Overslaan en naar de inhoud gaan
Map
  • Nieuws
  • Voka Talentcenter opent officieel de deuren in Hasselt

Voka Talentcenter opent officieel de deuren in Hasselt

  • 11/09/2023

persbericht

In de PXL STEM Academy in Hasselt is vanmorgen officieel het Talentcenter van Voka – KvK Limburg geopend. Het is het tweede Voka Talentcenter in Vlaanderen na het centrum in Technopolis Mechelen. In een Talentcenter worden kinderen tussen 12 en 14 jaar begeleid om een studiekeuze te maken die het beste aansluit bij hun talenten en interesses. “Elk jaar veranderen duizenden kinderen in Limburg van studierichting. Met het Talentcenter wil Voka – KvK Limburg er mee voor zorgen dat ouders en leerlingen een persoonlijke en wetenschappelijk onderbouwde studiekeuze maken. Op deze manier wordt elk talent in onze provincie ingezet.”

Bekijk hier de reportage op TV Limburg.

Officiële opening van Voka Talentcenter in Hasselt

De leerlingen van de Hasseltse middelbare school Level X zijn de eersten gasten in het gloednieuwe Voka Talentcenter aan Kempische Kaai in Hasselt. Ze komen met de klas naar het Talentcenter en voeren er verschillende testen en proefjes uit. Het gaat bijvoorbeeld om een VR-spel dat ruimtelijk inzicht test, motorische en motivatietests en cognitieve taal- en rekentesten. De leerlingen krijgen na afloop een gepersonaliseerd talentenrapport met daarin vrijblijvend de mogelijke studierichtingen die aansluiten bij hun interesses en talenten. 

“Deze kinderen zijn onze toekomst. We willen daarom dat zij een positieve en onderbouwde studiekeuze maken zodat elk talent in onze provincie benut wordt. Het zorgt voor de noodzakelijke afstemming tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt én verbetert de algemene onderwijskwaliteit. Met Voka – KvK Limburg nemen we zo onze verantwoordelijkheid om te komen tot kwaliteitsvol onderwijs dat onze economie én de hele maatschappij vooruit stuwt”, zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Limburg

“De jongeren en hun ouders helpen bij een juiste studie- en beroepskeuze is goed voor economie en maatschappij. Gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput: “De jongeren van nu zijn onze werknemers en ondernemers van morgen. Het is investeren in economische groei en welvaart omdat bedrijven later sneller geschikt personeel vinden. Het zorgt ook voor een maatschappelijk voordeel. Een verkeerde studiekeuze heeft tot gevolg dat jongeren zonder diploma de schoolbanken verlaten of in de werkloosheid terecht komen. Dit veroorzaakt bijkomende overheidskosten en minder kansen om vooruit te komen in het leven. Het is beter preventief dan curatief te werken. Daarom zetten wij vanuit de provincie in het kader van SALKturbo 470.000 euro in om het Limburgse Talentcenter uit te bouwen.” 

persbericht

“Naast het feit dat veel kinderen van studierichting veranderen zien we ook dat onze provincie achteraan blijft huppelen op het vlak van STEM. Zo kiest 15,3% van de Limburgse jongeren in het middelbaar onderwijs voor een STEM-opleiding, terwijl net deze wetenschappelijke en technische richtingen belangrijk zijn voor de toekomst van onze ondernemingen”, stelt Jonas De Raeve, directeur belangenbehartiging van Voka – KvK Limburg. “Het is echter niet de bedoeling van het Talentcenter om jongeren naar een STEM-richting te duwen, maar hen wel inzichten te geven in de vele keuzemogelijkheden die ze hebben afhankelijk van hun interesses en talenten. Want een objectieve test sterkt het geloof van leerlingen in hun eigen talenten, ongeacht sociale achtergrond en afkomst. En dat zorgt voor een positieve invloed op hun prestatiemotivatie, ambitie en geluksgevoel.”  

“Ik hoop dat dit Talentcenter er ook voor zal zorgen dat Limburgse jongeren sneller hun weg vinden naar de kwaliteitsvolle opleidingen in het beroeps- en technisch onderwijs. Nog al te vaak is BSO of TSO maar tweede keuze, terwijl het eersteklas onderwijs is. Als je technisch talent hebt of vakmanschap in je vingers, dan kan je nergens beter zitten dan in de vele Limburgse scholen die nauw aansluiten bij de lokale arbeidsmarkt. Je bent er zeker van een topopleiding, die je recht leidt naar het beroep van je dromen”, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts.  

Wetenschappelijk onderbouwd 

Voka inspireerde zich ​voor het Talentcenter in de Oostenrijkse regio Steiermark. De lokale Kamer van Koophandel daar merkt op dat 85% van de scholen gebruikmaakt van de testen, omdat het laagdrempelig is. Ook elders in Europa zijn Talentcenters in oprichting. Het Talentcenter en het talentenrapport zijn tevens wetenschappelijk onderbouwd door academici van de UGent, en zorgt dus voor objectief en neutraal studiekeuzeadvies. “We willen het aanbod van het onderwijs aanschouwelijk maken, zonder daarom te raken aan de keuzevrijheid van ouders en leerlingen. Het is geen selectietest die zegt wat kinderen moeten studeren of welk beroep ze moeten kiezen, wel een menukaart op basis van wat men graag eet”, zegt Wouter Duyck, professor cognitieve psychologie verbonden aan de UGent, die samen met doctoranda Merel Dutry en professor Nicolas Dirix het instrument ontwikkelde. 

Meer dan 46 Limburgse scholen hebben zich intussen al ingeschreven voor een bezoek aan het Voka Talentcenter in Hasselt, dat dus ondergebracht wordt in de PXL STEM Academy van Hogeschool PXL. “Als grootste hogeschool van Limburg zijn we bijzonder fier om deel uit te maken van dit prachtig project. In de STEM Academy worden leerlingen via schoolse workshops en workshops in de vrije tijd warm gemaakt voor STEM”, zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL. “De praktijkgerichtheid van de workshops is complementair aan de analytische testen die we aanbieden in het Talentcenter. Klassen kunnen na hun testen ook een workshop bijwonen en dus zo beide onderdelen combineren. We stellen onze expertise als hogeschool ook ter beschikking om scholen en leerlingen in Limburg te begeleiden in het nieuwe Talentcenter.” 

“Het Voka Talentcenter heeft absoluut zijn plaats in onze stad. Als hoofdstad én onderwijsstad van de provincie Limburg herbergen we een schat aan talenten. Het Talentcenter biedt de kans om die talenten optimaal te oriënteren naar een arbeidsmarkt die, zeker in Limburg, nood heeft aan gespecialiseerde en goed opgeleide werknemers”, zegt Hasselts burgemeester Steven Vandeput

Het Voka Talentcenter is open in klasverband op maandag, dinsdag en donderdag.

Meer info en inschrijvingenhttps://talentcenter.vlaanderen/

Contactpersonen

Loena Nelissen

Coördinator Talentcenter

Jonas De Raeve

Directeur belangenbehartiging