Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka-verkiezingsdebat: 'Durf kiezen voor de overheid van de toekomst'

Voka-verkiezingsdebat: 'Durf kiezen voor de overheid van de toekomst'

  • 26/04/2019

Op 25 april verzamelden meer dan 150 aanwezigen in Plein Publiek BXL voor het Voka-verkiezingsdebat 'Durf kiezen voor de overheid van de toekomst'. Voor een laatste keer legde Voka de oplossingen uit zijn verkiezingsmemorandum voor aan een panel van lijsttrekkers en specialisten van Vlaamse partijen. 

 

Durf kiezen voor de overheid van de toekomst

"Voka deed een studie over wat ondernemingen écht bijdragen aan de overheid. En het bevestigt wat we allemaal eigenlijk weten: we betalen in ons land veel belastingen. Te veel." Met deze woorden opende Voka-voorzitter Wouter De Geest het laatste Voka-verkiezingsdebat. Volgens de voorzitter lijkt meer geld voor politici vaak de oplossing voor elk probleem: justitie, politie, zorg, onderwijs, .... Toch is dat niet het juiste antwoord: "We spenderen al meer dan gemiddeld aan onze overheid. Als er van iets meer nodig is, dan is het van het volgende: meer digitaliseren, meer uitbesteden, meer efficiëntie en meer responsabiliseren. En dus niet: meer geld."

"De tijd van halve oplossingen is voorbij. Wij verwachten grondige hervormingen. Ons memorandum kreeg niet voor niets de titel ‘Durf kiezen, Durf ondernemen’", aldus Wouter De Geest. Een duidelijke oproep die de toon zette voor het debat tussen Tom Vandendriessche (Vlaams Belang), Jan Cornillie (sp.a), Hendrik Bogaert (CD&V), Alexander De Croo (Open Vld), Elisabeth Meuleman (Groen) en Steven Vandeput (N-VA). Daarbij zorgden Fons Leroy (VDAB), Piet Vanthemsche (Wit-Gele Kruis), Geert Pauwels (Lineas) en Jan Goossens (Aquafin) met hun getuigenissen voor de thema's van de avond: onderwijs, zorg, mobiliteit en overheidsinvesteringen, stuk voor stuk onderwerpen die alle geledingen van de maatschappij raken. Het debat toonde aan dat het hoog tijd is voor actie, willen we een efficiënte overheid als einddoel hebben die ons in elk van die domeinen naar een topniveau kan brengen.

Op dit moment is het majestueuze Dynastiepaleis op De Kunstberg, die de Plein Publiek herbergt en waar het debat plaats vond, ook het decor voor een indrukwekkende multimediale expositie over Pieter Bruegel. Daarom sloot Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, het debat met een passend besluit af. "Pieter Bruegel de Oude slaagde er in om de maatschappij heel scherp in beeld te brengen, met aandacht voor de ambachten. En ik denk dat de overheid iets van hem kan leren: zoek naar een visie, zet de tering naar de nering en koester de ondernemingen." De aanwezigen kregen na de receptie ook de kans om de expositie met eigen ogen te aanschouwen. 

 

Moodmovie

Fotoverslag

Introvideo politiek debat

IMU - vzw - Altez
IMU - vzw Remant