Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Vlaams-Brabant start 'Week van Welt': "We hebben meer dan ooit nood aan inclusie op de werkvloer"

Voka Vlaams-Brabant start 'Week van Welt': "We hebben meer dan ooit nood aan inclusie op de werkvloer"

  • 08/02/2022

Afgelopen maandag lanceerde Voka Kvk Vlaams-Brabant de Week van Welt. Met dit initiatief wil de netwerkorganisatie het belang van een duurzaam HR-beleid benadrukken en bedrijven stimuleren om hier actief aan te werken. “Nu de strijd om talent volop woedt, is het voor bedrijven alsmaar moeilijker om zowel talent te houden als aan te werven. Inclusie op de werkvloer speelt daarin een grote rol”, aldus Steve Vanhorebeek, Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs bij Voka Vlaams-Brabant.

Via Welt, afkorting voor werkervarings- en leertrajecten, wil Voka Vlaams-Brabant ondernemingen ondersteunen bij het ontwikkelen van een inclusieve bedrijfscultuur waar de kwaliteiten van alle medewerkers worden erkend én ondersteund.Tegenwoordig loopt de zoektocht naar geschikte medewerkers voor negen op de tien ondernemingen spaak. Door de zogenaamde war for talent is het een heus gevecht om talent binnen de eigen rangen te houden en nieuwe mensen aan te trekken. Volgens Voka Vlaams-Brabant kan een duurzaam HR-beleid daar verandering in brengen. Tijdens de Week van Welt wil Voka Vlaams-Brabant bedrijven stimuleren om deze filosofie toe te passen binnen hun onderneming.

“Elke Welt-traject start met een HR-scan. Via deze scan worden de groeikansen van het bedrijf in kaart gebracht. Vervolgens stelt het bedrijf in samenwerking met een expert een actieplan op waarin diezelfde groeikansen worden geconcretiseerd,”, duidt Welt-coördinator Steve Vanhorebeek. “Daarnaast krijgen deelnemers toegang tot het netwerk van JobRoad, een organisatie die mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt probeert te linken aan werkgevers. Extra interessant: ondernemingen kunnen kosteloos deelnemen aan Voka Welt dankzij de financiële steun van het Europees Sociaal Fonds (ESF).”

Extra troef

Voka Vlaams-Brabant is ervan overtuigd dat bedrijven die een afspiegeling zijn van de maatschappij de huidige marktnoden beter begrijpen. “Een onderneming met een inclusieve bedrijfscultuur heeft simpelweg meer troeven in handen om talent aan te trekken en ze vervolgens ook te behouden. Zo’n cultuur uitrollen is echter minder vanzelfsprekend. Vandaar dat we met Welt bedrijven ondersteunen die hieraan willen werken”, zegt Vanhorebeek. “De cijfers liegen er alvast niet om, want alleen al vorig jaar namen over heel Vlaanderen 2500 ondernemingen deel aan de collectieve Welt-sessies. Daarnaast maakten 500 ondernemingen een Welt-actieplan op en vroegen 260 ondernemingen persoonlijk Welt-advies om hun onderneming inclusiever te maken.”

Efficiënte manier van werken

Recent zorgde het partnership tussen Voka en JobRoad binnen het Voka Welt-traject voor een geslaagde matchmaking. Vandaag zijn een viertal vacatures ingevuld door asielzoekers, zoals Maroueg en Hazem.Een ander opvallend cijfer is dat vorig jaar 200 mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt een job vonden bij een Welt-onderneming. In Vlaams-Brabant kon Jodima uit Kampenhout, producent van chemische vloeistoffen, via een Welt-traject enkele openstaande vacatures invullen. Zo vervoegden vier asielzoekers uit het opvangcentrum van Zaventem de productielijn. Chantal Moerkerke, HR-manager bij Jodima, stelt vast dat inclusie en diversiteit er ondertussen niet meer zijn weg te denken. “Ons bedrijf ligt in Vlaams-Brabant en heeft een gevarieerd, multicultureel personeelsbestand. Dankzij Voka en JobRoad vonden we op een heel efficiënte manier nieuwe werknemers”, vertelt Moerkerke. “De meeste opleidingen verlopen intern, zeg maar ‘on-the-job’. Diverse vaste medewerkers krijgen hier bijvoorbeeld taal- en jobbegeleiding. Zo stimuleren we hen om niet ter plaatse te blijven trappelen. Door constant te leren, klimmen ze naar een hoger niveau.”

Meer informatie over Welt Vlaams-Brabant vind je hier.

Contactpersoon

Steve Vanhorebeek

Adviseur Arbeidsmarkt & Onderwijs

Proximus