Skip to main content

Voka-vluchtelingenstage: Zaid Nazar

  • 16/08/2016

Zaid Nazar uit Irak liep stage bij e-BO in IeperEind mei haalde Voka West-Vlaanderen het nieuws met een opmerkelijk initiatief om vluchtelingen op weg te helpen naar een job. Zaid Nazar was één van de aanwezigen die toen aan de kennismakingssessies deelnam en geselecteerd werd voor een opleiding en een stage. Wij zochten Zaid op tijdens zijn eerste Vlaamse werkervaring bij e-BO Enterprises in Ieper.

De bedoeling van de kennismakingssessie in mei was om vluchtelingen te bereiken die bereid zijn hun digitale vaardigheden aan te scherpen, om nadien aan de slag te gaan in West-Vlaamse kmo’s. Tijdens de opleiding ‘digitaal atelier’ bij Google, leerden de geselecteerden onder andere werken met webhosting, social media, Google Analytics en webmarketing. “Dat is ook wat ik hier bij e-BO Enterprises doe”, vertelt Zaid Nazar. “Tijdens mijn stage help ik bij het opbouwen en up-to-date houden van de website en probeer ik ook wat bij te dragen aan de marketing door de opgedane kennis van Google AdWords.”
 

Daarmee is Zaid al iet of wat vertrouwd. In zijn thuisland Irak, waar hij vluchtte wegens aanhoudend geweld, was hij actief als sales- en ict-medewerker. “Wat mij hier wel opvalt is dat zowat elk bedrijf, klein of groot, een uitgebreide website heeft. In Irak is dat iets wat enkel bij grote bedrijven zo is.” De ervaring in zijn thuisland helpt hem natuurlijk wel, maar eigenlijk heeft Zaid een andere opleiding genoten. “Ik behaalde in Irak een diploma als ingenieur in de elektronica, maar dat is hier jammer genoeg niet geldig. Als ik hier als ingenieur aan de slag wil gaan, zou ik eerst nog een twee jaar durende opleiding aan een hogeschool moeten volgen.” Dat zou voor de Irakees natuurlijk een serieuze investering betekenen om dan uiteindelijk een diploma te behalen dat hij eigenlijk al heeft.
 

Wederzijdse appreciatie

Samen met zijn vrouw verblijft Zaid in het tijdelijk opvangcentrum op de luchtmachtbasis van Koksijde. “Mijn vrouw volgde ook de opleiding bij Google en loopt nu stage in een bedrijf in Veurne.” Zaid beseft dat het pilootproject een kans is die ze met beide handen moeten grijpen. “Mijn vrouw krijgt tijdens haar stage een opleiding in een sector waar ze nog niet mee vertrouwd was en zal op het einde zelfs een certificaat krijgen, wat haar hopelijk zal helpen bij latere sollicitaties.” Een goed idee, volgens Joren Lemiegre, marketing- en productmanager bij e-BO Enterprises. “Daar hadden wij eigenlijk nog niet aan gedacht, maar we kunnen dat zeker ook doen. Zoiets zou de goodwill van Zaid onderstrepen.”
 

Die goodwill ondervinden ze ook bij e-Bo Enterprises. “Zaid verricht zeer nuttig werk voor ons en heeft skills die we hier zeker kunnen inzetten. Zijn aanwezigheid betekent dan ook een absolute meerwaarde en niet enkel op puur professioneel vlak. Zo merken we dat hij op één of andere manier onze blik verruimt. Dat kan misschien wat simplistisch klinken, maar over de middag praten we nu met de collega’s bijvoorbeeld eens over de situatie in Irak, wat anders nooit ter sprake zou komen.” Zaid bevestigt dat hij zich meteen welkom voelde en probeert zich ook goed te integreren. “Ik speelde over de middag al eens een spelletje tafelvoetbal met de collega’s, maar verder dan een verdienstelijke poging geraakte ik niet”, lacht hij. “Het is duidelijk dat zij al veel meer geoefend hebben.”
 

Bij e-BO Enterprises behandelen ze Zaid dan ook gewoon zoals elke andere medewerker. “Bij zijn ontvangst hebben we hem een rondleiding gegeven om kennis te maken met alle collega’s en we proberen hem meteen op sleeptouw te nemen, zoals we dat bijvoorbeeld ook bij vakantiejobs doen. We willen trouwens ook niet speciaal uitpakken met het feit dat Zaid bij ons stage loopt”, legt Joren Lemiegre uit. “We gaan geen foto van hem verspreiden om aan te tonen dat wij hem deze kans geven. Ik ben daar misschien een atypische marketingman in, maar het is ook een kwestie van respect ten opzichte van Zaid”, aldus Joren Lemiegre.
 

Welkom in West-Vlaanderen

Ook de taalbarrière vormt tijdens de stage blijkbaar niet echt een probleem. “Ik volg al sinds november Nederlandse lessen, maar communiceer hier eigenlijk voornamelijk in het Engels”, vertelt Zaid. Marketing- en productmanager Joren Lemiegre beaamt dat dat de vlotste manier van werken oplevert. “Het zou misschien niet slecht zijn voor de taalontwikkeling van Zaid als we eens vaker Nederlands proberen te spreken, maar dat bevordert het werkritme natuurlijk niet echt.” Al wordt er tijdens de middagpauze met alle collega’s samen wel Nederlands gesproken, of beter, West-Vlaams. “Dan voel ik mij net eengoalkeeper”, legt Zaid uit. “Ik probeer dan hier en daar een woord op te vangen en te begrijpen, maar het werd mij al snel duidelijk dat het Nederlands hier niet hetzelfde is als wat ik tijdens de cursus leer.”
 

Tenslotte is Zaid zowel Voka, Adecco, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Google als e-BO Enterprises erg dankbaar voor de kansen die hij krijgt. “Ook al is de opleiding door Google en de stage hier behoorlijk kort, het is zeker een eerste stap in mijn verdere integratie en een mooie kennismaking met de West-Vlaamse bedrijfscultuur. Ik hoop dan ook dat deze ervaring mij in de toekomst verder kan helpen bij het vinden van een job”, besluit Zaid.

 

Ook Alaska geeft vluchteling werk

Bij Alaska in Kortrijk is recent ook een Syrische vluchteling gestart. Hij was accountant in Aleppo en krijgt nu de kans om 1 dag per week als zelfstandige bij Alaska aan de slag te gaan. Bedoeling is dat hij doorgroeit tot fulltime accountant bij Alaska.

 

Ook een vluchteling kansen geven? Neem contact op met Veerle De Mey voor meer info!