Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • VOKA is tevreden met toekenning omgevingsvergunning Broeklin

VOKA is tevreden met toekenning omgevingsvergunning Broeklin

  • 29/03/2021

VOKA reageert tevreden op de toekenning van een omgevingsvergunning aan de innovatieve, circulaire werkwinkelwijk BROEKLIN in Machelen. De Vlaamse regering geeft met haar beslissing een positief signaal voor de noodzakelijke reconversie van het voormalige industriegebied in de Noordrand. Het trendsettend project zal een nieuwe ecologische standaard voor Vlaanderen zetten, een duurzame en circulaire focus die VOKA toejuicht.

Vanuit VOKA kijken we uit naar de eerste spade in de grond. Broeklin is met de duurzame en circulaire visie op projectontwikkeling een inspirerend voorbeeld voor de broodnodige relance postcorona. Hans Maertens – Gedelegeerd bestuurder VOKA vzw
 

Geen compromis maar sterker project

Projectontwikkelaar Uplace werkt al vijftien jaar aan een nieuwe invulling van de voormalige industriezone in Machelen. “Na een juridische strijd trokken we de stekker uit het voormalige project Uplace” blikt Van Lancker terug. “Onder leiding van professor Alexander D’Hooghe zijn we sinds 2018 in gesprek met alle belanghebbenden, op zoek naar een oplossing voor de regio. Die werd gevonden in het project BROEKLIN.” De voorbije maanden werden de plannen op verschillende punten gewijzigd, onder meer op vraag van Vilvoorde en Leuven. “Het intense overleg leidt nu tot een evenwichtige omgevingsvergunning” zegt Van Lancker. “De voorwaarden in de vergunning zijn een vertaling van ieders belang en bezorgdheid. Het resultaat is geen flauw compromis, maar een project dat dankzij het overleg net veel sterker geworden is.”
 

Nieuwe ecologische standaard

BROEKLIN krijgt waardering vanuit de maatschappij en betrokken overheden, omdat het vanwege zijn vooruitstrevend karakter beantwoordt aan de ambities van Vlaanderen inzake circulariteit en duurzaamheid. “We gaan een nieuwe ecologische standaard zetten. We investeren 500 miljoen euro in de switch van een lineaire naar circulaire economie, en dat op grote schaal. Onze hallen trekken we op volgens de laatste nieuwe technieken uit de circulaire bouw. We weren alle fossiele brandstoffen , plaatsen 5 hectare zonnepanelen en gaan voor een duurzaam waterbeleid.” Broeklin zet ook sterk in op het gebruik van milieuvriendelijke vervoersmodi, onder meer door 3000 veilige fietsenstallingen te voorzien. Een eigen investering in een hoogfrequente pendelbus zal in combinatie met de ringtrambus het station van Vilvoorde en BROEKLIN om de 3,5 minuten met elkaar verbinden. “Dit is een zeer innovatief en gedurfd project. Een enorme uitdaging, die we als innovator met veel goesting en vertrouwen aangaan.”

Contactpersoon