Skip to main content
Map
  • Nieuws
  • Voka roept ondernemingen nogmaals op om maximaal te telewerken en de veiligheidsmaatregelen strikt te volgen

Voka roept ondernemingen nogmaals op om maximaal te telewerken en de veiligheidsmaatregelen strikt te volgen

  • 27/10/2020

Voka stelt vast dat de Vlaamse regering de coronamaatregelen nog verder verstrengt. “We begrijpen maar al te goed dat er ingegrepen moet worden om de dramatische stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames te stoppen. Deze zetten  in de eerste plaats een ongeziene druk op ons zorgsysteem, maar ook op onze scholen en onze ondernemingen”, zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “We moeten er nu samen alles aan doen om deze tweede covidgolf te breken. Daarom roepen we alle ondernemingen nogmaals en met aandrang op om de veiligheidsmaatregelen strikt te blijven opvolgen en maximaaltelewerk te organiseren. We moeten onze contacten beperken en zo een tweede algemene lockdown vermijden. Want dit zou desastreus zijn, voor onze zorg, onze samenleving, onze economie, en onze jobs.”

Voka is bijzonder verontrust over de gezondheidscrisis. Het dramatisch oplopend aantal besmettingen zet in de eerste plaats ons zorgsystemen onze samenleving stevig onder druk, maar heeft ook een zware impact op bedrijven en hun medewerkers. “De maatregelen blijven hard aankomen, zeker voor de event-, cultuur-, sport- en vrijetijdssector die opnieuw zwaar getroffen worden. Maar er moet inderdaad nu ingegrepen worden om nog erger te voorkomen en in de eerste plaats ons zorgsysteem maar ook onze scholen en onze economie overeind te houden” zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Bedrijven worden ook meer en meer geconfronteerd met werknemers die uitvallen door besmetting of quarantaine. Dit is in de eerste plaats erg voor de betrokken medewerkers, maar bemoeilijkt ook de bedrijfsvoering. Daarom moeten we nu zoveel mogelijk onnodige sociale contacten vermijden.”

Voka herhaalt haar oproep aan alle bedrijven en medewerkers om de veiligheids- en gezondheidsregels strikt na te leven en maximaal telewerk te organiseren. “We zien in de laatste bevraging van Voka dat bedrijven de oproep tot telewerk al zeer goed naleven: voor ongeveer 4 op de 10 Vlaamse werknemers in de privésector is telewerk vandaag al ingevoerd. Maar we moeten als ondernemingen onze inspanningen verderzetten en ons telkens afvragen of en hoe we sociale contacten tussen werknemers kunnen vermijden”, zegt Hans Maertens. “Om een tweede lockdown te vermijden, moeten we als Vlaamse bedrijven ons zo organiseren dat iedereen die van thuis uit kàn werken, dat ook effectief doet, zonder de band met het bedrijf en de collega’s uit het oog te verliezen en zonder de continuïteit van onze bedrijven in gevaar te brengen. Daarom moeten de bedrijven, net zoals de zorg en het onderwijs, gebruik kunnen maken van de sneltests om besmettingen te detecteren en onnodige quarantaine te vermijden. Een tweede algemene lockdown moeten we absoluut voorkomen. Want dit zou voor een implosie van onze economie zorgen: 5% van de bedrijven zou het niet overleven, 40% enkel mits herhaling van de huidige steunmaatregelen.”

Van de overheden verwacht Voka ook verdere inspanningen om bedrijven en jobs te redden. “Sectoren en diensten zoals horeca, evenementen, cultuur, toerisme en vrijetijd, en vele toeleverende bedrijven zijn in het hart geraakt door de vele maatregelen. Consumenten zullen wellicht ook terughoudender worden en minder winkelen en kopen, wat voor onze bedrijven – die nu al 8 maanden door heel zwaar weer gaan - verder omzetverlies zal betekenen. Daar komt nog bij dat de vraag naar onze exportproducten al maanden zeer laag blijft”, weet Hans Maertens.

Een verlenging van de steunmaatregelen dringt zich dan ook op. “Onder meer de tijdelijke werkloosheid wegens corona, het bankenplan, de ondersteuning door PMV, de ondersteuning van zwaar getroffen bedrijven en ondernemers, en het uitstel van betalingen van bijdragen en belastingen moeten verlengd worden tot eind juni 2021”, zegt Hans Maertens. “Anders zullen heel wat bedrijven dit niet overleven met fors jobverlies tot gevolg, zeker nu het er naar uit ziet dat deze situatie nog een hele tijd kan duren. ”Daarnaast moet snel werk worden gemaakt van de federale en Vlaamse relance- en investeringsplannen om, ondanks de coronamaatregelen, de economische motor toch weer aan te zwengelen. 

Contactpersoon

Martine Taeymans

Directeur Marketing & Communicatie