Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka verheugd over brexit-akkoord tussen EU en Verenigd Koninkrijk: nu goedkeuren en uitvoeren

Voka verheugd over brexit-akkoord tussen EU en Verenigd Koninkrijk: nu goedkeuren en uitvoeren

  • 17/10/2019

Voka is verheugd dat de EU en het Verenigd Koninkrijk een akkoord over de brexit hebben bereikt. “We pleiten al jaren voor een onderhandeld akkoord en zijn blij dat dit er op de valreep gekomen is. Dit is goed voor onze Vlaamse bedrijven”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. Hopelijk wordt er in het weekend een meerderheid gevonden in het Britse Lagerhuis om het akkoord snel uit te voeren. Indien dit niet lukt, moet verder overleg ertoe leiden dat een harde brexit vermeden wordt, anders staan er 28.000 jobs en 7,4 miljard euro toegevoegde waarde op het spel voor de Vlaamse ondernemingen. Komt er wel groen licht, dan moet er snel verder onderhandeld worden over de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is na een eerste lezing positief over het akkoord dat Boris Johnson en Jean-Claude Juncker sloten over de brexit. Zo biedt de nieuwe regeling die getroffen wordt rond de Ierse grens globaal genomen voldoende garanties om de goede werking van de Europese interne markt en douane-unie te vrijwaren. “Uiteraard betreuren wij de brexit zelf nog steeds. Ook in de meest gunstige brexit-scenario’s is de impact negatief voor Vlaanderen. We spreken al gauw over een verlies van 1,8 miljard aan toegevoegde waarde en 6.500 jobs die in gevaar zijn. Maar een onderhandeld akkoord is nog steeds veel beter dan een dramatische exit zonder deal. Bij een harde brexit mag je die cijfers verviervoudigen, dus roepen we iedereen op om dit akkoord te steunen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

Veel hangt nu af van de Europese staatshoofden en regeringsleiders, maar vooral de stemming in het Britse Lagerhuis. “Als er zaterdag een meerderheid gevonden wordt, hebben we eindelijk zicht op de concrete gevolgen van de brexit. Er moet dan ook snel verder gepraat worden over de toekomstige handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, zodat we onze bedrijven kunnen voorbereiden op de maatregelen en procedures in de toekomst en in de overgangsperiode. Indien het voorstel zaterdag opnieuw sneuvelt, moet men blijven onderhandelen om een no deal-brexit alsnog te vermijden, zelfs al betekent dat opnieuw uitstel”, aldus Hans Maertens.

Contactpersoon