan de burger, zeker niet aan de jongeren.”

De klimaatstrijd niét aangaan kost geld. Kijk naar de enorme bedragen die nodig zijn voor de wederopbouw na de natuurrampen – bosbranden, watersnood, … – wereldwijd en in eigen land. De klimaatstrijd wél aangaan, kost ook geld, maar dan in de vorm van investeringen en de aanleg van nieuwe infrastructuur. Elke ondernemer weet dat goede investeringen uiteindelijk geld opbrengen in plaats van geld te kosten. Het geld van de belastingbetaler mag niet gaan naar pleisters op een houten been. We moeten dit geld stoppen in investeringen en schone technologie.”

De weg van hervormingen

De voorzitter fronst de wenkbrauwen en denkt na, hij is even stil. “Soms word ik er een beetje moedeloos van. Het is een discours dat je overal hoort en leest: ons concurrentievermogen boert achteruit, we verliezen welvaart, we hebben hervormingen nodig, het is vijf voor twaalf, enzovoort. Maar waar blijft de sense of urgency bij het beleid? Waar blijft de daadkracht? Waar blijft de slagkracht? Intussen hebben we er nog een gezondheidscrisis bovenop gekregen, kwam onze economie bijna tot stilstand en kleurt onze begroting bloedrood. De coronacrisis laat ons achter met een – gelukkig – gezonde samenleving, maar ook met een doodzieke begroting.”

“Er is maar één weg vooruit, en dat is de weg van hervormingen: de arbeidsmarkt, onze fiscaliteit die tot een koterij is uitgegroeid, het pensioenstelsel, en ja, ook onze staatshuishouding moet worden aangepakt. De machinerie van de staat werkt niet meer. Zelfs dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de overstromingsramp van deze zomer. Er was een ongeziene golf van solidariteit in het land, maar de hulp van de overheid schoot te kort. Gewoon omdat de overheid te traag, het staatsapparaat te log en de bevoegdheidsverdeling te complex is. Zeker in crisisperiodes staat dat snelle oplossingen en échte doorbraken in de weg.”
 

Er is maar één weg vooruit, en dat is de weg van hervormingen.

Voka-voorzitter Wouter De Geest

Wouter De Geest, strijdvaardig: “Het beleid mag niet langer talmen met hervormingen. We verwachten dat. The time is now. We moeten de shift maken van crisisbeheer naar écht moedig beleid. Dat betekent keuzes maken, beslissingen nemen, onze verantwoordelijkheid dragen. Van veerkracht naar daadkracht schakelen. Leiderschap tonen. Het roer in handen nemen en de weg tonen, niet de problemen doorschuiven naar de goegemeente. Niet van overlegcomité naar overlegcomité surfen, maar de koers uitzetten. De bevolking meekrijgen en motiveren om mee te doen. Want de hervormingen die noodzakelijk zijn, zullen van iedereen inspanningen vragen. Dan volstaat een volle catalogus met losse ingrepen niet, maar dan is een duidelijke visie, plan en roadmap nodig. Dergelijk leiderschap verkrijg je niet alleen met een marketingcampagne, maar door als één ploeg te ‘be-sturen’. De uitdagingen zijn groot genoeg, politici hebben nu de kans om die aan te pakken en zo geschiedenis te schrijven. Doen ze dat niet, dan zullen ze snel zélf geschiedenis worden.”

Plan Samen Groeien

Voka heeft de afgelopen tijd hard gewerkt aan zo’n plan. Het Plan Samen Groeien biedt een blauwdruk van het pad dat van Vlaanderen opnieuw een voortrekker van de wereld moet maken, met duurzaamheid, digitalisering en gezondheid als belangrijke pijlers. Wouter De Geest: “Met onze nieuwe base­line ‘Samen ondernemen, samen groeien’ geven we aan dat we dat plan voor 100% in onze werking integreren. Dat blijkt ook uit het tal van initiatieven die Voka het afgelopen jaar heeft genomen om de digitalisering van onze bedrijven een boost te geven. Met Voka Charter Duurzaam Ondernemen begeleiden we verschillende bedrijven om duurzamer te ondernemen en onze Voka Health Community is nog nooit zo actief geweest. Het kan dus.” 

Wij reiken als ondernemers het beleid de hand om samen de tocht te ondernemen naar gezonde en gedeelde groei. Dat is een mooie tocht waar we allemaal samen de vruchten van zullen kunnen plukken, de vruchten van welvaart en welzijn. We zullen die tocht aanvatten en voltooien met daadkracht en slagkracht.”  

imu - vzw - salesforce
imu - vzw - recupel
imu - vzw - DNCM
imu - vzw - obd
imu - vzw - Recupel

Artikel uit publicatie