Skip to main content
  • Nieuws
  • Voka steekt tandje bij tijdens Week van de Mobiliteit

Voka steekt tandje bij tijdens Week van de Mobiliteit

  • 15/09/2019

Tijdens de Week van de Mobiliteit zet werkgeversorganisatie Voka al haar 370 medewerkers aan om alternatieve vervoersmaatregelen uit te proberen. Over heel Vlaanderen worden gezamenlijke acties georganiseerd voor de Voka – Kamers van Koophandel. “Mobiliteit is een vaste waarde in de top 3 van kopzorgen van ondernemers. We willen onze ondernemingen stimuleren en adviseren om zo slim mogelijk om te gaan met hun mobiliteitskeuzes. Daarom laten we onze werknemers die alternatieven uitproberen. De tips delen we met onze leden, de knelpunten met onze politieke contacten, zodat we voor onze ondernemers en hun medewerkers kunnen wegen op het mobiliteitsbeleid, van de Dorpsstraat tot de Wetstraat”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.

De Week van de Mobiliteit is traditioneel de periode waarin men alternatieven uitprobeert voor het autosolisme. Dus veegt Voka, het netwerk van Vlaamse ondernemingen, voor eigen deur. “We stimuleren alle medewerkers om samen actie te ondernemen en deze inzichten te delen met onze leden en onze politieke contacten. De voorbije jaren zagen we al heel wat positieve veranderingen in het woon-werkverkeer: het mobiliteitsbudget, de opmars van de elektrische fiets en speed pedelec, plaats- en tijdsonafhankelijk werken… 

Toch blijft mobiliteit één van de pijnpunten voor ondernemingen. Twee op drie werknemers pendelt met de wagen. Files zijn niet alleen frustrerend, maar kosten ook de ondernemingen handenvol geld. Door zelf te ervaren wat de voor- en nadelen zijn van de mobiliteitsalternatieven, willen we onze leden nog beter begeleiden bij hun mobiliteitsvraagstukken”, aldus Hans Maertens, die zelf tijdens de Week van de Mobiliteit ook de wagen enkele dagen laat staan om met het openbaar vervoer naar het werk te pendelen.

Gezamenlijk programma

Voor de 370 medewerkers van heel de Voka-alliantie werd daarom een driedaags programma uitgetekend. De acties zijn op sociale media te volgen met #goedopweg en #vokamobiel.

Op dinsdag 17/09 wordt er gecarpoold naar en van het werk. Om de rit nog aangenamer te maken, werd een carpoolkaraoke-lijst opgesteld. Wie met een volle auto arriveert, krijgt een extra beloning.

Op woensdag 18/09 is het fietsdag. Collega’s fietsen dan naar het dichtstbijzijnde Voka-kantoor om daar te telewerken indien dit niet hun vaste kantoor is.

Op donderdag 19/09, Car Free Day, wordt zo veel mogelijk het openbaar vervoer genomen.

Week van de mobiliteit

Contactpersoon

Proximus
Advertentie Vermant - mei
IMU - vzw - OBD
Gosselin
AW_Welt Whitepaper Inclusieve leidinggevende
IMU - vzw Remant
Welt white paper
IMU - vzw - Altez